2η Εβδομάδα Χορού από το Τμήμα Τήνου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) της UNESCO

ΕυρυΤήνια 2018

Τροφή για σκέψη θα δώσει στο κοινό της Τήνου η 2η Εβδομάδα Χορού «ΕυρυΤήνια», με θέμα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, τη μετανάστευση.

Τα «ΕυρυΤήνια» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco στην Τήνο, το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, βάζοντας το νησί στον παγκόσμιο χάρτη μιας τεράστιας χορευτικής οικογένειας 143 χωρών.

Δουλειά του Τμήματος είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις περισσότερες πτυχές του χορού και τη σύνδεσή της με άλλες μορφές τέχνης, καθώς εμπεριέχει μέσα της τη μουσική, τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθιστώντας το χορευτή ένα πολυδιάστατο ον. Σε μορφωτικό επίπεδο, ο χορός συνδέεται επίσης και με αρκετές επιστήμες, όπως η ιατρική και η ιστορία. Ως εκ τούτου, στόχος του Τμήματος είναι να συνεργαστεί και να ανταλλάξει γνώσεις, εμπειρίες επιστημονικές και καλλιτεχνικές με όσα περισσότερα μέλη μπορεί από την ευρύτερη καλλιτεχνική οικογένεια του CID.

Η διοργάνωση αποτελεί όραμα ετών της προέδρου του Τμήματος, Γεωργίας Ράπτη. Το όνομά της κρύβει δυο λατρεμένους της τόπους, τον τόπο καταγωγής της, την Ευρυτανία και το τόπο επιλογής διαμονής της, την Τήνο. Τα «ΕυρυΤήνια» επιδιώκουν να ενσωματώσουν, να  προωθήσουν, να γνωρίσουν και  να συνδέσουν την τέχνη του χορού, τόσο με την τοπική καλλιτεχνική και μη κοινωνία όσο και με τη πρωτεύουσα και άλλες επαρχίες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

«Σε μια κοινωνία που συνθλίβει την εκφραστικότητα του παιδιού κατ’ επέκταση του μελλοντικού ενήλικα, οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτή την καταπίεση. Ο χορός είναι η τέχνη η πιο άμεση από άνθρωπο σε άνθρωπο», υπογραμμίζει η κ. Ράπτη.

Η 1η Εβδομάδα Χορού αποτέλεσε μια πρώτη γνωριμία με την τοπική κοινότητα και ειδικότερα με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί, ώστε να γίνει μία κοινή παρουσίαση.

Το θέμα που διατρέχει τη 2η Εβδομάδα Χορού είναι η Μετανάστευση σε όλα τα επίπεδα (οικονομικούς μετανάστες, ανθρώπους που επιλέγουν άλλο τόπο κατοικίας ή που επιθυμούν να αφήσουν την πόλη και να προσφέρουν στην περιφέρεια). Χωρίς να το εξαντλεί φυσικά, η διοργάνωση έχει σαν πρόθεση να ερεθίσει τη σκέψη μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες. Η προσέγγιση δεν αφορά μόνο όσους βίαια εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγο πολέμου ή οικονομικής κρίσης  και πολιτικών φρονημάτων  αλλά και   τη εσωτερική μετανάστευση, με ότι αυτή συμπαρασύρει μαζί της.

Ο χορός συναντά τον κινηματογράφο

Την έναρξη των «ΕυρυΤηνίων», θα σηματοδοτήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Listen to the silence», το οποίο απέσπασε το Βραβείο Αξιών από τη Βουλή των Ελλήνων στο 20 Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας. «Το να ‘χεις ένα όνειρο είναι πολύ φυσικό και εύκολο για τον καθένα, να το κυνηγήσεις όμως όταν κανείς δεν πιστεύει σ’ αυτό, είναι μοιραίο για λίγους. Ο εννιάχρονος Λούκα ονειρεύεται να σταθεί στην σκηνή και να χορέψει γιατί είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποκτήσει μια θέση στον κόσμο. Τον μόνο κόσμο που γνωρίζει είναι το δημόσιο σχολείο κωφών στο οποίο πηγαίνει. Παρόλο που ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει και να μάθει το ρυθμό της μουσικής, δεν τα παρατάει. Η ταινία «Listen to The Silence» είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ονειρεύεται ν’ ακουστεί.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 19.30 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού - Ι.ΤΗ.Π. Την εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται με τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό οργανισμό «Νεανικό Πλάνο» θα ανοίξει η Χορευτική ομάδα του Σωματείου ΑΜΕΑ Τήνου «Έχουμε Δικαίωμα». Θα προλογίσει ο Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

«Η αγάπη που συναντάμε εκεί που δεν το περιμένουμε»

Στις 22 Απριλίου θα παρουσιαστεί η μουσικοχορευτική μεταφορά του τρυφερού βιβλίου της Μαρίας Σκαμάγκα «Ο σκύλος Κάρλος» από τα παιδιά του «The house of e.t.a dance» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο». Το έργο μιλάει για τις δεύτερες ευκαιρίες και για την αγάπη που συναντάμε εκεί που δεν το περιμένουμε. Ένα βιβλίο για παιδιά, το οποίο δίνει εξαιρετικά διδάγματα και στους μεγάλους. Η παράσταση αποτελεί σύλληψη και ιδέα της Γεωργίας Ράπτη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η συγγραφέας, η οποία την επόμενη ημέρα θα συνομιλήσει με τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού σε μια παράσταση αποκλειστικά για αυτά. 

«Ο Χορός πάει σχολείο»

Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υλοποιήσουν στις 25 και 26 Απριλίου η Στεφανία Καραζόλη (ψυχολόγος, καθηγήτρια χορού) και η Βίκυ Ζιάμπρα (επικοινωνιολόγος, καθηγήτρια χορού) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Τήνου. Οι δύο καλεσμένες θα μιλήσουν στα παιδιά για τους «χορούς του δρόμου» και για τον τρόπο με τον οποίο αυτοί απάντησαν στη βία χωρίς βία.

Τέλος, στις 29 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, τα νήπια της Τήνου μαζί με τις δασκάλες τους θα δώσουν τη δική τους προσέγγιση σε μια ανοιχτή εκδήλωση.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι Δωρεάν.