ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ - Τήνος

Συγκίνηση και χαρά στο έργο μαθητών και δασκάλων

  • Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2018 - 13:16

Φέτος, το 2018, οι μαθητές των Δημοτικών μας Σχολείων, στη μαθητεία τους, στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, άγγιξαν τις λεπτές χορδές του κάλλους και της αισθητικής δημιουργίας. Διδάχθηκαν την τέχνη, που διευρύνει τους ορίζοντες του νου, εξασκεί το μυαλό, καλλιεργεί την καλαισθησία, την ευαισθησία, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
    Και τα αποτελέσματα υπήρξαν καταπληκτικά! Ασύλληπτες εικόνες και συνθέσεις, μοναδικές εμπνεύσεις, ευφυέστατοι συνδυασμοί του χθες και του σήμερα! Μας ταξίδεψαν στο σπίτι-Μουσείο Χαλεπά, έψαξαν να βρουν τα σκεπασμένα με επιχρίσματα καλλιτεχνικά γραφήματα του γλύπτη, η πεταλούδα ( ψυχή ) έφυγε από τα χέρια της « Αναπαυομένης » και σεριάνησε στα στενά του Πύργου, γράφηκε τραγούδι για τον Γιαννούλη Χαλεπά, φτιάχτηκε χρονολόγιο, δραματοποιήθηκε το «Παραμύθι της Πεντάμορφης», “σμιλεύθηκε”, η νέα « Κοιμωμένη », από ανακυκλώσιμα υλικά… Όλα αυτά και άλλες εικαστικές δημιουργίες καταγράφονται σε 5 βίντεο των Δημοτικών μας Σχολείων και παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, στο κατάμεστο, από μαθητές και δασκάλους, Πνευματικό Κέντρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., στη Χώρα, κατά την κορύφωση της μαθητείας του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ.
   Τριμελής κριτική επιτροπή, από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών, Εικαστικών Τεχνών Τήνου, Γιάννης Γκύζης, Χρύσα Παρασκευά και Αναστασία Χατζίρη επέλεξε τα βραβεία, για κάθε Δημοτικό Σχολείο της Τήνου, σύμφωνα, με την ενασχόληση των μαθητών, με τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Τα βραβεία είναι μικρογραφίες των έργων του τραγικού γλύπτη, που έχει παράξει το Ι.ΤΗ.Π. και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου τα προμηθεύτηκε, θεωρώντας τα, αντιπροσωπευτικά βραβεία, για την προσπάθεια δασκάλων και μαθητών.
    Τα βραβεία απονεμήθηκαν, ως εξής: στο Δημοτικό σχολείο του Πύργου, η « ΔΟΞΑ », στα Δημοτικά Σχολεία 2ο και 3ο, ο « ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ » και στα Δημοτικά Σχολεία Εξωμβούργου και 1ο, ο « ΣΑΤΥΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ».
    Ο σχολικός Σύμβουλος της 3ης Π.Ε. Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Κων/νος Κλουβάτος, στο μήνυμά του, χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα για το νησί, τον πολιτισμό και την παιδεία του, το παρουσιαζόμενο έργο των δασκάλων και μαθητών. Ο Δ/ντής του 1ου Δ.Σ., Μανώλης Απέργης, τονίζει: δάσκαλοι και μαθητές πλησιάσαμε καλλιτεχνικά, τον Γιαννούλη Χαλεπά και ευχαρίστησε το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, γι αυτό το υπέροχο ταξίδι. Ο Δ/ντής του 2ου Δ.Σ., Μιχάλης Βαλάκας, αισθάνεται  υπερήφανος που όλες οι τάξεις  ασχολήθηκαν, με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Η Δ/ντρια του 3ου Δ.Σ., Πηνελόπη Διασκούφη, τονίζει τη χαρά και υπερηφάνεια των παιδιών, να γνωρίσουν τον μεγαλύτερο γλύπτη της ιστορίας μας. Η Δ/ντρια του Δ.Σ. Εξωμβούργου, Ντίνα Φρίμα, αισθάνεται υπερήφανη, γιατί οι μαθητές κατάφεραν να αποτυπώσουν , με το έργο τους, τα κρυφά νοήματα των έργων του γλύπτη. Η Δ/ντρια του Δ.Σ. του Πύργου, Πασχαλιώ Μακράκη, χαίρεται για τη φαντασία των παιδιών, να ασχοληθούν με τα σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά.
    Το Ι.ΤΗ.Π.  έκανε μια ευγενική προσφορά, με αφορμή την εκδήλωση ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ, που δόθηκαν στα Δημοτικά Σχολεία: ένα portfolio, με έργα της τρίτης περιόδου του Γιαννούλη Χαλεπά και καλλιτεχνικό λεύκωμα, με τα έργα του, που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Όλα τα παιδιά και των πέντε Δημοτικών Σχολείων, πήραν αναμνηστικό συμμετοχής, που φιλοτέχνησε η Αναστασία Χατζίρη, εκπαιδευτικός και εικαστικός και της οποίας η ιδέα ήταν η μαθητεία του έργου και της ζωής, του Γιαννούλη Χαλεπά. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου θερμά την ευχαριστεί για τη βοήθειά της και την εποικοδομητική συνεργασία.
   Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, οι διοικήσεις του Δήμου Τήνου και  του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, αισθάνονται  υπερήφανοι, για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που πέτυχαν, οι δάσκαλοι και οι μαθητές, με τη βιωματική προσέγγιση, της ζωής και του έργου, του τραγικού γλύπτη. Το μεγάλο κέρδος για όλους, είναι το γεγονός, ότι, η τρυφερή ψυχή του μαθητή « άγγιξε » την τέχνη. Έμαθε, από τόσο μικρή ηλικία, για την τρικυμισμένη και βασανισμένη ζωή του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος, Γιαννούλη Χαλεπά, που, όμως, δεν τον εμπόδισε να ανανήψει και να ξεπεράσει την αρρώστια του, με την δημιουργική του τέχνη.
11 Ιουνίου 2018, για το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, ο Πρόεδρος, Εμμανουήλ Σώχος.

Ετικέτες: