Συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Άνδρου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού

Μύηση των μαθητών στην τέχνη

  • Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:16

Η υλοποίηση δράσεων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων της Άνδρου τέθηκε προς συζήτηση στην πρώτη συνάντηση της Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου» και του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Παντελή Βούλγαρη με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού.

Μέσα σε ευχάριστο κλίμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για τον προγραμματισμό πολιτιστικών δραστηριοτήτων, απευθυνόμενων στους μαθητές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης μοιράστηκε τις σκέψεις του με τους εκπαιδευτικούς, άκουσε προσεκτικά τις ανάγκες που υπάρχουν και τόνισε ότι, στόχος των ανθρώπων του Φεστιβάλ δεν είναι να «αντικαταστήσουν το Υπουργείο Παιδείας», αλλά να μυήσουν τους μαθητές στην τέχνη μέσα από δράσεις, οι οποίες θα σχεδιαστούν με την ώθηση και συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας της Άνδρου.

Εμπόδια στην καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί έθεσαν το θέμα της απουσίας καλλιτεχνικών ερεθισμάτων για τα παιδιά με τη Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου Κορθίου, Σταυρούλα Μαρίνου να υπογραμμίζει πως η επαφή με την τέχνη εκπαιδεύει τους μαθητές στην ολότητά τους, ωστόσο, οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν είναι εξοικειωμένοι με αρκετές μορφές τέχνης. Παράλληλα, η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων της Άνδρου ανέφερε ότι, υπάρχει ανάγκη για παρουσίαση καλοδουλεμένων παραστάσεων στο νησί, τις οποίες θα μπορούσαν να επιλέξουν και να προτείνουν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ.

Επιπλέον, εκφράζοντας κάποιους προβληματισμούς τους, οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για το πρόβλημα της πρόσβασης των μαθητών σε ορισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δεδομένων των αποστάσεων και των δύσκολων μετακινήσεων στο νησί, καθώς και τον εγκλωβισμό των παιδιών στο σπίτι, ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, τον λόγο πήρε και μία μαθήτρια Λυκείου με κλίση στη ζωγραφική, που τόνισε ότι από τα παιδιά της ηλικίας της λείπει το κίνητρο και η ανάλογη ενημέρωση, προκειμένου να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν καν ανακαλύψει το ταλέντο τους για να μπορέσουν να το αναπτύξουν».

Οι προτάσεις του Φεστιβάλ

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Άνδρου έκανε κάποιες πρώτες επαφές και παρουσίασε ορισμένες προτάσεις, που έλαβαν θετική ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς. Αρχικά, πρότειναν την παρουσίαση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Άνδρο, την πραγματοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου και συναυλίας με τη συμμετοχή των μαθητών, ενισχύοντας έτσι τη μουσική έκφραση των παιδιών. Επίσης, μια δεύτερη ιδέα αφορά στην επίσκεψη παιδιών στο στούντιο της Οικογένειας Σοφιανού στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει την παρουσίαση κούκλας στο θέατρο και το σινεμά και τη χρήση των κινούμενων σκίτσων με τη βοήθεια της τεχνολογίας (animation, 3D), τη συμμετοχή των μαθητών στην έκθεση και την εκμάθηση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα project.

Με σύνθημα «κανείς δε χάνει από την επαφή του με την Τέχνη», οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους, σε μια δεύτερη συνάντηση που θα προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ανδριώτης ευεργέτης κ. Αλκιβιάδης Τάττος, οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του Ανοιχτού Θεάτρου της Χώρας, κυρία  Κυριακή Κονδυλάτου και κ. Κωνσταντίνος Λούκος, εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου, η υπεύθυνη των Σχολικών Επιτροπών κυρία Βασιλική Ρούτη και η υπεύθυνη του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου κυρία Ειρήνη Λάζαρη, καθώς και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης.