Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

  • Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, 2018 - 06:21

 Μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου 2017  προς ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην  Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, ο Καθηγητής  κ.  Δημήτριος  Στυλ.  Κορρές,  ως   ελθών  πρώτος   σε ψήφους,   συνεκάλεσε,  σε  πρώτη  συνεδρίαση,  τους   εκλεγέντες   συμβούλους  προς συγκρότηση  σε σώμα του νέου  Διοικητικού  Συμβουλίου  και  τον  καθορισμό  των αρμοδιοτήτων των εκλεγέντων μελών.

Στην αρχή ο κ. Κορρές ευχαρίστησε τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως  για τη μεγάλη συμμετοχή και την ετυμηγορία τους και ακολούθως  ζήτησε από τα εκλεγέντα μέλη να υποβάλουν, όσοι το επιθυμούν,  υποψηφιότητα για τις  θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γεν. Γραμματέως και του Κοσμήτορος.

Κατά την επακολουθήσασα διαδικασία εξελέγησαν παμψηφεί ( γεγονός το οποίο δηλοί την σύμπνοια του Δ.Σ.) για την επόμενη τριετία: ο  Καθηγητής  κ. Δημήτριος Στ. Κορρές  (εκ  Νάξου)  ως  νέος Πρόεδρος  της  Εταιρείας,  ο  Νομικός κ. Νικόλαος   Κουτρουμπής  (από την  Ίο) στην θέση του Αντιπροέδρου, ο Αρχαιολόγος  κ.  Γεώργιος  Γαβαλάς (από την Αμοργό) στην θέση του Γεν. Γραμματέως, ο  Δημοσιογράφος  κ. Γεράσιμος - Θεόδωρος  Μαγκανιώτης  (από την Κίμωλο) στην θέση του Ταμία της Εταιρείας, ο  Οικονομολόγος-Πλοιοκτήτης κ. Ιάκωβος  Ι. Ρήγος (από την Τήνο) στην θέση του Κοσμήτορος, ενώ,  αρμοδιότητες  για την Επιτροπή Εκδόσεων και την Εκπροσώπηση στον Τύπο εδόθησαν στους κκ. Νικόλαο Χρ. Αλιπράντη, Φιλόλογο- Εκδότη περιοδικού Παριανά (από την Πάρο) και Ιωάννη Λογαρά, Φιλόλογο (από την Νάξο) αντίστοιχα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορρές, όλα τα μέλη θα κληθούν να δραστηριοποιηθούν σε επιμέρους  τομείς, έτσι ώστε, να προσφέρουν  τις  υπηρεσίες  τους  στην  Εταιρεία  και  γενικότερα  στις Κυκλάδες.

Ο νέος Πρόεδρος  αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη που ο ίδιος και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. αναλαμβάνουν, αναλογιζόμενοι την 60χρονη επιτυχή ιστορία της Εταιρείας. Αναφέρθηκε  στους  προηγουμένους Προέδρους  Στυλιανό Κορρέ, Στέφανο Ήμελλο, Νικόλαο Ξυπνητό και Εμμανουήλ Μαρμαρά για το μεγάλο έργο που επιτέλεσαν. Ζήτησε από όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, να συνεργασθούν και συνεχίζοντας το έργο των προηγηθέντων Διοικητικών Συμβουλίων,  να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς όφελος των σκοπών της Εταιρείας.

Μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε και η πρώτη συνεδρίαση τούτου.

Στην συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε η συνέχιση των  αποφάσεων του παλαιού Δ.Σ. για την τακτική σύγκληση του Δ.Σ. και τον τρόπο λειτουργίας του.  Ακολούθως,   έγινε ενημέρωση για τα οικονομικά της Εταιρείας από τον κ. Μαγκανιώτη και συζητήθηκε η πορεία εκδόσεως του 22 Τόμου της Επετηρίδας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Για τις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον αείμνηστο επιφανή συγγραφέα και ιστορικό  Ανδρέα Δρακάκη καθώς και για την ανάγκη προστασίας και διάσωσης του σπουδαίου ιστορικού μνημείου του Νεκροταφείου Ερμουπόλεως Σύρου οι αντίστοιχες επιτροπές θα συνεχίσουν το έργο τους. Επίσης, συζητήθηκε η οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για να τιμηθούν οι προσφάτως αποβιώσαντες πρόεδροι της Εταιρείας Εμμανουήλ Μαρμαράς και Νικόλαος Ξυπνητός. Συζητήθηκε το να συσταθεί  επιτροπή  εορτασμού των 60 ετών συνεχούς δραστηριότητας της Εταιρείας με μία κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα και εάν είναι δυνατόν και άλλες στα νησιά. Τέλος, αποφασίστηκε η εορτή της κοπής της Βασιλόπιττας της Εταιρείας να γίνει στην αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα μετά από συνεννόηση που θα έχει ο κ. Στέφανος Προβελέγγιος με τον Σύνδεσμο (πιθανώς στις 25 Ιανουαρίου 2018. Θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση για το θέμα αυτό).

Σημείωση: Η προσεχής συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου προγραμματίσθηκε για τις 22 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.30 στα γραφεία της Εταιρείας.