Της Μαρίας Ρώτα

Οι Αιμοδότες της Σαντορίνης θα τιμηθούν στις 16 Ιουνίου 2018

  • Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018 - 06:22

Ήταν αρχές Μαΐου όταν χρειάστηκε να επισκεφθούμε το Νοσοκομείο μας. Φυσικά για λόγους υγείας επισκέπτεται κάθε άνθρωπος το Νοσοκομείο. Υπήρχε πρόβλημα Υγείας σε ένα μέλος της οικογένειας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όπως πάντα άριστοι στο Νοσοκομείο της Σύρου. Έγιναν οι πρώτες εξετάσεις, ενημερώθηκαν και οι ειδικοί γιατροί, οι οποίοι και είπαν ότι έπρεπε και να δοθεί αίμα.

Αμέσως οι νοσοκόμες φρόντισαν να φέρουν το αίμα και να ξεκινήσει στην ουσία η “αιμοδοσία”. Μπήκε μια φιάλη αίμα, χρειάστηκε και δεύτερη και λίγο αργότερα, την επόμενη μέρα μας ενημέρωσαν ότι ίσως χρειαστούν ακόμη άλλες δύο φιάλες. Μας ζήτησαν να επισκεφθούμε την αίθουσα της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου για να μας ενημερώσουν πόσες φιάλες θα χρειασθούν. Έπρεπε βέβαια να βρεθούν αιμοδότες. Συναντήθηκα με την υπεύθυνη κυρία της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ώστε να μας ενημερώσει για το πότε και πόσες φιάλες θα χρειαστούν, όπως είπε ο γιατρός. Η κυρία μου είπε ότι έπρεπε να φροντίσουμε για τέσσερις φιάλες αίμα....Άνοιξα το τηλέφωνο και επικοινώνησα με τον φίλο μας και υπεύθυνο της αιμοδοσίας της Σαντορίνης, Ευάγγελο Σιγάλα, ο οποίος όπως πάντα ήταν έτοιμος να βοηθήσει. Η βοήθειά του είναι πολύτιμη προς όλους τους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη. Την στιγμή που μιλούσα στο τηλέφωνο, έβλεπα έναν νέο άνδρα, δίπλα στην υπεύθυνη κυρία της αιμοδοσίας, να κλαίει και να παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βρει αίμα, δεν ξέρει που να απευθυνθεί, αφού όπως άκουσα δεν ήταν από τη Σύρο. Το χέρι του τυλιγμένο με γάζες, έδειχνε να πονάει...και τότε...αφού ήταν ανοικτό ακόμη το τηλέφωνο με τον κ. Σιγάλα, του ζήτησα να στείλει ακόμη και άλλη μια ή δυο φιάλες αίμα για τον άνθρωπο που έκλαιγε. Και το αίμα έφτασε στο Νοσοκομείο και ο νέος έγινε καλά και πήγε να ανάψει κερί στην Παναγία της Τήνου.

Σαντορίνη

Είναι από τις πιο εντυπωσιακές γεωλογικά και γεωγραφικά τοποθεσίες στο Αιγαίο. Αλλά και κοινωνιολογικά είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον νησί, με κατοίκους που τους διακρίνει η ποιότητα, η ευαισθησία, ο εθελοντισμός και η προσφορά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Και η σπουδαιότερη αλλά και η πιο σημαντική βοήθεια του ανθρώπου στον ασθενή συνάνθρωπο είναι η προσφορά του αίματος που έχει παγκόσμια αναγνωρισθεί και καθιερωθεί ως το σημαντικό θεραπευτικό αγαθό.

Πολύτιμο το αίμα, αυτός ο “χυμός” του σώματος, όπως έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης. Είναι αυτός ο πολύτιμος “χυμός” που σώζει ζωές. Αρκετά χρόνια τώρα θαυμάζω και εκτιμώ βαθύτατα την προσφορά των αιμοδοτών της Σαντορίνης. Είναι στ' αλήθεια μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, με σπάνιο αίσθημα αλληλεγγύης προς τον άλλον άνθρωπο που έχει ανάγκη και χρειάζεται αίμα για να κρατηθεί στη ζωή. Είναι πραγματικά σπουδαίο και σημαντικό πως μερικά νησιά μας (και ιδιαίτερα η Σαντορίνη) ευαισθητοποιούνται τόσο πολύ και με καλή διάθεση προσφέρουν το αίμα τους ώστε να σωθούν ζωές ανθρώπων.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: “....πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον...”. Υπάρχει καλλίτερο και σπουδαιότερο “δώρημα” από το αίμα στον ασθενή που το έχει ανάγκη για να κρατηθεί στη ζωή;

Το αίμα είναι αναντικατάστατο υπερφάρμακο.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να το υποκαταστήσει. Πιο τέλειο δώρημα του ανθρώπου στον άνθρωπο δεν υπάρχει.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία της Σαντορίνης συμπλήρωσε φέτος 27 χρόνια ύπαρξης, δραστηριότητας και προσφοράς στον άνθρωπο. Αυτή η προσφορά σας, αγαπητοί κάτοικοι της Σαντορίνης, είναι ανθρωποσωτήριο έργο. Είστε για τη χώρα μας η πιο σεβαστή η πιο αξιόλογη, η πιο πολύτιμη ομάδα ανθρώπων.

Προσφέρετε το πολυτιμότερο δώρο στον άνθρωπο, το αίμα, το δώρο ζωής και το προσφέρετε χωρίς ποτέ να μάθετε ποιος “υποδέχθηκε” το αίμα σας και ποτέ δεν θα ακούσετε ένα ευχαριστώ από τον άνθρωπο που χάρις σ΄εσάς σώθηκε η ζωή του.

Αγάπη είναι να αιμοδοτείς

χωρίς ποτέ να μάθεις

ποιος πήρε από το αίμα σου

δύναμη για να ζήσει...

έγραψε ένας ευεργετημένος ποιητής.

Αγαπητοί εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης είναι ελάχιστο να σας πει κανείς θερμά συγχαρητήρια για τη μοναδική προσφορά σας.

Εσείς είστε.... Ολυμπιονίκες ζωής!!

Στη Σαντορίνη κάθε άνοιξη αναλαμβάνει την αιμοδοσία των κατοίκων το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, και το Φθινόπωρο το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Ο γιατρός κ. Γιώργος Μπόλλας. Συντονιστής Διευθυντής της Υπηρεσίας της Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος επισκέπτεται την Σαντορίνη κάθε άνοιξη και ισχυρίζεται ότι η αιμοδοσία της Σαντορίνης είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Είναι....μοναδικός αλτρουισμός, ένα κομμάτι στην καρδιά του καθ' ενός είναι αφιερωμένο στον συνάνθρωπο. Ο γιατρός κ. Μπόλλας παραλληλίζει τη Σαντορίνη.... μ' ένα αρχαίο κυκλικό χορό που πρώτα ανοίγει και δίνει το σύνθημα....κι ο κύκλος γίνεται ακόμη πιο μεγάλος. Είναι οι άνθρωποι που έχουν μια γωνιά στην καρδιά τους (πανηγύρι αγάπης) για να βοηθούν τους ανθρώπους.

Και όπως με πληροφόρησε ο κ. Μπόλλας:

Παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας 14 Ιουνίου!

Είναι μια παγκόσμια γιορτή που τιμούνται οι αιμοδότες σ' όλες τις χώρες. Τους αξίζει μια τιμητική διάκριση. Στις 16 Ιουνίου θα γίνει μια ιδιαίτερη γιορτή στην Σαντορίνη από το Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” για να τιμήσουν τους αιμοδότες του νησιού.

Το “Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας” θα τιμήσει τους Έλληνες Αιμοδότες στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης βοηθούν τον συνάνθρωπο και προσφέρουν το αίμα τους. Αυτό είναι πανηγύρι αγάπης. Τον Μάιο του 2018 παρουσιάστηκαν:

692 αιμοδότες. Απορρίφθηκαν 39 άνθρωποι, 653 Μονάδες αίμα στον Ερυθρό Σταυρό , οι 114 αιμοδότες ήταν νέοι!

Όπως είπε ο γιατρός κ. Μπόλλας, και στο Νοσοκομείο του νησιού το κινητό συνεργείο έκανε δυο αιμοληψίες.

Θερμά συγχαρητήρια στους αιμοδότες της Σαντορίνης. Η Αιμοδοσία τους είναι ύψιστη πράξη αλτρουισμού!

Θερμά συγχαρητήρια σε σας γιατρέ κ. Μπόλλα που όχι μόνο ασχολείσθε με την αιμοδοσία, αλλά σαν άνθρωπος τιμάτε τους αιμοδότες και αναφέρεσθε με τόση εκτίμηση για την προσφορά τους.

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα