Μια γιορτή των τεχνών, της κοινότητας, των τραγουδιστών και των μουσικών Τρικάλων και Σύρου, με την υπογραφή του πιο καινοτόμου φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Το Eye’s Walk “on tour” στα Τρίκαλα

Τη Χρονιά Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 γιόρτασε μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων το “Eye’s Walk Digital Festival”, στο πλαίσιο των δράσε[L1] ων της «Εβδομάδας Μουσικής & Τέχνης» στα Τρίκαλα, με βάση την αυλή του Μουσείου Τσιτσάνη.

Η ομάδα του καινοτόμου φεστιβάλ, που αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» δεν αφήνει καμία καλή ιδέα να «πέσει κάτω» και καμία ευκαιρία για συνέργειες με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις και την κοινότητα της Σύρου που να μην ευδοκιμήσει.

«Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Άνοιγμα στις δυνάμεις του νησιού, ιδέες που πραγματοποιούνται, εξωστρέφεια», δηλώνει η curator της διοργάνωσης, Φιλία Μηλιδάκη.

Tέχνη μέσα από την τέχνη

Την εικαστικό Eileen Botsford- Βελισσαροπούλου γνωρίσαμε μέσα από το 4ο Eye’s Walk Digital και το site –specific installation «Θαλπωρή» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη «Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου». Το Φεστιβάλ παρακολουθεί με ενθουσιασμό τις σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου στη Λέσχη Ποσειδωνίας, όπως το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ζωγραφίζοντας τη Φωνή» με τη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου. Το συγκεκριμένο project κίνησε την προσοχή της ομάδας και αποτέλεσε αφορμή για μία ακόμη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Προχωρήσαμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του καθώς το εντάξαμε στη φιλοσοφία του Eye’s Walk Digital Festival, εξελίσσοντάς το σε ένα μαγικό  inter-disciplinary project», εξηγεί η κ. Μηλιδάκη.

Τα εικαστικά έργα των μικρών και μεγάλων πολιτών των Τρικάλων μετατράπηκαν σε video art που «ζωντάνεψε» το παλιό αρχοντικό που σύντομα θα στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Μαζί τους παρουσιάστηκαν σε μια γιορτή του video installation art στο δημόσιο χώρο, τα έργα επτά διεθνών video artists που συμμετέχουν στις παραγωγές του Eye’s Walk: ”Skin Deep” - Αγγελίνα Βοσκοπούλου, ”Construction dans l ‘espace et le temps” - Emiliano Zucchini & Paolo Tarsi , “I am not your battleground” - Bahar Borna Faraz, “Babylon what then?” - Olga Guse, ”Andalucia” - N2U και από το εμβληματικό “the Refugee Film Collection” τα έργα των  Cristobal Catalan /”Res Nulius” & Amir Cobir Jabarri /”Domuz Camp”.

Επιπλέον, η υπέροχη φωνή της σοπράνο Χριστίνας Ασημακοπούλου συνδέθηκε μοναδικά με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων και μαζί έδωσαν τη «φωνή και τον ήχο» για να παραχθούν «συναισθετικά» έργα από τους συμμετέχοντες.

«Γέφυρες» μεταξύ των δύο πόλεων

Η κοινότητα των Τρικάλων συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό με πάνω από 20 άτομα σε κάθε ένα από τα δύο workshops, δημιουργώντας, μέσα από τις δράσεις αυτές, «γέφυρες» μεταξύ της Σύρου, του Δήμου Τρικκαίων και του υπέροχου Μουσείου Τσιτσάνη.

«Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων ο οποίος με τα στελέχη του ήταν συνεχώς δίπλα μας, άριστα οργανωμένος στη φιλοξενία προς τους καλλιτέχνες, στη διευθέτηση κάθε τεχνικής ανάγκης, στη συνεργασία του με τις τοπικές επιχειρήσεις  για να μπορέσει το Eye’s Walk Digital Festival να  απογειωθεί. Ένας Δήμος που δικαιώνει τη φήμη του», κατέληξε η curator του Φεστιβάλ.

Μεταξύ των συντελεστών αυτής της πολύτιμης συνέργειας είναι ο Στέργιος Σπυρόπουλος (υπεύθυνος video mapping ), η Αντιπρόεδρος Κέντρου Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη, Βασιλένα Μητσιάδη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιος Καταγιώργος και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων με την υποστήριξη του Προέδρου της κ. Ε.Ρουσιαμάνη και του μαέστρου της κ. Δ. Κτιστάκη.

Η φιλοσοφία του Eye’s Walk Digital Festival  «τέχνη μέσα από την τέχνη» συνεχίζεται. Τα έργα των πολιτών των Τρικάλων μαζί με τα έργα των κατοίκων της Σύρου, όπως δημιουργήθηκαν στο «Ζωγραφίζοντας τη Φωνή» του ΔΕΕΠΣ θα παρουσιαστούν ως video installation art στη νέα παραγωγή του “Europe Started Here!” στο δημόσιο χώρο της Άνω Σύρου από 27 έως 29 Ιουλίου 2018.