Διαδρομές Εν Πλω: Εικαστική Μαθητική Έκθεση από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Η Τέχνη μειώνει τις αποστάσεις

Πρωτότυπα εικαστικά έργα μαθητών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα παρουσιάζονται στην έκθεση «Διαδρομές Εν Πλω» που διοργάνωσε το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η έκθεση λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο (11:00-13:00) στη στέγη του ΔΕΕΠΣ, στη Λέσχη Ποσειδωνίας Σύρου και θα διαρκέσει έως 9 Ιουλίου 2018.

Σκοπός της δράσης στην οποία συμμετείχαν σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέρου, των Λειψών, της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Μήλου, της Θήρας ήταν το ταξίδι της φαντασίας μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η καλλιέργεια της εικαστικής έκφρασης με έμφαση στη νησιωτικότητα και την κοινή νησιωτική καταγωγή των μαθητών και η εξάλειψη των αποστάσεων μεταξύ των νησιών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και της ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των μαθητών.

Οι «Διαδρομές – Εν πλω» έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, δισδιάστατα ή τρισδιάστατα έργα, παρουσιάσεις, βίντεο, κατασκευές, ομαδικά έργα, έργα με συνοδευτικά κείμενα κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε πρώτα στη Λέρο, στον χώρο Crystal System (Αλευρόμυλος Καστή), Μπρούτζι, Αγία Μαρίνα, από 11 έως 17 Μαΐου 2018. Την επιμέλεια της έκθεσης της είχε η ζωγράφος και εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαρά Χρυσανθάκη.

Συμμετοχή τεσσάρων σχολείων της Σύρου

Στην τελική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες του ΔΕΕΠΣ στη Σύρο, παρουσιάζονται όλα τα έργα των συμμετεχόντων.

Η τελική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στις αίθουσες του ΔΕΕΠΣ της Λέσχης Ποσειδωνίας Σύρου από 9 Ιουνίου έως και 9 Ιουλίου 2018, όπου θα εκτεθούν όλα τα έργα των συμμετεχόντων. Σημειώνεται πως, από τις Κυκλάδες έλαβαν μέρος το Δημοτικό Σχολείο Απόλλωνα Νάξου, το Γυμνάσιο Εμπορίου Θήρας, το Γυμνάσιο Μήλου, το Νηπιαγωγείο Βάρης, το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το 4ο Δημοτικό Ερμούπολης και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Σύρου.

Η έκθεση, η οποία θα προβληθεί και ψηφιακά στις οθόνες των πλοίων της Blue Star Ferries που εκτελούν τη διαδρομή Κυκλάδες – Δωδεκάνησα, αποτελεί τόσο συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στις "Διαδρομές εν πλω" φιλοξενείται και το project του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με τίτλο "Οι Ουρανοί της Ερμουπολης", λαμβάνοντας μέρος με μεταφορικούς συνδέσμους: "Διαδρμες στο παρελθόν", "Διαδρομές στους ουρανούς της ερμουπολης". Άλλωστε τα περισσότερα σχολεία της Σύρου προσέγγισαν τη διαδρομή με τη μεταφορική έννοια.

«Γάτο-Συριανό-Σιργιανίσματα» στην Ποσειδωνία

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Γάτο-Συριανό-Σιργιανίσματα» η Συριανή Γάτα ξενάγησε τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στη Λέσχη Ποσειδωνίας, όπου θαύμασαν τόσο τα δικά τους έργα, όσο και τις δημιουργίες όλων των σχολείων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Η υπεύθυνη κα Eileen Botsford - Βελισσαροπούλου υποδέχτηκε τα παιδιά τα οποία, αφού περιηγήθηκαν στην έκθεση, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις που η ίδια είχε ετοιμάσει. Τα έργα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των μαθητικών επισκέψεων, παραμένουν στο χώρο ως κομμάτια της έκθεσης.

Στη συνέχεια, παιδιά και νηπιαγωγοί επισκέφτηκαν τον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Παρακοπή όπου έμαθαν την ιστορία του και είδαν τις αγιογραφίες του, τις οποίες σύγκριναν με τις αγιογραφίες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη.