Σχεδιασμός εκθέσεων, αφιερωμένων στη Φιλαρμονική, τον κινηματογράφο και τον Ηλεκτροφωτισμό στη Σύρο, από το Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Το Βιομηχανικό Μουσείο ισχυροποιεί τον ρόλο του

Η μακρόχρονη και λαμπρή πορεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σύρου, αλλά και η ιστορία του κινηματογράφου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα αποκτήσουν την επόμενη άνοιξη, μία θέση στους εκθεσιακούς χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, η πρόεδρος κ. Μαργαρίτα Καλουτά αναφέρθηκε τόσο στα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς, όσο και στα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2018-2019.

Πλούσιος απολογισμός

Το νοικοκύρεμα των αποθηκών του Βιομηχανικού Μουσείου, το άδειασμα της ΑΚΕΣ και η μεταφορά των μεγάλων μηχανημάτων που φυλάσσονταν εκεί, στις αποθήκες Βελισσαρόπουλου, αποτελούσε ανέκαθεν, ένα μεγάλο όνειρο του Συλλόγου που κατάφερε να γίνει πραγματικότητα.

Αξιοσημείωτη επιτυχία γνώρισε η έκθεση «Ανιχνεύοντας τους Τυπογράφους και τα Τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα», στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν και διατέθηκαν δωρεάν φυλλάδια με τις αναμνήσεις του Συριανού συγγραφέα και φιλοσόφου Ευάγγελου Ρούσσου, που για χρόνια δούλεψε σαν τυπογράφος. Μια προσφορά του ιδιοκτήτη της Τυποκυκλαδικής Α.Ε., Γιώργου Βακόνδιου, εις μνήμην των προγόνων του τυπογράφων.

Επιπλέον, από το φθινόπωρο του 2017 παρουσιάζεται η έκθεση του Γιάννη Τυροβολά «Εμπειρία Μισόφωτη – Σέριφος» που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, σχετικό με τη βιομηχανική Αρχαιολογία και ιστορία των  Μεταλλωρύχων Σερίφου, του Νεωρίου Σύρου και γενικότερα των Κυκλάδων. Το προσεχές χρονικό διάστημα, ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, προτίθεται να εγκαινιάσει την παραπάνω έκθεση, προσκαλώντας επί τούτου, την Βιομηχανική αρχαιολόγο, συνδημιουργό και φίλη του Μουσείου, Μαρία Μαυροειδή.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση της προέδρου, με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού με θέμα την εισροή νερού από την οροφή του κτιρίου Κατσιμαντή – μέρος της οποίας επισκευάστηκε-, τη συστηματική καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την αλλαγή τζαμιών του κτιρίου Βελισσαρόπουλου κ.α.

Ανησυχία και αγωνία του Συλλόγου αποτελεί επίσης η τύχη του Σκαγιάδικου, ενός μοναδικού στην Ελλάδα βιωματικού Μουσείου, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω φθορών που έχουν προκληθεί από διπλανή αποθήκη και παραμένει κλειστό, εδώ και τρία χρόνια. |Ο Δήμος έχει δεσμευτεί για την επισκευή του», σημείωσε η κ. Καλουτά.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν βιωματικά παιδικά εργαστήρια με θέμα «Από την Βραχογραφία στην Τυπογραφία», μετά από πρόταση της Γραμματέως Ειρήνης Δράκου. Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε δεκτή χορηγία από το ίδρυμα Μωραΐτη και εγκρίθηκε η πρόσληψη υπαλλήλου του κ. Ευαγγέλου Ζαρμπώνη, ο οποίος είχε κατά καιρούς εργαστεί στο εργαστήριο αποκατάστασης και συντήρησης μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείου. Το βήμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα θετικό για την τακτοποίηση, συντήρηση και ψηφιοποίηση του Περιουσιολογίου του Μουσείου και την  καταγραφή ιστορικών τεκμηρίων κάθε προέλευσης , όπως προφορικές μαρτυρίες, που αναδεικνύουν και ερμηνεύουν τις κοινωνικές δομές της νεότερης ιστορίας της Σύρου.

