Επίσημη παρουσίαση του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ποντάρει στον πολιτισμό και το 2018

Αφιερωμένος στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 είναι ο φετινός έντυπος οδηγός των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί ο Ερμής του εμπορίου, ο Ερμής των ψυχών, ο αγγελιοφόρος Ερμής, ο Ερμής της Σύρου, σχεδιασμένος από τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018» με μεγάλο χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποικίλες και ποιοτικές εκδηλώσεις

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού έκανε λόγο για ένα πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα, που για μία ακόμη φορά θα εντυπωσιάσει κατοίκους και επισκέπτες. Η φήμη του νησιού θα ταξιδέψει και εκτός των ελληνικών συνόρων μέσα από αναφορές των ραδιοφωνικών σταθμών SBS στη Μελβούρνη και Cosmos FM, στη Νέα Υόρκη, αλλά και τα αφιερώματα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η Σύρος δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «το νησί των φεστιβάλ», καθώς στην πολιτιστική ατζέντα της περιλαμβάνονται 13 διοργανώσεις (μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές). Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακές βραδιές σε συνδιοργάνωση με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, εκδηλώσεις για παιδιά, σεμινάρια και φυσικά το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός & ΜΜΕ».

Το φιλόμουσο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων, την Ελένη Βιτάλη και τον Παναγιώτη Μάργαρη στο Θέατρο Απόλλων (13 & 14 Ιουνίου), τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» (28 Ιουλίου) και τον Συναυλιακό Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, στο Θέατρο Απόλλων (18 Σεπτεμβρίου).

Ευρύ είναι και το φάσμα των εικαστικών εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν η έκθεση «ΠΑΤΡΙΣ: Απολεσθέν 1868. 150 χρόνια» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και ο Δήμος (Βιομηχανικό Μουσείο), η έκθεση μικτής τεχνικής του Νίκου Πονηρού με θέμα «Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» (Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη») και η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Φουστάνου «Ένας αιώνας ελληνικά επιβατηγά πλοία» (Έπαυλη Τσιροπινά).

Με τις προβολές δύο μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες συνεχίζεται η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιδίωξη του Τμήματος Πολιτισμού ήταν και η πραγματοποίηση αρκετών εκδηλώσεων και εκτός Ερμούπολης. Σημειώνεται μάλιστα, πως το 5ο Eye’s Walk Digital Festival θα διεξαχθεί εξ’ ολοκλήρου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου από 27 έως 29 Ιουλίου 2018.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μενδρινού, μέσω του εντύπου, δίνεται η δυνατότητα στους ξένους επισκέπτες να ανατρέξουν στην αγγλική μετάφραση των κειμένων που αφορούν στα φεστιβάλ και να ενημερωθούν πλήρως για τη «σημαία» του «Σύρος – Πολιτισμός».

Ισχυρό «όπλο» για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Καταλήγοντας, κατέστησε γνωστό ότι ο Δήμος σχεδιάζει την προβολή του πολιτιστικού προγράμματός του και στην Αθήνα, προκειμένου να αναδειχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο πλούτος των εκδηλώσεων, που αν και ελαφρώς μειωμένες, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, συνεχίζουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα και να αποτελούν ένα ισχυρό «όπλο» για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, το οποίο αναγνωρίστηκε και από μέλη της αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην πολιτιστική υπεροχή της Σύρου αλλά και στο περιεχόμενου του φετινού προγράμματος, αναφέρθηκε με τη σειρά του και το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μάρκος Ρούσσος, υποστηρίζοντας πως, ο Δήμος ανεβάζει τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά, με αποτέλεσμα το όνομα της Σύρου και της πατρίδας μας να ακούγονται σε όλο τον κόσμο. «Τόσο πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είμαστε σε ένα επίπεδο, που ίσως ζηλεύουν πάρα πολλοί. Η Σύρος, όμως, έχει αυτή την πρωτιά λόγω της ιστορίας της και του πολιτισμού της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εικονογράφηση του εξωφύλλου από τον Γιάννη Δανέλη

Για τη συνεργασία το με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και για την προσωπική «πινελιά» του στο έντυπο του «Σύρος – Πολιτισμός» μίλησε ο εικαστικός Γιάννης Δανέλης, ο οποίος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Αντιδήμαρχο Θωμαή Μενδρινού, με αφορμή της δημιουργία του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου.

«Από το 2015 που είμαι εδώ ζηλεύω αυτά τα βιβλιαράκια και πάντα ευχόμουν να φιλοξενήσουν και ένα δικό μου σχέδιο» τόνισε, εκφράζοντας τη χαρά που ένιωσε όταν του ζητήθηκε από το Γραφείο Πολιτισμού να σχεδιάσει τον Ερμή για το εξώφυλλο του φετινού προγράμματος.

Σημειώνεται πως ο Ερμής, αποτελεί και το οικόσημο του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο, το οποίο μας συνδέει με την αρχαιότητα. «Ταυτόχρονα, το παίρνουμε και ως αντιδάνειο γιατί ο νεοκλασικισμός ταξιδεύει το 19ο αιώνα Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, ξανάρχεται πίσω κι εμείς τον επαναχρησιμοποιούμε». Ο ίδιος επέλεξε να κινηθεί χρωματικά στο πορτοκαλί (φωτιά) και στο μπλε (νερό). «Με τρεις απλές ουσιαστικά υφές ή μορφές μπορείς να δημιουργήσεις πολιτισμό. Να φτιάξεις όλη τη γκάμα των χρωμάτων και να καλέσεις τον επισκέπτη να το δει μπροστά του».

Τέλος, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε θερμά την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries η οποία για μία ακόμη φορά υποστηρίζει το πολιτιστικό πρόγραμμα και αγκαλιάζει θερμά το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου  «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», την εταιρεία Vernilac για την προσφορά των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο φρεσκάρισμα του Θεάτρου Απόλλων, το Φυτώριο «Ανθέων Οδός» που θα ομορφύνει την Άνω Σύρο και όλους τους «αφανείς ήρωες» που εργάζονται στο Τμήμα Πολιτισμού και τον Γιώργο Αλτουβά, υπεύθυνο για το στήσιμο και την επιμέλεια των εικαστικών εκθέσεων.