Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ελεύθερη είσοδος στην απόλαυση

  • Τρίτη, 3 Ιουλίου, 2018 - 06:16

Μοναδικές πολιτιστικές στιγμές θα χαρίσει και φέτος σε κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων μέσα από ένα πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Παραδοσιακές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια θεατρικής γραφής και σωματικής έκφρασης, καθώς και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Θέατρο

Τον κύκλο των παραστάσεων ανοίγει «Η τύχη της Αννούσας» (διασκευή από το έργο "Η τύχη της Μαρούλας" του Δημήτρη Κορομηλά), που θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα Κύθνου την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο χωριό Μέλανες και το Σάββατο 7 Ιουλίου στο Σαγκρί. Σκηνοθετεί ο Γιωργής Βενετούλιας.

Θεατρικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου θα αναγνώσει η Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης», σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου (20 Ιουλίου και 24 Αυγούστου). Στη δεύτερη παρουσίαση συμμετέχει η ιστορικός-θεατρολόγος Κατερίνα Χάλκου.

Η παράσταση κουκλοθεάτρου «Η Πριγκίπισσα Ροζελίνα και ο βάτραχος» συνδιοργανώνεται στη Χώρα (26 Ιουλίου) και στον Απείρανθο (27 Ιουλίου) με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Απεράθου. Μία φαντασμαγορική παράσταση στην οποία συμμετέχουν δώδεκα κούκλες, δέκα μαριονέτες μία κούκλα μάπετ και μία γιαπωνέζικη μαριονέττα άμεσης κίνησης, η Ροζελίνα. Η διασκευή του παραμυθιού, οι στίχοι, οι κούκλες, τα σκηνικά και η σκηνοθεσία ανήκουν στη Σοφία Λουκά. Εμψυχώνει επίσης η ηθοποιός Παρασκευή Φώτου.

Την κοινωνική κωμωδία «Ειδήσεις είναι θα περάσουν», σε κείμενα Λευτέρη Ελευθερίου, Κωνσταντίνας Κλαψινού, Μάριου Ντερντέ και Γιώργου Φειδά θα παρουσιάσει σε Γαλήνη, Φιλώτι, Απόλλωνα και Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» μία τετραμελής ομάδα γνωστών ηθοποιών. Ελλάδα 2018. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως την πιο κρίσιμη περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση. Ίσως είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό κάθε ανθρώπου σ’ αυτή τη χώρα.  Κάποιοι τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και πανικό. Εμείς ως γνήσιοι Έλληνες τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ και συγκίνηση. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρης Τσάπης, Αναστασία Παντούση, Γιάννης Φραγκίσκος, Κατερίνα Γαβαλλά. Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος, Αγγελίνα Παρασκευαϊδη.

Την ιστορία ενός μετανάστη, που αναφέρεται στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών και στην ίδια τη ζωή, η παράσταση «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» με τους Λευτέρη Ελευθερίου και Γιώργο Σουξέ.

Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε τις πληγές του εμφυλίου ακόμη ανοιχτές. Η ύπαιθρος κατεστραμμένη από τον πόλεμο, εγκαταλειμμένη στην φτωχή της μοίρα, ερημώνεται. Στις πόλεις ο φόβος του χαφιέ, η αναδουλειά, δύσκολη η επιβίωση. Πολλοί στις φυλακές και στην εξορία και πιο πολλοί κυνηγημένοι, αυτοεξόριστοι και φυγάδες. Η οικογένεια κάποιου φυλακισμένου, εκτοπισμένου ή πρόσφυγα, δεν είχε περιθώρια προόδου ή έστω κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.  Η περίοδος αυτή ήταν το αποκορύφωμα της μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας στη Γερμανία, αφού χιλιάδες ήταν οι νέοι που έφευγαν με μια βαλίτσα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Η ιστορία του Στάμου είναι η ιστορία ενός νέου, που φεύγει στη Γερμανία, εργάτης σε ορυχείο. Δουλεύει, τρώει, κοιμάται. Δουλεύει. Η επικοινωνία με την μάνα του και την αδελφή του δύσκολη. Η μόνη άμεση επαφή με την πατρίδα είναι το ραδιόφωνο κι η εκπομπή για τους μετανάστες στα βραχέα, με αφιερώσεις και τραγούδια, κυρίως του Καζαντζίδη. Καθώς ξεθεωμένος από τη βαριά δουλειά ζεσταίνει το φαί του, ανοίγει το ράδιο ν’ ακούσει τον Στέλιο, να "συνομιλήσει" μαζί του, να του πει τα δικά του σα να είναι παρών, γιατί νιώθει πως τα τραγούδια του Στέλιου μιλούν για το δικό του δράμα. Όμως στο σπίτι που μένει, μένουν κι άλλοι μετανάστες, ο καθένας με τον δικό του καημό, τη δική του ιστορία. Κι έτσι τα τραγούδια αυτά γίνονται και δικά τους, γίνονται η γέφυρα που θα τους συνδέσει, θα τους βοηθήσει να γνωριστούν, να μάθει ο ένας την ιστορία του άλλου και να δουν πόσο ίδιοι είναι τελικά, κάτω από την αντικειμενική διαφορετικότητά τους και τελικά να πάψουν να είναι «ΞΕΝΟΙ»!

