Η «καρδιά» των Χριστουγέννων χτύπησε και φέτος στη Σύρο

Κανένα «φρένο» στη γιορτινή διάθεση

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν στέρησαν από μικρούς και μεγάλους τον ενθουσιασμό και τη χαρά

Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν τις παραμονές των Χριστουγέννων σε όλη τη χώρα, δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και την εορταστική ατμόσφαιρα της Σύρου, που παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, υποδέχτηκε με χαμόγελο και μια σειρά εκδηλώσεων την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου.

Μία μοναδική μουσική βραδιά, πλημμυρισμένη από αγάπη και φως ψυχής χάρισαν στο κοινό του νησιού οι ερμηνευτές Γιώργος Τεντζεράκης και Ελπίδα Γαδ και μία ομάδα εξαίρετων μουσικών, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή χρονιά μας έβαλαν στο Πνεύμα των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει και σιγοψιθυρίσει.

Η συναυλία «Love Songs» με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λένας Χατζηγρηγορίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων, που έχουν κοινό σκοπό την παροχή φροντίδας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Συνένωση δυνάμεων για μια μεγαλύτερη αγκαλιά στον συνάνθρωπο

Σημειώνεται ότι, το έργο του Συλλόγου «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» επικεντρώνεται στη στήριξη των δομών του Νοσοκομείου και πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια για βελτίωση της εικόνας και του εξοπλισμού του και κατά συνέπεια, των γενικότερων συνθηκών, υπό τις οποίες νοσηλεύεται ο πάσχων συνάνθρωπός μας. Στόχος του δεν είναι η αντικατάσταση του κράτους, αλλά η αγαστή συνεργασία του με τη Διοίκηση για τη στήριξη των παροχών υγείας, που αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.

Οι δράσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα ξεπερνούν το ποσό των 35.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των πατωμάτων της παθολογικής κλινικής και η επίστρωσή τους με γρανιτοπλακάκια, η ολική ανακαίνιση της παθολογικής κλινικής, ο ελαιοχρωματισμός της μονάδας τεχνητού νεφρού, η προσφορά επιδαπέδιων και επιτραπέζιων ανεμιστήρων, η συνεχής ανανέωση του ιματισμού του Νοσοκομείου, η δωρεά φορητής συσκευής υπερήχων και η αλλαγή των κουφωμάτων της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας εμφραγμάτων, λόγω παλαιότητας.

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου βρίσκεται η ανακαίνιση και άλλων κλινικών με βάση τις οδηγίες της Διοίκησης.

Εκτός από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου «Πρόσβαση», το κοινό καλωσόρισε και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων κ. Ντόρα Χαλκιά, η οποία υπενθύμισε ότι στόχος του φορέα είναι η συνένωση όλων των δυνάμεων για μία μεγαλύτερη βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Στη συναυλία έπαιξαν οι μουσικοί: Ζαννής Μαραγκός (κιθάρα), Ιωσήφ Ρούσσος (πιάνο), Γιάννης Ρούσσος (τύμπανα), Βαγγέλης Αραγιάννης (μπάσο), Νίκος Ρούσσος (πλήκτρα( και Λένα Χατζηγρηγορίου (βιολί, φλογέρα).

Ο Άγιος Βασίλης στο Δημαρχείο της Σύρου

Μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά, γλυκά χαμόγελα, αλλά και δώρα χάρισε ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά της Σύρου, που έσπευσαν να τον υποδεχτούν το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης.

Ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων, πλαισιωμένος από τα ξωτικά του ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Σύρου και ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματός του.

Μουσική, χορός αλλά και πολλές ακόμα εκπλήξεις περίμεναν τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Συλλόγου, που κατέκλυσαν τον -στολισμένο με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των μαθητών του νησιού- ισόγειο χώρο του Δημαρχείου.

Η εκδήλωση με παρουσιάστρια την ηθοποιό κ. Ρούλα Πανούσου άνοιξε με γιορτινές χορογραφίες από τους μαθητές της Σχολής Χορού «Bella Dance Academy», ενώ η Χριστίνα Πρίντεζη προσκάλεσε τα παιδιά σε δημιουργικά «ταξίδια» με το «Αερόστατό» της.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού η οποία, αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την αξιόλογη πρωτοβουλία του, ευχήθηκε «καλές και ευτυχισμένες γιορτές» με υγεία και δουλειά για όλους.

