Ελλάδα – Αιγαίο

Όλοι αγάπησαν
  • Πέμπτη, 15 Μαρτίου, 2018 - 06:22

Από την εποχή του Ομήρου μέχρι τον εικοστό πρώτο αιώνα υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια πολυτάραχη πορεία κι ένας συνωστισμός στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην πανέμορφη και στην.. κάποτε πολιτισμένη πατρίδα μας. Μια φράση που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ενός Ευρωπαίου Καθηγητού Πανεπιστημίου έλεγε: “Οφείλουμε πολλά στην Ελλάδα. Είναι η χώρα που δημιούργησε και προσέφερε σημαντικό πολιτισμό σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού...” κι ένας δημοσιογράφος τότε είχε πει: “Μήπως δώσαμε όλα τα φώτα και μείναμε στο σκοτάδι;”

Μέσα από ένα πλήθος γραπτών ιστορικών μαρτυριών και πολλών αρχειακών τεκμηρίων που χαρακτηρίζουν την σπουδαία ιστορία της χώρας μας, συναντάμε και γεγονότα τόσο της αρχαίας όσο και της νεότερης ιστορίας μας. Θαυμαστές και σπουδαίες προσωπικότητες απ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο πάτησαν το χώμα της χώρας μας, την θαύμασαν, την αγάπησαν, αλλά και... πολλοί θέλησαν να την κάνουν δική τους. Ήταν αμέτρητοι οι δόγηδες, οι στρατηγοί, οι πρίγκιπες, αλλά και βασιλιάδες που έψαχναν να βρουν τρόπους να την αποκτήσουν, έστω και ένα μέρος της χώρας μας. Πολλοί από τους Έλληνες θα γνωρίζουν την προσπάθεια του κουρσάρου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα να καταλάβει κάποιες περιοχές της χώρας μας. Την ίδια προσπάθεια, αλλά με άλλο τρόπο, έκανε και ο Μιγκέλ Θερβάντες και όχι μόνο. Ώσπου... ήρθε η κακή και άδικη στιγμή. Ήταν το 1453 που όσο κι αν οι Βυζαντινοί υπερασπίστηκαν την Βασιλεύουσα απέναντι στις αμέτρητες ορδές του Μωάμεθ του Πολιορκητή και κατακτητή αργότερα, η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε και η Ελλάδα έγινε δική τους για 400 χρόνια περίπου. Διαβάσαμε στα βιβλία μας, ακούσαμε από τους δασκάλους μας και τους καθηγητές μας όλοι εμείς οι Έλληνες και Ελληνίδες, ότι η χώρα μας κατακτήθηκε και έζησε για τόσα χρόνια τη θλίψη και τη δυστυχία. Σε κάθε περιοχή της χώρας μας έχουν μάθει οι άνθρωποι ότι συνέβησαν τόσες δυσάρεστες και απάνθρωπες καταστάσεις από τους Τούρκους κατακτητές, που πραγματικά σε αφήνουν άφωνο.

Η Μεθώνη και η ιστορία του κάστρου της

Το κάστρο της Μεθώνης υπέστη πολλές καταστροφές από σεισμούς, κατακτητές, αρχαιοκάπηλους, πολεμικές συγκρούσεις κ.α. Το πιο θλιβερό όμως και απάνθρωπο γεγονός είναι αυτό που συνέβη το 1500 από τους Τούρκους κατακτητές και αφήνουν άφωνο τον άνθρωπο που πληροφορείται το γεγονός. Εκείνα τα χρόνια οι Τούρκοι κατέσφαξαν τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τα γραπτά κείμενα του Γερμανού περιηγητή Ottheinrich von Der Pfalz, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη της Μεθώνης το 1521, οι Τούρκοι έσφαξαν τότε τους πάντες. Όπως έγραψε ο Der Pfalz: “... έσφαξαν γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους ανθρώπους και όλα τα ζώα που ήταν στην περιοχή. Έσφαξαν ακόμη και σκύλους και γάτες...” και το απίστευτο: “έφτιαξαν δύο κτίρια με τα κόκαλα των χριστιανών!! σε αριθμό που θα αντιστοιχούσε σε πληθυσμό τριών πόλεων...”. Δεν είχα διαβάσει τόσο απάνθρωπη δραστηριότητα των κατακτητών εκείνης της εποχής.