Μετά από συνεννόηση με το Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν στην Αθήνα, αντικείμενα σημαντικά της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου, όπου έγιναν πανελληνίως γνωστά . Τα τεκμήρια συνόδευσε στην Αθήνα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αλέξης Μαραντίδης.

Σημαντικές προσφορές

Πριν από ένα μήνα, αποφασίστηκε η αγορά μιας τηλεόρασης μόνιτορ ώστε να παρουσιάζονται σε συνεχή ροή θέματα που αφορούν τις εκθέσεις του Βιομηχανικού Μουσείου. Στο πλαίσιο της προσφοράς του συλλόγου προς το Βιομηχανικό Μουσείο , γίνεται και έρευνα αγοράς για την αγορά καινούργιων καθισμάτων,  ώστε να μην χρησιμοποιούνται πλέον τα πλαστικά που διαθέτει ο Δήμος. Φλέγον θέμα θεωρείται επίσης η προμήθεια αφυγραντήρων για την προστασία του χώρου και του αρχειακού υλικού. Στα σχέδια του συλλόγου περιλαμβάνεται τέλος η έρευνα αγοράς για την ψηφιοποίηση υλικού του ΒΜ για την άρτια οργάνωση και τακτοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος εισηγήθηκε θετικά για τη συμμετοχή του Μουσείου σε  Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου-  Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, πρόταση  για την ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D  ψηφιακών αναπαραστάσεων.

Ένα θέμα που απασχολεί ακόμα το Σύλλογο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πίσω αύλειου χώρου του Βιομηχανικού Μουσείου, ο οποίος χρησιμοποιείται και μάλιστα με σήμανση επίσημη, ως πάρκιγκ των επισκεπτών του Νοσοκομείου.

Δωρεά προς το Μουσείο είναι και η αγορά και κατασκευή 600 ανοξείδωτων πινακίδων με αρίθμηση για την καταγραφή και αρίθμηση όλου του υλικού που βρίσκεται στις αποθήκες.

Οι επόμενοι στόχοι

Από τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί για το άμεσο μέλλον είναι η περίφραξη ή η κάλυψη των μηχανημάτων στον εξωτερικό χώρο ή έστω η τοποθέτηση συρματόσχοινου με πασαλάκια για την προστασία τους. Απαραίτητο κρίνεται επίσης το βάψιμο των βάσεων εκθεμάτων, που έχουν υποστεί φθορές από διάφορες μετακινήσεις των μηχανημάτων .

Επιπροσθέτως, μετά την απομάκρυνση από το κτίριο Κατσιμαντή  - τέλος Μαΐου- των τυπογραφικών μηχανημάτων, αυτά θα επιστραφούν στο κτίριο Κορνηλάκη, όπου θα  στηθεί θεματικό τυπογραφικό εργαστήρι.

Στα σχέδια του Συλλόγου είναι να ξαναστηθεί η έκθεση σε μόνιμη βάση πλέον, στην αίθουσα της Ναυτιλίας, με την αφορμή των 190 χρόνων του ναυαγίου του Πατρίς, αφού ερευνηθεί το υπάρχον υλικό, οι βιτρίνες και ο ακριβής χώρος στησίματος.

Η αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων θα παραχωρηθεί για κάποιους μήνες στον Σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτικών για οργάνωση έκθεσης σχετική με το ναυπηγείο του Νεωρίου.

Στο πρόγραμμα και τα σχέδια του παρόντος ΔΣ είναι από τον Απρίλιο του 2019 και εξ αφορμής των 150 χρόνων της δημιουργίας της Φιλαρμονικής Σύρου, η πραγματοποίηση  έκθεσης με μουσικά όργανα και στολές, καθώς και μία έκθεση των μηχανημάτων και της ιστορίας του Κινηματογράφου στη Σύρο.

Κατόπιν πρότασης του φίλου του Συλλόγου Χάρη Βεκρή, εξετάζεται η διοργάνωση έκθεσης για την ιστορία του Ηλεκτροφωτισμού της Σύρου με τη βοήθεια της κ. μαυροειδή.

Καταλήγοντας, η κ. Καλουτά τόνισε ότι «η Ιστορική συνείδηση αυτής της πόλης πρέπει να καλλιεργηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να γίνει κατανοητή η διαφορετικότητα και η σπουδαιότητα του ιστορικού ρόλου της Σύρου».