Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μήνυμα ελπίδας από τα παιδιά στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Χριστούγεννα στη Σύρο 2017

Με το χαμόγελό τους, τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη που αναβλύζει από τις καρδιές τους, τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου θα σημάνουν και φέτος την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση «Χριστούγεννα στολίζοντας στη Σύρο με τα παιδιά μας, δέντρο θα υιοθετήσουμε είναι το σύνθημά μας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στην πλατεία Μιαούλη, σηματοδοτώντας την έναρξη του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα «υιοθετήσουν», όπως και τα προηγούμενα έτη, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα στολίσουν σε κάποιον από τους αίθριους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προσφορά δώρων από τα παιδιά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, πρωτοβουλία η οποία πέρυσι πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά, τυγχάνοντας θερμής ανταπόκρισης από τις μαθητικές κοινότητες του νησιού.

Το μήνυμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς θα «ταξιδέψει» για δεύτερη συνεχή χρονιά από τα χείλη των μικρών δημοτών της Σύρου προς πάσα κατεύθυνση, στρώνοντας παράλληλα το χαλί σε ένα πλήθος μουσικών, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων από τοπικούς φορείς και επαγγελματικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους του νησιού, όπως το Θέατρο Απόλλων, η Πινακοθήκη Κυκλάδων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, το Θέατρο Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέττα και φυσικά, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η οποία θα αποτελέσει το «Σπίτι του Άη Βασίλη» για 6η συνεχόμενη χρονιά.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα τεθεί προς έγκριση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θέατρο Απόλλων

Στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2017 η θεατρική ομάδα «This famous Tiny Circus» παρουσιάζει το έργο «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, ολοκληρώνοντας τη χειμερινή περιοδεία της στην περιφέρεια.

Χορευτικά τμήμα του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη» θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη σκυτάλη στον Σύλλογο Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «Δικαίωμα», ο οποίος στις 4/12, διοργανώνει μουσική βραδιά σε συνεργασία με τς Ομάδες Καβάφη και Γκάτσου του Πολτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας. Παίζουν και τραγουδούν: Ν. Απέργης, Ζ. Μαραγκός, Ν. Ρούσσος, Μ. Πρίντεζης, Γ. Λίτσα, Β. Αραγιάννης, Α. Μαραγκός, Ρ. Σοφού, Χ. Κεχαγιόγλου, Ε. Γαδ, Α. Μαραγκός, Ζ. Μαραγκός και Μ. Κουλούρας. Αφηγείται η Ν. Ρούσσου. 

Θεατρικό άρωμα θα έχουν οι επόμενες ημέρες με την επανάληψη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» (8-10 Δεκεμβρίου), τη θεατρομουσικοχορευτική παράσταση «Οι Μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα» από τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης» (11 Δεκεμβρίου) και την παιδική παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τον Θεατρικό Οργανισμό Magic Dream (Θέατρο Περοκέ) (13/12).

Μνήμες

Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου διοργανώνει εκδήλωση, στο πλαίσιο των εγκαινίων της «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης» στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης. Ο χώρος θα συγκεντρώνει μνήμες της Μικρασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπο υλικό, μαρτυρίες και οτιδήποτε θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της πατρίδας και των ανθρώπων της.

Η θεατρική ομάδα «Μπαστιάς» παρουσιάζει την ερωτική κωμωδία των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια «Ήρθες και θα μείνεις» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρούσσου (16 & 17 Δεκεμβρίου), ενώ τρεις ημέρες αργότερα, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης επιστρέφουν στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου με δύο έργα. Το παιδικό παραμύθι της Ρένα Ρώσση-Ζαΐρ "Ο Άι-Βασίλης παίρνει σύνταξη" (19 Δεκεμβρίου) και το το παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» (20 Δεκεμβρίου). Μια διαχρονική ιστορία με τους σκυθρωπούς και θυμωμένους κατοίκους της, που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους, αλλά έχουν μπει στη ρουτίνα και την καθημερινότητα, χωρίς να δια- σκεδάζουν και να χαίρονται τη ζωή. Οι καλικάντζαροι, όμως, θα δώσουν τα Χριστούγεννα το μαγι- κό βοτάνι στην Αγέλαστη Πολιτεία, το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων και τίποτα στην Αγέλαστη Πολιτεία δεν θα είναι όπως πριν.

Τραγούδια για την αγάπη θα χαρίσουν στο κοινό της Σύρου ο ερμηνευτής Γιώργος Τεντζεράκης και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σύρου «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» με την παράσταση «Love Songs» (22 Δεκεμβρίου).

Το μουσικό μέρος του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου ενισχύεται με τη συμμετοχή της Γεωργίας Νταγάκη, η οποία παίρνει τα τραγούδια και τη λύρα της και έρχεται με Κρητικό αέρα στις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο «Απόλλων» για να μας ευχηθεί με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017, ο Σύλλογος Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», η οποία περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από τριμελή ορχήστρα, επίδειξη από επαγγελματίες χορευτές τάνγκο καθώς και ανοιχτή χοροεσπερίδα (μιλόνγκα) στο φουαγιέ του θεάτρου (30/12).

Με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά. Ο Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» παρουσιάζει το σύγχρονο παραμύθι του Χάρη Ρώμα «Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα από 2 έως 5 Ιανουαρίου 2018. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 16 και 17 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί «Η φτέρενη κόρη» από τη θεατρική ομάδα ΠρόΤΑΣΗ (06/01) και το έργο «Δεν ήταν 12 οι Θεοί» του Γρηγόρη Γαλαντή από την Εταιρεία Γενεολογικών και Εραλδικών Μελετών (Τμήμα Θεάτρου) (08-10 Ιανουαρίου).

Για δύο βράδια, το κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου «Ο Πατέρας του Άμλετ» που θα παρουσιαστεί στις 13 & 14 Ιανουαρίου 2018 από την εταιρεία παραγωγής «Μικρή Άρκτος» παρουσιάζει τον «Πατέρα του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου.

Το τολμηρό και γενναίο «Κάλεσμα της Λορίν» της Παλόμα Πεδρέρο, σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου, έρχεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ένα μήνα σχεδόν μετά το τέλος των παραστάσεων του στη μικρή σκηνή του Θεάτρου ΑΡΓΩ της Αθήνας (18-19 Ιανουαρίου).

Ακολουθεί η μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου με τίτλο «Σύρο… το χορό» (20 & 21 Ιανουαρίου), η παράσταση «Η Βρωμιά» με τον Κωνσταντίνο Φάμη (24 & 25 Ιανουαρίου) κα η συναυλία της πολυφωνικής χορωδίας της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης στις 27 και 28 Ιανουαρίου.

Άλλες εκδηλώσεις

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, διοργανώνει τη μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σύρου, για να απολαύσουν τα μικρά και «μεγάλα» παιδιά με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από 26 έως 30 Δεκεμβρίου 2017, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα γίνει το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» με εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό επίκεντρο τα παιδιά.

Της γιαγιάς τα παραμύθια

Εκδήλωση για την Ημέρα του Παιδιού, διοργανώνουν στις 13 Δεκεμβρίου 2017, στην Πλατεία Μιαούλη, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας Σύλλογος γλυκός που με δράκους τα’χει βάλει για να διώξει το κακό, φώναξε τον Θίασό μας, τη γιαγιά Παραμυθού, τον γλυκό τραγουδιστή, τη νεραίδα την ωραία. Θα ‘ναι και πολλά μασκώτ, φινετσάτες μπαλαρίνες σαν σε όμορφες βιτρί- νες και μια μάγισσα κακιά...  Συμμετέχουν: Φ. Κυριαζόπουλος (Σπίθας), Γ. Ζoυμπάντης, Ρ. Πανούσου, Γ. Σιγάλας, Α. Βαρθαλίτου, Μ. Δαλεζίου, Ν. Βαμβακούσης και η Σχολή χορού Bella Dance.

NON È POSSIBILE

Από 15-17 Δεκεμβρίου, η θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου» παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τις «Φωνές του Σώματος» από το βιβλίο της Λουκρητίας Δούναβη.  Με κοινό παρονομαστή την Άνω Σύρο των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60, η Λουκρητία Δούναβη αφηγείται μικρές καθημερινές ιστορίες, με χιούμορ και συγκίνηση, μεταφέροντας μας σε μια άλλη εποχή. Οι Μί- μου Άπτου δραματοποιούν τις ιστορίες αυτές, συνδυάζοντας την αφήγηση και τη θεατρική δράση, τα πρόσωπα, το τότε και το σήμερα.

Ο Αη-Βασίλης και τα καλικαντανάκια 

Μια γλυκιά σκανδαλάρικη περιπέτεια θα απολαύσουν οι μικροί φίλοι του Αη-Βασίλη στην Παραλία του Φοίνικα. Στις 16 Δεκεμβρίου 2017 τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Άγιο Βα- σίλη, να εμπλακούν σε χριστουγεννιάτικες περιπέτειες με τα ΚαλικαΝτανάκια σε ένα μοναδικό πάρτι και να απολαύσουν την «Παρέα του Αϊ Βασίλη», στην αίθουσα του «Παλιακού» που θα παρουσιάσει το παραμύθι της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη «Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη» σε θεατρική διασκευή της Βέτας Αποστολίδου και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Καπέλλα.

Συνδιοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, Ντάνος Bakery & Pastries, Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φοίνικα και Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα 

Στις 23 Δεκεμβρίου 2017, ο Σύλλογος Γυναικών Σύρου διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή στο δυτικό αίθριο Δημαρχιακού Μεγάρου και την ίδια ημέρα, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων παρουσιάζει στο Θεατράκι της Ευανθίας Καΐρη το έργο «Κουραμπιέδες και Φοινίκια» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πάρη Ζαχαρίου.  

«Η Σύρα κι εγώ»

Λίγο πριν σταλούν και εκτεθούν στη Νέα Υόρκη, τα πρωτότυπα κομμάτια παζλ που θα δημιουργήσουν τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου μαζί με την υπεύθυνη του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης από 15 έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι, η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΔΕΕΠΣ με το Puzzle Installation & Collaborative Projects.

Σχετικά άρθρα της "Κοινής Γνώμης" με περισσότερες πληροφορίες για τις θεατρικές παραστάσεις:

"Θεατρικά Χριστούγεννα"

"Ερασιτεχνικά διαμάντια"

Ο έντυπος οδηγός των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων βρίσκεται διαθέσιμος εδώ.