Πρωτοβουλία για την συγκρότηση Επιτροπής με έργο την ανάδειξη της Μακρονήσου

  • Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 2018 - 13:43

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στο χώρο του Σ.Φ.Ε.Α.                                                                                                                     1967-1974 – Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) από την Πρωτοβουλία για την συγκρότηση Επιτροπής  με έργο την ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μίλησαν οι  Αριστείδης Μπαλτάς, Πανεπιστημιακός, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ιατρός, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και Αλέκος Μιχαλόπουλος, ΕΠΟΝίτης, Αντιστασιακός, Μακρονησιώτης. Συντόνισε η δημοσιογράφος Ντίνα Μπατζιά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της ανάδειξης της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όχι μόνο για να διασωθεί η ιστορική μνήμη για τις νεότερες  γενιές  αλλά και γιατί η αναβίωση της ακροδεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο καθιστά τη διάσωση του μνημείου- συμβόλου της ανθρώπινης αξιοπρέπειας  επιτακτική και αναγκαία. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι η Ιστορία δεν αποτελεί κτήμα καμιάς κομματικής παράταξης, αλλά είναι κληρονομιά για το σύνολο του λαού. Μετά το τέλος των ομιλιών, έγιναν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο των ΑΣΚΙ Σ. Παυλόπουλο και την Γραμματέα του Σωματείου Λαζαρέτο Ξ. Παπαναστασίου. 

Η προσπάθεια αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανειλημμένη από τον περασμένο Οκτώβριο πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Μακρονήσου από καταπατητές και κάθε είδους αυθαιρεσίες και να αναδειχθεί η διαχρονική σημασία της, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη σύσταση της Επιτροπής από πλευράς των παρευρισκομένων ήταν μεγάλο. Το έργο της Επιτροπής, σύνθετο και πολυδιάστατο, συνοψίζεται στη συνδρομή για τη συγκρότηση φακέλου υποψηφιότητας της Μακρονήσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και στην εκλαΐκευση του συμβολισμού της για την Ελλάδα και διεθνώς.