Το έργο του Θανάση Σκρουμπέλου διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σουξές. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Αυγούστου στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου «Εμμανουήλ Ψαρράς».

 «Λίθος επί Λίθου»

 Η ποίηση, η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η μουσική και το θέατρο θα πλαισιώσουν μοναδικά μία βραδιά πολιτισμού, ριζωμένη στις ξερολιθιές της Νάξου, το Σάββατο 7 Ιουλίου στη Μονή. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, η εκπαιδευτικός – ποιήτρια Αναστασία Μαργέτη, ο ζωγράφος και Συντηρητής Έργων Τέχνης Κωνσταντίνος Βερούτης, ο ποιητής – σκηνοθέτης Βασίλης Φλώρος, ο Μανόλης Λυκουρόπουλος, η εικαστικός Ελένη Καπίρη και η ζωγράφος Φιλία Αποστολάκου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν έργα που αποτελούν θα παρουσιαστούν γλυπτά που αποτελούν άμεση συνέχεια του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού και έργα πάνω σε Ναξιακό Μάρμαρο.

Ρομαντισμός, νοσταλγία & κόκκινο της φωτιάς…

Μουσικοί από την Αθήνα, τη Νάξο και το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα για πιάνο της Ρομαντικής και Σύγχρονης Εποχής, στο πλαίσιο του τετραήμερου Φεστιβάλ Πιάνου (21-24 Ιουλίου).

Έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια που έχει σημαδέψει με την αισθαντική φωνή της η Edith Piaf, αλλά και νοσταλγικά τραγούδια από το ρετρό ρεπερτόριο και τον αξέχαστο ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50 και του ’60, θα ερμηνεύσει η Όλγα Βενέτη, με τη συνοδεία 7μελούς μουσικού συνόλου, το Σάββατο 28 Ιουλίου, στον Αρχαίο Ναό Υρίων. Οι ενορχηστρώσεις έχουν την υπογραφή του Βαγγέλη Ζωγράφου και της Νατάσας Αγγελοπούλου.

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου διοργανώνει στο Κάστρο της Χώρας Νάξου η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου (09/08). Παίζει ο Γεράσιμος Χοϊδάς και ερμηνεύει η σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου.

Μια παράσταση υψηλής αισθητικής, πλημμυρισμένη από τη σαγήνη του Tango και πλαισιωμένη από εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές, επιφυλάσσει στο κοινό της Νάξου η αγαπημένη Ζωή Τηγανούρια (18 Αυγούστου στη Χώρα). Αργεντινή, Ουραγουάη, Astor Piazzolla και μεγάλοι Έλληνες συνθέτες. Tango της Ρετρό εποχής και του Ελληνικού Κινηματογράφου… Δυο Χείλη Κατακόκκινα, Ουρανόεσσα, Libertango, Tanguera, Cumparsita και  Άρωμα Γυναίκας. Το τραγουδιστικό μέρος της παράστασης ανήκει στην  Στέλλα Χροναίου.

Μικρές Κυκλάδες

Στο πρόγραμμα του ΝΟΠΠΑΠΠΑ περιλαμβάνονται επίσης, το Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά (27-29 Αυγούστου) με συναυλίες, παραδοσιακά παιχνίδια και άλλα δρώμενα, το Πανηγύρι (13 Σεπτεμβρίου) και ο Εορτασμός της Αγίας Σοφίας στην πόλη Μερσηνίου, στη Δονούσα.

Σημειώνεται ότι, σε όλες τις εκδηλώσεις του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ η είσοδος είναι ελεύθερη.