Οι μικροί φίλοι του Άη-Βασίλη είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν μαζί του, να τον αγκαλιάσουν, να φωτογραφηθούν παρέα και να γράψουν το γράμμα τους σε αυτόν, συνοδεύοντάς το με πολύχρωμες ζωγραφιές.

Χριστουγεννιάτικα δρώμενα στα Λαζαρέττα

«Κουραμπιέδες και Φοινίκια» προσέφερε στα μέλη και τους φίλους του ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων, μέσα από τη φετινή χριστουγεννιάτικη παράστασή του σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πάρη Ζαχαρίου.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος κ. Μαρία Ρηγούτσου σημείωσε πως «η γέννηση του Χριστού που γιορτάσαμε πριν από δύο ημέρες, γέννησε στις καρδιές μας ελπίδα, χαρά και αγάπη». Συναισθήματα, που αποτελούν «σημαία» του Συλλόγου των Λαζαρέττων από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Ελπίδα, ότι θα καταφέρει να καταστήσει την περιοχή του ένα φωτεινό «άστρο» για την Ερμούπολη. Χαρά για την ευκαιρία που δίνεται στους κατοίκους της να βρίσκονται όλοι μαζί σαν μία «οικογένεια», ενωμένη στα εύκολα και τα δύσκολα. Και πάνω από όλα, αγάπη για τη γειτονιά τους, αλλά και για τις παραδόσεις της.

Μετά το τέλος της παράστασης, ακολούθησε κέρασμα και κλήρωση δώρων.

Προσκοπικό Λούνα Παρκ

Ευνοϊκές ήταν οι καιρικές συνθήκες το πρωί της Κυριακής, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Σύρου να επισκεφτούν το κέντρο της Ερμούπολης και να χαρούν την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Εύθυμες μελωδίες, ξυλοπόδαρος που μοίραζε μπαλόνια στα παιδιά, αλλά και κεράσματα περίμεναν μικρούς και μεγάλους στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, όπου πλήθος κόσμου ξεχύθηκε για να κάνει τις βόλτες του και τις τελευταίες χριστουγεννιάτικες αγορές του.

Μαθητές σχολείων του νησιού πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία της αγοράς τα γιορτινά γλυκοπάζαρά τους, ενώ οι Πρόσκοποι της Σύρου έστησαν στην πλατεία Μιαούλη ένα πρωτότυπο Λούνα Παρκ με στόχο τη συγκέντρωση γάλατος μακράς διαρκείας για παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η δράση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς των Προσκόπων με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της πρωτοβουλίας των Γιατρών του Κόσμου με τίτλο «Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από Γάλα», που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

«Αρχικός στόχος μας ήταν η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης χωρίς κανένα αντίτιμο. Ωστόσο, όταν ενημερωθήκαμε για τον σκοπό των Γιατρών του Κόσμου, αποφασίσαμε να ορίσουμε ως αντίτιμο τουλάχιστον ένα γάλα εβαπορέ» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής, καθιστώντας γνωστό πως τα γάλατα που συγκεντρώθηκαν από το Λούνα-Παρκ θα σταλούν και θα διατεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Καλάθι Αγάπης για 22η χρονιά

Παράλληλα, Πρόσκοποι Σύρου διοργανώνουν το Καλάθι Αγάπης συλλέγοντας τρόφιμα, τα οποία θα διαθέσουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε άπορες οικογένειες του νησιού. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται σε τρία μεγάλα σούπερ-μάρκετ της Σύρου. Η δράση αυτή ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια, παρακινώντας με το πέρασμα των ετών κι άλλους τοπικούς συλλόγους να αναπτύξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να τοποθετήσουν μόνιμα καλάθια για την κάλυψη των αναγκών, οι οποίες σταδιακά αυξήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Για να το διαφοροποιήσουμε, τα δύο τελευταία χρόνια τοποθετήσαμε το δικό μας Καλάθι Αγάπης στην Πλατεία Αγάπης με σκηνές, ωστόσο η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη» τόνισε ο κ. Αλυφαντής, προσθέτοντας ότι τα ελάχιστα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν πέρυσι διατέθηκαν μόνο στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, ενώ κατά το παρελθόν ενισχύονταν δέκα περίπου οικογένειες ορθόδοξων και καθολικών ενοριών. «Για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε να ακολουθήσουμε ξανά τον παραδοσιακό τρόπο. Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τρόφιμα έως και τις 30 Δεκεμβρίου. Τα γάλατα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν συμπληρωματικά με αυτά που μαζέψαμε από το Λούνα Παρκ στους Γιατρούς του Κόσμου».

