Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην περιοδική έκθεση “160 χρόνια Made in Greece” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων

Η βιομηχανική ιστορία της Ερμούπολης «ταξιδεύει»

Το θρυλικό αυτοκίνητο Enfield 8000 και άλλα σημαντικά εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης θα αποτελέσουν ξεχωριστό κομμάτι της επερχόμενης έκθεσης με τίτλο «160 χρόνια Made in Greece, βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία», που διοργανώνει στις αρχές του νέου έτους η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η Τεχνόπολη στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Οι λειτουργίες της είναι τρεις και συνοψίζονται σε έναν πολυχώρο που διοργανώνει και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στην έντονη δραστηριότητα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, που αναδεικνύει το μνημείο και προωθεί τη βιομηχανική κληρονομιά και στο INNOVATHENS που αποτελεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνθέτουν την ιστορική έκθεση που παρουσιάζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την επέτειο 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018 και αποσκοπεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1860-1970, της εξέλιξής της μέχρι σήμερα, καθώς και της σημασίας του επιχειρείν και του παράγειν.

Ειδικότερα, η θεματική της πραγματεύεται διαφορετικούς κλάδους βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα ως την περίοδο της αποβιομηχάνισης, με έμφαση στις καινοτομίες που αρκετές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν: στις μεθόδους παραγωγής, στον εξοπλισμό, στη δημιουργία νέων προϊόντων, στη διαχείριση της εργασίας, στο design και τη συσκευασία, στη διαφήμιση κλπ. Οι σχετικές βιομηχανίες είναι οι Χημικές, Οικοδομικών, Ενέργειας, Μετάλλου, Κωστοϋφαντουργίας, Καπνού, Τροφίμων και άλλες.

Μέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ξεχωριστό κομμάτι… εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων πρότεινε στο Τμήμα Πολιτισμού του συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με την παραχώρηση αντικειμένων – εκθεμάτων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, αναλαμβάνοντας τα μεταφορά και ασφάλιση αυτών.

Πιο συγκεκριμένα τα αντικείμενα – εκθέματα τα οποία θα «ταξιδέψουν» και θα παραμείνουν για δύο μήνες στην Αθήνα είναι α) το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 – κατασκευασμένο το 1975 από την εταιρεία του Γιάννη Γουλανδρή στο Νεώριο της Σύρου, β) μία φωτογραφία, ένα κάδρο με φωτογραφία και ένα κάδρο με έγγραφο για την ιστορία του Νεωρίου, γ) ένα βάζο και μια φρουτιέρα (Υαλικά Αργυρόπουλος) και δ) μικρά αντικείμενα κλωστοϋφαντουργίας.

Η ομάδα που έχει συσταθεί για τη δημιουργία της έκθεσης αποτελείται από ειδικούς στη βιομηχανική κληρονομιά και συνεργάτες που ενδιαφέρονται να μεταδώσουν και να επικοινωνήσουν τα νοήματα της έκθεσης στο ευρύ κοινό, ενώ όλοι όσοι συνεργάζονται με την Τεχνόπολη θα συμβάλλουν στη συνολική υποστήριξη του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Τα αντικείμενα του Βιομηχανικού Μουσείου θα συνοδεύσει μέλος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, ο οποίος διατηρεί αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την ανάδειξη και προβολή της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου.

Η πρόταση συμμετοχής της Σύρου στην έκθεση υποβλήθηκε από την Υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, Μαρία Φλώρου και τέθηκε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.