4o Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο στη Σύρο

Ένας χορός και ένα νησί με ακαταμάχητη γοητεία

Το πάθος και η μαγεία του αργεντίνικου τάνγκο στρώνουν και φέτος το «κόκκινο χαλί» για την πιο «φλογερή» διοργάνωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο θα διεξαχθεί στη Σύρο από 22 έως 25 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή καταξιωμένων χορευτών, παγκοσμίου φήμης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο «Φίλοι Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου» και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Το κοινό του νησιού θα απολαύσει τους χορευτές: Natalia Hills & Alejandro Aquino (Αργεντινή), Eleonora Galganova (Ρωσία), Gabriel Marino & Βάσσια Θανοπούλου (Αργεντινή-Ελλάδα), Χλόη Θεοδωροπούλου & Διονύση Θεοδωρόπουλο (Ελλάδα), Λουκά Μπαλόκα & Γεωργία Προίσκου και φυσικά το ζεύγος Rojer Zalazar & Χριστίνα Σαρίογλου (Αργεντινή-Ελλάδα).

Τη διοργάνωση πλαισιώνει μουσικά η ορχήστρα «Ivan Talanin's Tango En Vivo» από τη Ρωσία, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο βραδινές παραστάσεις τάνγκο στο Θέατρο Απόλλων στις 23 και 24 Ιουνίου. Τις ίδιες ημέρες (12:00-19:00), θα διεξαχθούν στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου σεμινάρια τεχνικής και ομαδικά διαφόρων επιπέδων από τους συμμετέχοντες χορευτές. Τέλος, διοργανώνονται τρεις χοροεσπερίδες στο Πνευματικό Κέντρο, στο Ξενοδοχείο Ερμής, και στον Πολυχώρο Plaza, με μουσική τάνγκο από καλεσμένους DJ από Αθηνά και Θεσσαλονίκη και σόου από διεθνούς φήμης χορευτές.

Χρ. Σαρίογλου: «Το φεστιβάλ μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο»

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η εμπνεύστρια του φεστιβάλ, Χριστίνα Σαρίογλου αναφέρθηκε στη συνεχή εξέλιξη της μεγάλης χορευτικής διοργάνωσης, η οποία κατάφερε από την αρχή να κερδίσει τόσο την αγάπη του κοινού, όσο και την εμπιστοσύνη αναγνωρισμένων επαγγελματιών του χώρου.

«Την πρώτη χρονιά, οργανώσαμε το φεστιβάλ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, προσκαλώντας δασκάλους από την Αθήνα, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, που συνδύασαν το tango με τις διακοπές στη Σύρο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, το φεστιβάλ απέκτησε διεθνή χαρακτήρα και πλαισιώθηκε από αξιόλογους χορευτές από το εξωτερικό και κυρίως την Αργεντινή.

Σύμφωνα με την ίδια, η διοργάνωση μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και υποστηρίζεται θερμά από καλλιτέχνες με ξεχωριστή παρουσία στο χώρο. «Είναι πάρα πολύ ωραίο όχι μόνο για εκείνους που γνωρίζουν από τάνγκο, αλλά και για όσους επιθυμούν να δουν και κάποιο σόου» σημείωσε, εκτιμώντας πως αξίζει κανείς να επισκεφτεί κανείς το ιστορικό Θέατρο Απόλλων για να παρακολουθήσει μία παράσταση με σπουδαίους χορευτές.

Προβολή της Σύρου στο εξωτερικό

Στόχος των Φίλων του Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου είναι να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο του φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρόνο ανεβαίνει και γίνεται καλύτερο. «Σαν διοργανωτές μαθαίνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και προσφέρουμε ό,τι μπορούμε  για να περάσει ο κόσμος όμορφα». Οι ίδιοι, μάλιστα, προσπαθούν μέσα από καλαίσθητα προωθητικά βίντεο να προβάλουν τη Σύρο στο εξωτερικό και να διαβεβαιώσουν το κοινό του πως πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, το οποίο πρέπει να επισκεφτεί. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την Αμερική, όσο και από την Ευρώπη.

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σύρου, αλλά και η έντονη πολιτιστική ζωή της ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τη Χριστίνα Σαρίογλου και τον σύζυγό της να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί. «Όποιος επισκέπτεται το νησί, νιώθει να τον τραβάει κάτι εδώ. Εμένα προσωπικά με τράβηξε τόσο πολύ που αποφάσισα να μείνω».

Μεγάλη η απήχηση του τάνγκο και στο κοινό της Ελλάδας

Η επιτυχία του φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, καθώς το αργεντίνικο τάνγκο έχει φανατικούς φίλους και στη χώρα μας. «Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, μπορώ να πω ότι, στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό χορευτικό επίπεδο και πολύς κόσμος ενδιαφέρεται σοβαρά για το είδος αυτό. Από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη υπάρχουν πολλές ομάδες που ταξιδεύουν και το διδάσκουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η αγάπη του ελληνικού κοινού για τους αργεντίνικους ρυθμούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις ομοιότητες ανάμεσα στις κουλτούρες των δύο χωρών.  «Ο χορός μπορεί να είναι διαφορετικός αλλά μία περίοδο, το τάνγκο άνθιζε  στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι άγνωστο για τον Έλληνα. Παλαιότερα το χόρευαν. Οπότε δεν είναι κάτι καινούριο, απλώς τα τελευταία δέκα χρόνια έχει γίνει πολύ μεγάλη μόδα ειδικά στην Ευρώπη, όπου διοργανώνονται αρκετά events και φεστιβάλ. Έτσι, αρχίζουν οι νέοι να το γνωρίζουν και να το χορεύουν. Και είναι πραγματικά υπέροχος χορός. Κάποιος που έχει επισκεφτεί μια ευρωπαϊκή πόλη, μπορεί να παρευρεθεί σε μιλόνγκες, να χορέψει χωρίς δισταγμό και να περάσει όμορφα».

Το 4ο Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο στη Σύρο αναμένεται να μαγνητίσει ακόμη περισσότερο τα βλέμματα. «Πιστεύουμε ότι φέτος θα έχουμε περισσότερο κόσμο από τις προηγούμενες φορές, καθώς φιλοξενούμε μία από τις καλύτερες ορχήστρες του είδους. Πέρα από την προσωπική εμφάνισή της, θα συνοδεύσει ζωντανά τα χορευτικά ζευγάρια στην παράσταση που θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές στο Θέατρο Απόλλων. Ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να δουν τάνγκο και να ακούσουν καλή μουσική».