Μία ακόμη χριστουγεννιάτικη δράση της Προσκοπικής οικογένειας είναι η λειτουργία γλυκοπάζαρου στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία από τις Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης. Οι εν λόγω Επιτροπές αποτελούνται από φίλους και γονείς προσκόπων οι οποίοι, μέσα από τις δράσεις τους, ενισχύουν οικονομικά τα ταμεία των προσκοπικών τμημάτων και διευκολύνουν το έργο τους. «Οι βαθμοφόροι δεν πρέπει να ασχολούνται με χρήματα, αλλά να είναι απορροφημένοι στο πρόγραμμα των παιδιών» σημειώνει ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων. «Όταν δεν υπάρχουν Επιτροπές, μοιραία επιφορτιζόμαστε εμείς και με αυτό το κομμάτι», συμπλήρωσε.

Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Εφορείας θα κοπούν οι πρωτοχρονιάτικες πίτες των Προσκόπων σε Μύκονο (15 Ιανουαρίου) και Σύρο (21 Ιανουαρίου), όπου θα διεξαχθεί και το συνέδριο των Προσκόπων των Κυκλάδων πριν από το επερχόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2018.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα σκαριά βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ίδρυση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, οι οποίοι θα αναπτύξουν το δικό τους πρόγραμμα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ομαλή διεκπεραίωση του προσκοπικού έργου τους, με την εθελοντική εργασία τους (πχ. στον ελαιοχρωματισμό της Εστίας) και τις γνώσεις τους (πχ. σε μία κατασκήνωση).

Δ. Αλεξανδρίδης: «Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είμαστε πιο δυναμικοί»

Μολονότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια των επιχειρηματιών της Ερμούπολης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν όλα όσα είχαν προγραμματίσει για την παραμονή των Χριστουγέννων, οι δράσεις του προσεχούς σαββατοκύριακου αναμένονται πιο πλούσιες και ενισχυμένες.

«Την περασμένη Κυριακή ήμαστε λίγο επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και φοβόμασταν ότι αυτό θα συνεχιστεί», σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Δημήτρης Αλεξανδρίδης, δίνοντας το λόγο του ότι, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το σκηνικό στους δρόμους της Ερμούπολης θα είναι πιο γιορτινό και  πιο ζωντανό.

«Αν μας βοηθήσει ο καιρός, θα είμαστε πιο δυναμικοί. Θα έχουμε και πάλι τον ξυλοπόδαρο, ο οποίος θα είναι πλαισιωμένος από μία ομάδα και τα καταστήματα θα προσφέρουν κεράσματα στον κόσμο, ο οποίος παράλληλα με τις αγορές και τις βόλτες του, θα απολαμβάνει και εορταστική μουσική, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρίδης.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ η εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θα πραγματοποιηθεί από 12:00 έως 15:00.

«Την Κυριακή ανακτήθηκε κάποιο από το χαμένο έδαφος»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος υποστήριξε πως, παρά την ακύρωση κάποιων εκδηλώσεων, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της Ερμούπολης, την Παραμονή των Χριστουγέννων ήταν ικανοποιητική, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ανακτήσουν κάποιο μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. «Ο κόσμος κατέβηκε στην Ερμούπολη έκανε τις αγορές του και τις βόλτες του. Ήθελαν να περάσουν όμορφα. Υπήρξε μια κινητικότητα το σαββατοκύριακο, που έφερε μια σχετική ικανοποίηση σε κάποιους επαγγελματίες, γιατί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου τα πράγματα ήταν πάρα πολύ υποτονικά, δεδομένου ότι ο κόσμος άρχισε να λαμβάνει το δώρο των Χριστουγέννων μετά τις 16/12», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρίδης, εκτιμώντας «πως θα πηγαίναμε λίγο καλύτερα εάν είχαμε και σύμμαχό μας τον καιρό».