Η μεγάλη ιστορία, ο μνημειακός χαρακτήρας και ο αστείρευτος οικολογικός πλούτος της Γυάρο στο νέο τεύχος των «Συριανών Γραμμάτων»

«Εγκώμιο» σ’ έναν τόπο – σύμβολο

  • Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:17

Αφιερωμένο στο νησί της Γυάρου, Τόπο Ιστορικής Μνήμης και περιοχή ιδιαιτέρως σημαντική και φημισμένη για το φυσικό κάλλος της, είναι το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού «Συριανά Γράμματα», έκδοση των Εκπαιδευτηρίων Άγιος Παύλος.

Η Γυάρος αποτελεί έναν από τους τόπους «σύμβολα» της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα μία τράπεζα στο Αιγαίο. Απαιτείται η ενδελεχής μελέτη των φυσικών πόρων της για να συνεχίσει να αποτελεί ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πεδίο με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση αλλά και τη φέρουσα ικανότητά της, ώστε να είναι δυνατή η εξασφάλιση δανεισμού πόρων στο μέλλον για την πρωτοποριακή ανάπτυξη χωρίς κίνδυνο αλλοιώσεων και υπερβάσεων που θα την καταστρέψουν ταχύτατα.

Στόχος της παρούσας έκδοσης είναι να παρουσιάσει στους αναγνώστες μια αδρομερή αλλά και πραγματική εικόνα του νησιού στη γραμμή του χρόνου. Σε αυτήν επισυνάφτηκε το σύνολο του παλαιότερου περιοδικού «Συριανά γράμματα, χρόνος 8ος, τεύχος 32, Οκτώβριος 1995, Αφιέρωμα στη Γυάρο», το οποίο είχε εκδοθεί πριν 22 χρόνια. Μια προσφορά στους αναγνώστες, αλλά και μια σύνδεση της πρώτης και της δεύτερης περιόδου έκδοσης των Συριανών Γραμμάτων.

Στο τελευταίο ειδικό τεύχος για την περίοδο «Δεκέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018» περιλαμβάνονται φωτογραφίες από πίνακες του ζωγράφου Κώστα Βαρβέρη με θέμα τη Γυάρο (1947-1974) και φωτογραφίες του Γιώργου Στεφάνου, οι οποίες τοποθετήθηκαν εκτός αρθρογραφιών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Καίτη Μ. Προβελεγγίου, τη Μαρία Μαύρη και όλους τους συντελεστές της παρούσας έκδοσης.

Σημαντικά τεκμήρια της μοναδικότητάς της

Μέσα από τις σελίδες της, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Γυάρου, να ενημερωθούν για τον αστείρευτο οικολογικό πλούτο της, τον μνημειακό χαρακτήρα της, το κτίριο των φυλακών και τις συνθήκες υγιεινής των κρατουμένων, καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Γυάρο, μέσω του προγράμματος «Κυκλάδες Life» της WWF Ελλάς.

Τα άρθρα του παρόντος τεύχους υπογράφουν οι: Στυλιανή Αδαμαντοπούλου, Νίκος Αλμπανόπουλος, Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης, Κωνσταντίνος Βολτής, Τάκης Γαλανόπουλος, Νίκος Γεωργίου, Μυρσίνη Γλέζου, Παναγιώτης Δενδρινός, Ξενοφών Δήμας, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Θωμάς Δρίκος, Νίκος Καίλης, Νεφέλη Καλαντζή, Νίκος Κανακάρης, Αλέξανδρος Α. Καραμανλίδης, Ευθύμιος Καρύμπαλης, Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς, Γιώργος Κατσαδωράκης, Λούλα Κλήμη, Μυρτώ Κουτσοβούλου, Μαρία Λιβανού, Χρήστος Λούκος, Πέτρος Λυμπεράκης, Χρήστος Παπαδάς, Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος, Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Χαρά Πελεκάνου, Δανάη Πορτόλου, Ελπίδα Πρίντεζη – Καμπέλλη, Τέος Ρόμβος, Μιχαήλ Μ. Ρούσσος, Ελίνα Σαμαρά, Ηλίας Φακίρης, Μιχάλης Ι. Φραγκιάς, Λουκία-Μαρία Φρατσέα, Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Χρίστος Χαλκιάς, Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης και Δήμητρα Χριστοδούλου. Την ύλη επιμελήθηκαν η Χαρά Πελεκάνου και ο Μιχάλης Ι. Φραγκιάς, η αρχισυνταξία ανήκει στον Αχιλλέα Δημητρόπουλο και το εξώφυλλο κόσμησε ο Κωνσταντίνος Καταγάς με το έργο του «Η Ενσωμάτωση της Μνήμης».

Τα «Συριανά Γράμματα» τυπώθηκαν στην Τυποκυκλαδική Α.Ε. και το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2018.