Έναρξη της νέας χορευτικής διοργάνωσης στη Σύρο με την υπογραφή της "σοφίας της παράδοσης"

Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων "συριανοπατεί"

Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε το κοινό της Σύρου στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατῶ», τη νέα μεγάλη διοργάνωση του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018», με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

Η έμπνευση και πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Ομίλου, Σοφίας Λούβαρη, πήρε σάρκα και οστά σηματοδοτώντας την αρχή για την καθιέρωση ενός πολλά υποσχόμενου θεσμού που δύναται να ενώσει την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων και να αναδείξει τη νέα γενιά πρεσβευτών της.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, ξεκίνησαν χτο απόγευμα της Παρασκευής, με την παρουσίαση ενός πλούσιου μουσικοχορευτικού προγράμματος, στην πλατεία Μιαούλη.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός σύλλογος Σίφνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμοργού «Σημωνίδης», ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου »Χορευάνδρος», ο Πολιτιστικός σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», Το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου »Άρωμα Παράδοσης» και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης».

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ δόθηκε αμέσως μετά την παρέλαση των χορευτικών ομάδων από την πλατεία Κανάρη στην πλατεία Κανάρη, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Τους χορευτές υποδέχτηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η υπεύθυνη Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων του νησιού, καθώς και πλήθος θεατών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιώργος Ρούσσος, ενώ τις ομάδες συνόδευσαν μουσικά η ορχήστρα της Καίτης Κουλλιά και το «Μυστικό Μπουζούκι».

Σημειώνεται ότι, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα, στις 19:00, ενώ παράλληλα, το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση παιδικής παραδοσιακής ενδυμασίας και την παιδική έκθεση ζωγραφικής στο φιλόξενο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης (11:00-13:00 και 17:00-21:00).

Τέλος, θα διεξαχθεί Σεμινάριο Ρεμπέτικων Χορών στην Αίθουσα Τέχνης "Γιάννη & Ελένης Βάτη" από τις 12:00 έως τις 14:00 με ελεύθερη συμμετοχή.