Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των φεστιβάλ που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου – Σύρου – Ερμούπολης

Ο κορμός του «Σύρος – Πολιτισμός»

Ελαφρώς αυξημένη, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, θα είναι η χρηματοδότηση των φεστιβάλ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα διαθέσει φέτος το ποσό των 38.500€ -υψηλότερο κατά 2.500€ από το 2017- δεδομένης της προσθήκης δύο νέων διοργανώσεων στο πολιτιστικό πρόγραμμά του.

Το θέμα τέθηκε προς έγκριση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες του αρμόδιου τμήματος για τη διατήρηση και εξέλιξη όλων των φεστιβάλ, που αποτελούν και τον κορμό του «Σύρος – Πολιτισμός». Υπογράμμισε, επίσης, την πρόθεση του Δήμου για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων των φεστιβάλ τόσο στα χωριά όσο και στην Άνω Σύρο, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης και ανάδειξης κάθε σημείου του νησιού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον κ. Γιώργο Φουστάνο, με την ευγενική χορηγία του οποίου μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα η συνολική παρουσίαση των φετινών φεστιβάλ από επαγγελματία μεταφραστή, ο οποίος ειδικεύεται σε κείμενα πολιτιστικού περιεχομένου. «Όπως καταλαβαίνετε, το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλό, γι’ αυτό ευχαριστούμε τον κ. Φουστάνο, που για μία ακόμη φορά υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες του Δήμου», τόνισε η κ. Μενδρινού.

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας του «Σύρος – Πολιτισμός 2018» θα είναι και ο ραδιοφωνικός σταθμός “Cosmos FM”, ο οποίος εκπέμπει από την Αστόρια της Νέας Υόρκης, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί καταχωρήσεις στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Ναυτεμπορική» και «Έθνος».

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι ο ρόλος, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη διοργάνωση όλων αυτών των φεστιβάλ είναι καθαρά υποστηρικτικός. «Σε καμία περίπτωση δεν θα καπελώσουμε κανέναν διοργανωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, «τον πρώτο και κύριο λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος έχουν οι ίδιοι. Εμείς πρέπει να προβάλουμε τα φεστιβάλ, στο σύνολό τους, προς όφελος του νησιού».

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού

Σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού, το 5ο Eye’s Walk Digital Festival θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο με το ποσό των 2.000 ευρώ. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει mega video installation art στο δημόσιο χώρο και σε επιλεγμένα κτίρια με έργα δέκα Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, τέσσερις καλλιτέχνες από την Ιταλία και τη Μάλτα θα επισκεφτούν τη Σύρο, όπου και θα παραμείνουν για δέκα ημέρες,  με στόχο τη δημιουργία in situ performances σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά του νησιού. Οι δύο αλληλεπιδράσεις με το κοινό – performances θα παρουσιαστούν ως μέρος της μεγάλης εορταστικής βραδιάς του Mega Video Installation Art. Στο νησί θα πραγματοποιηθεί τετραήμερη εκπαίδευση στο Video Installation και στο Augmented reality από Ευρωπαίους Video Artists & 3D Developers. Επιπλέον, προγραμματίζεται η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων digital τεχνολογιών επικοινωνίας της τέχνης με το κοινό μέσω smartphones & QR Codes στο δημόσιο χώρο. Κοινές δράσεις με τη Σύρο θα αναπτυχθούν στη Μάλτα και Ιταλία και η προώθησή τους θα γίνει ταυτόχρονα στα τρία κοινά/ κατοίκους των πόλεων.

Κινηματογραφικές απολαύσεις

Νέες σημαντικές συνεργασίες με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές στην Ποσειδωνία, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές και εφήβους της Σύρου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 6ου Syros International Film Festival (SIFF), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 3.500 ευρώ. Όπως και πέρυσι, το Φεστιβάλ θα προάγει νέες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου και θα φέρει στη Σύρο τους δημιουργούς τους για να γνωρίσουν και να συζητήσουν με το κοινό του Φεστιβάλ. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, όπως η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφιστές που ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, θα συνεχιστεί η διασύνδεση των ταινιών με τις τοποθεσίες που αναδεικνύουν τη μοναδική πολιτιστική κα ιστορική κληρονομιά της Σύρου.

Με γεμάτες αποσκευές επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 11η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros. Κύριες θεματικές της φετινής διοργάνωσης θα είναι το εθνικό αφιέρωμα στη σκηνή κινουμένων σχεδίων της γειτονικής Αλβανίας, υπό τον τίτλο «Αετοί & Ανιμέισον» καθώς και ένα αφιέρωμα στην εξαιρετικά δυναμική σκηνή κινουμένων σχεδίων του Ισραήλ. Στο αφιέρωμα θα προβληθεί επίσης το καθιερωμένο πανόραμα αμερικανικών ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Επιπλέον, ενισχύεται ο θεσμός της Αγοράς, του εμπορικού θεσμού ανάδειξης συμπαραγωγών που κατά γενική ομολογία βρήκε το σπίτι του στη Σύρο. Φέτος η Αγορά θα έχει την ενότητα «Η Ομπρέλα των Κινουμένων σχεδίων του λεβάντε» με αναφορά στην παραγωγή ανιμέισον στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια.

Τέλος, εμπλουτίζονται όλα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με στενότερη συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και περαιτέρω ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του νησιού σε αυτά (εργαστήριο ΑμεΑ, εργαστήριο για άτομα Τρίτης Ηλικίας σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ του Δήμου). Φέτος, για πρώτη φορά θα ενσωματωθεί θεματική στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Η εκπαίδευση του ανιμέισον στις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία, Ισλανδία)». Το animasyros θα χρηματοδοτηθεί με 7.500 ευρώ.

Χορευτικές διοργανώσεις

Εργαστήρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας, κλασικού μπαλέτου, αυτοσχεδιασμού, τεχνικής clown, αρχιτεκτικής και χορού, Τεχνικής Alexamder, Body Music, Θεάτρου, Flamenco και Yoga περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου “Akropoditi DanceFest 2018”. Θα πραγματοποιηθούν επίσης προβολές, ανοιχτοί αυτοσχεδιασμοί και παραστάσεις από τους διδάσκοντες και συμμετέχοντες των εργαστηρίων, καθώς και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα παρακολουθήσουν ανοιχτές δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από τη σύγχρονη έκφραση και το Θέατρο. Οι διοργανωτές θα λάβουν από το Δήμο το ποσό των 3.000 ευρώ.

Νέα είσοδο αποτελεί το 1ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Συριανοπατώ» που διοργανώνει ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας χορού υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χορού (CID). Το Φεστιβάλ θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 1.500 ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» εντάσσονται επίσης το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango 2018 με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών του είδους από Αργεντινή, Ευρώπη και Ελλάδα (2.000 ευρώ) και το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (4.000 ευρώ).

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια» η μουσική

Το ποσό των 3.000 ευρώ θα λάβουν από τον Δήμο το 6ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου (για τη διεξαγωγή μουσικών παραστάσεων στο Θέατρο Απόλλων από Παρασκευή 5 έως και Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018) και το 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου. Η διοργάνωση της Μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ούριος άνεμος» περιλαμβάνει καθημερινά σεμινάρια από καταξιωμένους δασκάλους, έκθεση για το ακορντεόν και τον κόσμο της Μουσικής (όργανα, βιβλία, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.α.), εργαστήριο επισκευής ακορντεόν, συριανής τσαμπούνας και άλλων οργάνων, καθώς και βραδινές συναυλίες στην Ποσειδωνία, στο Φοίνικα, στο Κίνι, στα Χρούσσα και στον πεζόδρομο της Ερμούπολης.

Με 4.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το 25ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής (κλασική, παραδοσιακή, τζαζ, σύγχρονη) με κεντρικό άξονα την κιθάρα, καθώς και μίνι συναυλίες με τίτλο «Μουσικά λουκουμάκια» (10-15 λεπτά) σε διάφορους χώρους της Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν οι «15οι Κιθαριστικοί Αγώνες». Ο διαγωνισμός θα είναι χωρισμένος σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των σπουδαστών.

Σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνεται φέτος το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η δεύτερη διοργάνωση θα περιλαμβάνει: ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου, συναυλία με φλάουτο και εκκλησιαστικό όργανο, συναυλία φωνητικής μουσικής (κουαρτέτο) με συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου, θρησκευτική χορωδιακή μουσική, σεμινάρια διδασκαλίας μαθητών εκκλησιαστικού οργάνου, διαλέξεις από γνωστούς ομιλητές-μουσικοκριτικούς και δημοσιογράφους της κλασικής μουσικής, καθώς και ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο και στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, Το Φεστιβάλ θα λάβει το ποσό των 4.000 ευρώ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί και το Stray Art Festival του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τοιχογραφίες από δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες, αθλητικά δρώμενα, συναυλία, χορό, θέατρο και performances (1.000 ευρώ).

Τέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα αναλάβει την έκδοση και διάθεση εισιτηρίων για τις συναυλίες του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, μέσω της υπηρεσίας που υποστηρίζει το σύστημα πώλησης εισιτηρίων. Η είσπραξη των καθαρών εσόδων των εισιτηρίων θα γίνει από τον Δήμο και στη συνέχεια θα αποδοθεί στην εταιρεία Mid America Productions.