Μετά την επανάσταση των Ελλήνων, που γιορτάζει η Ελλάδα σε λίγες μέρες, ήταν 12 Μαΐου του 1825, ο Μιαούλης έβαλε τα μπουρλότα στα πλοία του Ιμπραήμ και πυρπολήθηκαν τα 25 καράβια του, αλλά η πυρκαγιά από τις ανατινάξεις μεταδόθηκε στο πανέμορφο Κάστρο της Μεθώνης. Έτσι καταστράφηκαν τα περισσότερα κτίρια της Καστρούπολης και όπως έγραψε ο συγγραφέας Der Pfalz: “Ποτέ πλέον η εντός τειχών Μεθώνη δεν ξαναβρήκε την προηγούμενη μορφή της, που ήταν ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος με τις διοικητικές υπηρεσίες, τις εκκλησίες, τα σπουδαία μαγαζιά της εποχής και τα πανέμορφα σπίτια με τις πολύχρωμες και καλοφτιαγμένες κεραμοσκεπές...”

Η Γαλλία ζήτησε να αγοράσει τη Μεθώνη

Η Μεθώνη λίγο έλειψε να γίνει η πρωτεύουσα σε μια σημαντική αποικία που επιθυμούσε να δημιουργήσει η Γαλλία στα εδάφη της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας. Οι Γάλλοι είχαν δημιουργήσει το δικό τους σχέδιο, ώστε να αποκτούσαν στην Ελλάδα που θαύμαζαν, ένα έδαφος που θα γινόταν μια Γαλλική αποικία και βέβαια θα βοηθούσε τη Γαλλία και στον εμπορικό και στον ναυτιλιακό τομέα. Αυτό το σχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι Γάλλοι προσέκρουσε στον αντίδραση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Η απάντησή του στις γαλλικές επιδιώξεις δόθηκε στις 27 Ιουνίου 2031. Η απάντησή του που υπάρχει στα αρχεία του Ελληνικού Κράτους ήταν: “Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να απαλλοτριώσει εθνικά εδάφη, αλλά ακόμη κι αν την είχε, θα όφειλε, κατά την άποψή μου, να κάνει τέτοια χρήση αφού πρώτα καθοριστούν οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που είναι οι Πολίτες του Νέου Κράτους...”

Το Γαλλικό επιτελείο που είχε επισκεφθεί τη Μεθώνη και ιδιαιτέρως επιθυμούσε να αποκτήσει ένα μέρος της Ελληνικής γης, κατέγραψε το περιστατικό ως εξής: “Η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα αποκρούει κάθε ιδέα αποικίας. Δεν θέλει ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τα χρήματα των ξένων, εάν είναι να πληρωθούν με εθνικά εδάφη”. Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι Γάλλοι που επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της χώρας μας. Και άλλες χώρες της Μεσογείου θα ήθελαν να αποκτήσουν περιοχές της Ελλάδας. Η χώρα μας ήταν και είναι τυχερή και προικισμένη για την σπουδαία θέση που έχει. Ίσως αυτό βοήθησε ώστε να δημιουργηθεί ο σπουδαίος πολιτισμός της που θαυμάστηκε και αγαπήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι... σήμερα; Και ο θαυμασμός σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου είναι μεγάλος και φροντίζουν να μορφώνονται οι μαθητές τους γνωρίζοντας ιδιαίτερα την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Η Τουρκία δεν νοιάζεται για τη μόρφωση και τον πολιτισμό, επιθυμεί, απλά, να αποκτήσει θέση στο Αιγαίο....

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα