Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ποσειδωνίας και Σίφνου έγιναν μια μεγάλη «οικογένεια» που δεν μπορεί να τη χωρίσει η θάλασσα

Έντεκα χρόνια αληθινής φιλίας

Μία νέα εποχή ξεκίνησε για την ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, οι οποίοι υπέγραψαν χθες το πρωτόκολλο αδελφοποίησής τους, δίνοντας την υπόσχεση αυτή η σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας να μείνει αναλλοίωτη στο διάβα του χρόνου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά, παρουσία των εφημερίων της περιοχής, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Επάρχου Μήλου, Νικόλαου Βενάκη, αλλά και πλήθους φίλων και μελών του «Ποσειδώνα».

Η ιδέα της πρότασης για αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων γεννήθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας επισκέφτηκε τη Σίφνο για 11η συνεχή χρονιά, εκπροσωπώντας το νησί της Σύρου στο φημισμένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Κοινή πορεία για τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης

Η ηθική, κοινωνική, εκπολιτιστική, πνευματική ανάπτυξη των μελών τους, η ανάδειξη και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς καθώς και η αναβίωση, διατήρηση και διαφύλαξη των ηθών, των εθίμων και των λαϊκών παραδόσεων της Σύρου και της Σίφνου αποτελούν κοινούς στόχους των δύο Συλλόγων, οι οποίοι συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς για περισσότερο από μία δεκαετία.

«Η αγαστή μας συνεργασία, τα κοινά βιώματα, οι προβληματισμοί και οι σκοποί που πηγάζουν από την υποχρέωσή μας να διατηρούμε, να διαφυλάττουμε μα και να εμπλουτίζουμε τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των περιοχών μας, αποτελούν από μόνα τους στοιχεία ικανά στο να θεωρούμε πως η αδελφοποίηση αυτή δεν θα παραμείνει μόνο μια τυπική διαδικασία, αλλά θα είναι η απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσά μας, με ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική άνοδο και καθιέρωση μας», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης.

Όπως τόνισε, οι βάσεις για την αδελφοποίηση είναι οι ανταλλαγές ιδεών, η πραγματοποίηση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προβολή αλλά και ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των ανθρώπων των συλλόγων μας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν θα κληθούν να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια ιδίως τα νεαρά μέλη, με την ενεργό συμμετοχή τους στις κοινές δραστηριότητές του, αναβιώνοντας έτσι και διατηρώντας την πολιτιστική παράδοση, η οποία διακρίνεται για τα κοινά της στοιχεία.

Συνοδοιπόροι στις προσπάθειες προβολής των νησιών μας

Στη μακρόχρονη σχέση μεταξύ των δύο Συλλόγων, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Μαρία Ναδάλη. Η πρώτη «φλόγα» άναψε το καλοκαίρι του 2007, τότε που ο Σύλλογος ξεκίνησε δειλά να προσκαλεί στον τόπο του τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια για να στρώσουν μαζί το γιορτινό τραπέζι του Τσελεμεντέ.

«Μετά από μια σύντομη διερεύνηση, λάβαμε την πληροφορία ότι, η πρόσκλησή μας για το νησί της Σύρου θα μπορούσε να απευθυνθεί σε έναν από τους πλέον δραστήριους και αποδοτικούς Συλλόγους, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών». Έτσι κι έγινε. Η πρόσκληση έφυγε και η άμεση αποδοχή της ήταν για εμάς μια πραγματικά χαρμόσυνη είδηση. Ο Μάρκος Ρούσσος, ο τότε πρόεδρος του Ποσειδώνα, η σύζυγός του Ελπίδα, ο Αντώνης και η Τέτα Πρίντεζη ήρθαν στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Σίφνο, φέρνοντας μαζί τους όχι μόνο τις γεύσεις της Σύρου, αλλά πάνω από όλα το ζεστό βλέμμα τους, το αυθόρμητο χαμόγελο και την καλή τους διάθεση να γίνουν συνοδοιπόροι στο πιλοτικό και τόσο δύσκολο εγχείρημά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιλήφθηκε, ότι δεν απέκτησε μόνο άξιους συνεργάτες αλλά και νέους πολύ καλούς φίλους.

Από τότε και για 10 ολόκληρα χρόνια, ο «Ποσειδών» συμμετείχε δυναμικά στη μεγάληΓαστρονομική γιορτή στη Σύρο, μαζί με άξια μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Φοίνικα, Γαλλησά, Βάρης. «Ήταν εκεί για να μοιραστούμε την ίδια αγωνία για την επιτυχία της διοργάνωσης, την ίδια δυνατή αγάπη για τα νησιά μας, την ίδια έγνοια για την προβολή της παράδοσης και του πολιτισμού τους».

«Οι αξιόλογες προσπάθειες έχουν και άξιους συνεχιστές»

Στο 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας» Νικόλαος Τσελεμεντές», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας εκπροσωπήθηκε από το νέο πρόεδρό του, Δημήτρη Νταλαχάνη και μέλη του Δ.Σ. «Μία εξίσου δυναμική παρουσία με την ίδια δημιουργική διάθεση, με προθυμία, όραμα και στόχους. Νέοι καλοί φίλοι που ήρθαν να προστεθούν στους παλιούς για να μεγαλώσει έτσι η όμορφη παρέα των Κυκλαδιτών που ξέρει να χτίζει γερές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και εργάζεται εθελοντικά για το κοινό καλό. Λίγες κουβέντες καταφέραμε να ανταλλάξουμε στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων μα αρκούσαν για να καταλάβουμε ότι οι αξιόλογες προσπάθειες έχουν και άξιους συνεχιστές».

Καταλήγοντας, η κ. Ναδάλη σημείωσε πως, η τιμητική πρόταση του «Ποσειδώνα», λίγους μήνες πριν, για αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων έρχεται να επισφραγίσει όχι μόνο μια μακρόχρονη εποικοδομητική συνεργασία αλλά και δεσμούς ψυχής, να ανοίξει νέους ορίζοντες και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες κοινής πορείας για όλους όσοι μοιραζόμαστε αγωνίες και οράματα για τα νησιά μας.

«Τέλος, μας δίνει την ευκαιρία να επισκεπτόμαστε συχνότερα την αρχόντισσα των Κυκλάδων και εσείς το νησί του Τσελεμεντέ. Από σήμερα πλέον, τυπικά και ουσιαστικά είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που δεν μπορεί να μας χωρίσει η θάλασσα».

Με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια μίλησε για τη σχέση των δύο συλλόγων και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Μάρκος Ρούσσος.

Αμέσως μετά την εθιμοτυπική ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ακολούθησαν χοροί από τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης», διοργανωτή του Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατώ». Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανή μουσική από τους Πέτρο Παλαιολόγο, Ελπίδα Γαδ και Σιδερή Δαρζέντα.