Το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδος. Στην Ερμούπολη 1825

Της Μαρίας Ρώτα
  • Πέμπτη, 17 Μαΐου, 2018 - 06:11

Το Νοσοκομείο είναι Ίδρυμα κοινωνικό και επιστημονικό, για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των άρρωστων ανθρώπων. Στην αρχαία Ελλάδα τα πρώτα ιδρύματα που μέσα σ' αυτά περιθάλπονταν οι άρρωστοι άνθρωποι ήταν οι Ναοί... Μερικοί από τους αρχαίους θεούς είχαν ασχοληθεί και φρόντιζαν την Υγεία των ανθρώπων. Ασκληπιός ήταν ο θεός της ιατρικής και κόρη του η Υγεία προς ίασιν.

Ειδικά ιδρύματα για την περίθαλψη των αρρώστων, στην αρχαία εποχή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Ρώμη, όπως ανακάλυψαν ειδικοί επιστήμονες. Η εξάπλωση και η επίδραση του Χριστιανισμού, λίγους αιώνες αργότερα, συνετέλεσαν στην ίδρυση νοσοκομείων. Ο Άγιος Βασίλειος, με την δική του οικονομική φροντίδα ίδρυσε Νοσοκομείο στην Καισάρεια και τον 4ο μ.Χ. αιώνα ιδρύθηκε στη Ρώμη το πρώτο φιλανθρωπικό ίδρυμα... παρόμοιο με Νοσοκομείο.

Από τον 17ο έως τον 18ο αιώνα η ανάπτυξη και η ίδρυση νοσοκομείων ήταν μεγάλη και συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της περίθαλψης ασθενών.

Τα σύγχρονα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια. Σήμερα στην Ελλάδα, κρατικά και ιδιωτικά λειτουργούν άψογα 24 ώρες το 24ώρο.

Βαρδάκειο και Πρώϊο Νοσοκομείο Σύρου

Οικοδομήθηκε και λειτούργησε στη Σύρο το Πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας, με τη σωστή δομή Νοσηλευτικού Ιδρύματος και όχι ως αναρρωτήριο της πρώτης εποχής 1821 – 1824, όπως λειτουργούσαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο Νοσοκομείο της Σύρου διαπιστώθηκε η μεγάλη συμβολή του στον τομέα περίθαλψης των πολιτών, παρά το ότι δεν είχε ακόμη οργανωθεί το Ελληνικό κράτος. Δεχόταν ασθενείς και τραυματίες από ολόκληρη την επαναστατημένη, τότε Ελλάδα. Από το 1823 – 1827 είναι γνωστά τα ονόματα γιατρών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους νοσηλευομένους. Γνωστοί είναι οι: Ναύτης Μιχαήλ από Σμύρνη, Γλαράκης Γεώργιος από Χίο, Πρασακάκης Ιωάννης από Χίο, Βούρος Ιωάννης από Χίο, ήταν από τους πρώτους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών... Ο Όθωνας το 1844 τον τίμησε στη θέση του ιδιαιτέρου του ιατρού και συμβούλου. Και άλλοι γιατροί της εποχής εκείνης, Έλληνες και Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο της Ερμούπολης και εγκαταστάθηκαν στη Σύρο συνεχίζοντας την άριστη προσφορά των υπηρεσιών τους στου νοσηλευόμενους.

“Άξιοι σκυταλοδρόμοι της προσφοράς των πρώτων αυτών της υγείας λειτουργών αναδεικνύονται και οι σήμερα υπηρετούντες στο Νοσοκομείο Ιατροί, Νοσηλευτές και Διοικητικό Προσωπικό, οι οποίοι τηρούν με αφοσίωση και αγάπη στον ασθενούντα συνάνθρωποι, την παρακαταθήκη που τους κληροδότησαν οι πρωτεργάτες της υγείας στη Σύρο, παρ' όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες, που αντιμετωπίζουν, λόγω της περιρρέουσας τα τελευταία χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.” Γράφει ο Γιατρός Νικόλαος Λειβαδάρας.

Λίγα Λόγια της κ. Μ. Μπουραντά Διοικήτριας του Νοσοκομείου μας

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας η κ. Μ. Μπουραντά, είπε στη δημοσιογράφο Άννα – Τερέζα Δαλμυρά, μεταξύ άλλων, “.... Αυτά που ακούω από τους πολίτες και από την εμπειρία που έχω από τα μεγάλα Νοσοκομεία είναι πως εδώ οι πολίτες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ασχολούνται με το τι γίνεται στο Νοσοκομείο περισσότερο από το απρόσωπο των αστικών κέντρων... Ασχολούνται με το Νοσοκομείο, προσέρχονται στο Νοσοκομείο και νομίζω πως το εκτιμούν.... Και από τα σχόλια που βλέπω στον Τύπο και από ευχαριστήριες επιστολές που μας στέλνουν εγγράφως, πιστεύω πως ναι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία... Μην ξεχνάμε πως ήταν και το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας και έχετε μαι παράδοση. Υπάρχει μια σημαντική ιστορία που έχει περάσει μέσα στην τοπική κοινωνία”.

Η περίθαλψη των νοσούντων”

Πριν λίγες μέρες χρειάστηκε για τρίτη φορά να επισκεφθούμε αλλά και να παραμείνουμε στο Νοσοκομείο μας για αρκετές μέρες, αφού αυτό συνέστησε ο γιατρός μας. Η συχνή επίσκεψη των ειδικών Γιατρών που με ιδιαίτερη φροντίδα ασχολήθηκαν με το θέμα της υγείας, μας συγκίνησε και φυσικά μας ανακούφισε, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουμε να έχουμε πάλι την καλή μας υγεία. Ακούγαμε και προσέχαμε τις συμβουλές τους προς τους νοσηλευτές που ήταν παρόντες και φυσικά ιδιαίτερα χαιρόμαστε και εκτιμήσαμε και την πλήρη κατανόηση των νοσηλευτών και τη δραστηριότητά τους, αλλά ιδιαίτερα την μετέπειτα φροντίδα τους που με χαμόγελο και ευγενική συμπεριφορά νοιάζονταν για την υγιή επαναφορά των ασθενών.

Έτυχε να μιλήσουμε με συνοδούς ασθενών που βρίσκονταν στα διπλανά δωμάτια από το δικό μας. Συζητήσαμε και σχολιάσαμε, (όχι βέβαια την γνώση των γιατρών. Αλίμονο), απλά μιλήσαμε για την άριστη συμπεριφορά νοσοκόμων, νοσηλευτών, αλλά και των γυναικών που προσέφεραν με χαμόγελο και ευγένεια το φαγητό και φυσικά οι κυρίες που φροντίζουν την καθαριότητα των δωματίων. Πάντα ρωτούν: μπορώ να περάσω; Μετά από όλα αυτά τα άριστα είπα να τα γράψω στην εφημερίδα μας γιατί αξίζει ένα ΜΠΡΑΒΟ και ένα ευχαριστώ στους υπέροχους ανθρώπους που νοιάζονται και φροντίζουν τους ασθενείς.

Και εγώ, η γράφουσα, οφείλω ένα “απέραντο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σαν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου”! Στους ανθρώπους που ζουν και λειτουργούν στο Νοσοκομείο μας.

 

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: