Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού σε Ξηρόκαμπο, Καμίνια, Πισκοπειό και Άνω Σύρο

Γέλιο, συγκίνηση και νοσταλγία στις γειτονιές της Σύρου

  • Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018 - 06:17

Η παράδοση «πρωταγωνίστησε» το περασμένο σαββατοκύριακο στις γειτονιές της Σύρου, όπου αναβίωσε το λαϊκό έθιμο του Κλήδονα και του Αφανού, συνοδεία μουσικής, χορού, αλλά και πολλών ακόμα εκπλήξεων που μαρτυρούν την ευρηματικότητα, το ζήλο αλλά και την αστείρευτη όρεξη των τοπικών συλλόγων για δημιουργία.

Οι φωτιές» και το κέφι «άναψαν» σε Ξηρόκαμπο, Καμίνια, Πισκοπειό και Άνω Σύρο, που κατακλύζονται κάθε Ιούνιο από δεκάδες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, με σκοπό να θυμηθούν αλλά και να γνωρίσουν τα έθιμα μιας άλλης εποχής, που διατηρούν μέχρι σήμερα μια θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Η «Γειτονιά» των Καμινίων σκόρπισε το γέλιο

Το ενδιαφέρον μονοπώλησε η θεατρική παράσταση «Μένω σε κάποια γειτονιά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Γήπεδο της περιοχής. Το πρωτότυπο έργο του Αντώνη Μπούμπα, σε σκηνοθεσία του προέδρου του Συλλόγου, Γιώργου Σιγάλα έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τα πάθη, τα κρυμμένα μυστικά και τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων μιας λαϊκής γειτονιάς της Σύρου, κατά τη δεκαετία του 1960, με φόντο την προετοιμασία και την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα.

Τρεις αθεράπευτα κουτσομπόλες, μία καλοκάγαθη αλλά παμπόνηρη γυναίκα της αυλής, μία πρώην κυρία του λιμανιού και νυν σύζυγος του Συριανού ναυτικού Νώντα, μπερμπάντηδες σύζυγοι, κόρες και γιοι που «βράζει το αίμα» τους, ένας πραγματικός ψαράς και πολλοί άλλοι χαρακτήρες χάρισαν άφθονο γέλιο στους θεατές με τα καμώματά τους, τις ξεκαρδιστικές ατάκες τους και τα «πικάντικα» στιχάκια τους μέσα από τα οποία βγήκαν όλα τα άπλυτα στη φόρα.

Τις περιπέτειες των «περιοίκων» συνόδευσαν ο Ηλίας Πρέκας (μπουζούκι), Γρηγόρης Λούβαρης (κιθάρα), Ρένα Βέργου (τραγούδι) και τμήμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μάριος Βουτσίνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρίζα Αγγελοπούλου και Δημήτρης Κοσμάς και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά, οι οποίοι συνεχάρησαν το Σύλλογο για τις ευφάνταστες δράσεις του, που ανεβάζουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Συνεργασία με όλους τους θεατρικούς ομίλους του νησιού

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, Γιώργος Σιγάλας, τόνισε πως η αναβίωση του εθίμου του Αφανού και του Κλήδονα αποτελεί μία εκδήλωση με ξεχωριστή θέση στο ετήσιο πρόγραμμά του, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, προσδοκώντας να αναδείξει πολύπλευρα το εύρος των παραδόσεών μας, αλλά και τις δυνατότητες της «οικογένειας» των Καμινίων, που προσπαθεί ακούραστα και με αφοσίωση για την αναβάθμιση και προβολή της γειτονιάς μας.

Υπενθυμίζεται ότι, για την πραγματοποίηση της παράστασης ένωσαν τις δυνάμεις τους πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, μέλη θεατρικών ομάδων του νησιού όπως τα «Χρούσσα», ο «Γαλησσάς», ο «Μπαστιάς» και ο «Απόλλων». Πολύτιμη ήταν επίσης η στήριξη του Θεατρικού Ομίλου «Σουρή».

Ο κ. Σιγάλας δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του Συλλόγου, που χωρίς την εμπιστοσύνη τους, το πάθος τους και την αγάπη τους για τα Καμίνια μας, καμία σκέψη δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά, καθώς και προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία του. Καταλήγοντας, σημείωσε πως η φετινή αναβίωση του Κλήδονα ήταν η τελευταία εκδήλωση του Συλλόγου στο Γήπεδο των Καμινίων, πριν από την «αναγέννησή» του, καθώς το έργο της δημιουργίας ενός γηπέδου 5x5 στη γειτονιά των Καμινίων έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Ο χορός είχε τον πρώτο λόγο

Την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού συνδιοργάνωσαν για έβδομη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην περιοχή του Ξηροκάμπου. Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ρίζες του εθίμου, που κρατούν από την αρχαιότητα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Μικρασίας και του Πόντου από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών «Ο Εύξεινος Πόντος» και αμέσως μετά, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών αναπαράστησαν το έθιμο.

Την παράδοση τίμησε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου, μέσα από την καθιερωμένη εκδήλωσή του στην Πλατεία του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης».

Οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του Κλήδονα και του Αφανού ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στην Καμάρα της Άνω Σύρου. Τους επισκέπτες υποδέχτηκαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου και το «Άρωμα Παράδοσης», ενώ συμμετείχαν επίσης η Ομάδα Ξεναγών Άνω Σύρου και οι Σύλλογοι Ηπειρωτών, Ποντίων και Βορειοελλαδιτών και Στερεοελλαδιτών Σύρου.