Το “Eye’s Walk Digital Festival” γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Χρονιά Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ιστορικό Κέντρο της Ερμούπολης

Κοινό αγαθό

Με τον τίτλο "Europe Started here!", η φετινή παραγωγή του «Eye's Walk Digital Festival» στη Σύρο, γιορτάζει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, προσφέροντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να ανακαλύψουν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις και αλληλεπιδράσεις του με τον κόσμο.

Με τη σκέψη ότι, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός είναι σαν ένα ποτάμι που διαπερνά και διαπερνιέται μέσα σε μια συνεχή ροή, η ομάδα του Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εμπνευστούν από κάθε πόλη, χώρα, άνθρωπο ή συγκεκριμένη περιοχή που για τους ίδιος αντικατοπτρίζει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική κληρονομιά.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης σφυρηλατήθηκε μέσω των αιώνων από την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών που κατοίκησαν στην ήπειρο ή που συναντήθηκαν μαζί της μέσω του εμπορίου και του ταξιδιού.

Όπως έγραψε και ο Albert Camus: “Η Ευρώπη έζησε πάνω στις αντιφάσεις της, αναπτύχθηκε από τις διαφορές της, υπερβαίνοντας συνεχώς τον εαυτό της”…

Ερμούπολη: το «μικρό Παρίσι» της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Ερμούπολη που ιδρύθηκε από πρόσφυγες, χαρακτηριζόταν ως ένα «οικονομικό θαύμα» στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα, η έρημη παραλία της μετατράπηκε στο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Η κυριαρχία της στη ναυπηγική, στο εμπόριο και στη βιοτεχνία πήγε χέρι με χέρι με την πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του «μικρού Παρισιού» της Ελλάδας. Η οικονομική ευημερία οδήγησε στην ανάπτυξη μιας πλούσιας  αστικής  τάξης στο  νησί, η οποία υιοθέτησε τον «Ευρωπαϊκό» τρόπο ζωής. Νεοκλασικά αρχοντικά, δείγματα ενός ρομαντικού κλασικισμού, δημιουργούσαν την εντύπωση μιας Ευρωπαϊκής πόλης στην καρδιά του Αιγαίου.

Πεποίθηση της διοργανώτριας ομάδας είναι ότι, η Τέχνη στο Δημόσιο χώρο αποτελεί μια Ζωντανή εμπειρία, που ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα. Οι καλλιτέχνες συνδημιουργούν μαζί με την κοινότητα αντί να δημιουργούν για την κοινότητα. Η Δημόσια Τέχνη ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, τις δημοκρατικές αξίες και την ανοχή και τέλος, η χαρά  βρίσκεται στην καρδιά κάθε παραγωγής του «Eye’s Walk Digital festival».

Επιμελητικές κατευθύνσεις

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετέχουν με Video-Art Installations, τα οποία θα προσαρμοστούν σε σημεία –κλειδιά της πόλης (maximum διάρκεια: 5 λεπτά), Site-specific installations/Performing art και χορός στο δημόσιο χώρο (ενθαρρύνονται ιδιαίτερα προτάσεις που θα ενισχύουν τη συμμετοχή  της κοινότητας - maximum διάρκεια: 10 λεπτά) και Augmented reality projects, μέσω της χρήσης έξυπνων κινητών, αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, interactive (motion detection) animation. Η επιμέλεια και η  παραγωγή είναι ευθύνη του Eye’s Walk Digital.

Το έργο ως σύνολο δύναται να «ταξιδέψει» ως πειραματική και συγκριτική διαδικασία μελέτης της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο χώρο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται στο info@eyeswalk.gr έως τις 15 Απριλίου 2018.

Διαμόρφωση κοινής αντίληψης

Σημειώνεται ότι, το 2018 ανακηρύχθηκε «ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς» επιδιώκοντας να ενθαρρύνει την κοινοχρησία και την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης ως κοινού πόρου, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες, καθώς και να ενδυναμώσει την αίσθηση του «ανήκειν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο».

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.