Επίδοξοι συγγραφείς... εξ αγχιστείας

  • Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 11 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων “Συγγραφείς Εξ Αγχιστείας”, η οποία προέκυψε από τους τέσσερις κύκλους δημιουργικής γραφής που πραγματοποιήθηκαν σε Σύρο και Αθήνα, με εισηγητή τον συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα.

Οι εκκολαπτόμενοι συγγραφείς, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναριακού τους κύκλου στη Βαρδάκειο Σχολή στην Ερμούπολη και στους χώρους των εκδόσεων του βιβλίου, Ars Libri, κατέθεσαν το δικό τους γραπτό, το οποίο συνέβαλε στην ολοκλήρωση του συλλογικού αυτού βιβλίου το οποίο και παρουσιάστηκε στο συριανό κοινό την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Κρύσιλας, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη παρουσίαση στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της κας Μ. Αγγελοπούλου εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η οποία και ανέφερε ότι είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη του νησιού μία παρουσίαση βιβλίου ντόπιων συγγραφέων. Στη συνέχεια ο συγγραφέας και διδάσκων του σεμιναρίου Αντ. Κρύσιλας πέρασε στο κομμάτι της παρουσίασης των κειμένων, κατά τη διάρκεια της οποίας με γρήγορες εναλλαγές κάποιοι από τους συγγραφείς διάβασαν κείμενα δικά τους ή συναδέλφων τους, με παραδοσιακό ή και θεατρικό τρόπο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με έντονο κλίμα συγκίνησης και χαράς, με την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να υποδηλώνει ότι το βιβλιόφιλο κοινό του νησιού εξακολουθεί και παραμένει ενεργό. Ο ίδιος ο Αντ. Κρύσιλας, με τη διττή πλέον ιδιότητα του συγγραφέα και δασκάλου, δήλωσε διπλά συγκινημένος για το δημιουργικό αποτέλεσμα των μαθητών του.

“Νιώθω μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε ο κ. Κρύσιλας σε επικοινωνία με την Κοινή Γνώμη, μιλώντας για την επιθυμία του για την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων των μαθητών του, ήδη από τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου, και παρά την πρώτη αρνητική αντιμετώπιση, συνέχισε την προσπάθεια.

“Η χαρά και η υπερηφάνεια η δικιά μου είναι τόση όση δεν έχω νιώσει ούτε για όλα τα βιβλία που έχω εκδόσει εγώ μαζί. Για έναν εκδοτικό οίκο είναι όλες οι απαγορευμένες λέξεις: “άγνωστοι”, “πρωτοεμφανιζόμενοι”, “συλλογή”, “διηγημάτων”. Ο κύκλος σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στεγάστηκε στο χώρο των εκδόσεων, οπότε είχαν μια εικόνα της δουλειάς μας και των κειμένων που παράγονται, ρίσκαραν από πλευράς τους, αλλά δικαιωθήκαμε όλοι.”

Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής συνεχίζονται, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κρύσιλας από τις παλιές ομάδες έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο τμήμα, όπου ο κάθε μαθητής ετοιμάζει το δικό του μυθιστόρημα, με την ελπίδα για ένα μεγαλύτερο επόμενο βήμα από μία νέα συλλογή διηγημάτων.