Πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες θα καταστεί και φέτος το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τήνου

Σταθερή η ποιότητα

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Φωτεινή Δάρρα και πολλοί ακόμη σημαντικοί καλλιτέχνες προσθέτουν την προσωπική τους σφραγίδα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τήνου 2018, το οποίο φέτος συμπληρώνει 17 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό, το Φεστιβάλ του Δήμου Τήνου φιλοδοξεί να καταστεί και αυτό το καλοκαίρι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, συμβάλλοντας συγχρόνως στην ανθρώπινη έκφραση με τα εργαλεία του πολιτισμού.

Μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις της μεγάλης διοργάνωσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Ένα νησί γεμάτο μουσική

Έχοντας εμβαθύνει στη jazz κιθάρα από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια, ο δεκαεπτάχρονος Léo Georgoutsos θα ερμηνεύσει την Παρασκευή 13 Ιουλίου, στα Υστέρνια, jazz standards σε solo προσέγγιση της ηλεκτρικής κιθάρας. Η ζωντανή ηχογράφηση με κιθαριστικά εφέ θα αναδειχθεί με αίσθηση ελευθερίας και πλούσιο ηχοπέδιο.

Τραγούδια από την προφορική παράδοση, ρυθμοί από την Ανατολή και μεσογειακές επιρροές θα παρουσιαστούν από το «Duo Vocal Cheese» σε ένα μουσικό ταξίδι στους πολιτισμούς του κόσμου μέσα από τον χρόνο και τον χώρο. Παίζουν και τραγουδούν: Mia Mohr, Βίκυ Παπαηλιού. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα ethnic Jazz .

Τέλος, οι διεθνείς μουσικοί, Efe Turumtay (βιολί) και Nikola Zarić (ακορντεόν) με το καλλιτεχνικό όνομα «Duo Turumtay Zaric» συναντιούνται στο πλαίσια του φεστιβάλ για να ταξιδέψουν τους φιλόμουσους με Tango, Jazz, Βαλκανική και Κλασική μουσική.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υστερνιωτών και την τοπική Κοινότητα Υστερνίων.

Μνήμες θα ξυπνήσει στο κοινό η εκδήλωση «Ένα φεγγάρι γεμάτο τραγούδια» (21/7 στην Ξινάρα Τήνου) μέσα από κομμάτια που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει. Η μουσική αυτή διαδρομή περνάει από το κατώφλι των μεγάλων συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις,ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιάννης Σπανός. Η καλλιτεχνική Γαβριέλλα Μυλωνά, η οποία θα συνοδεύσει με το πιάνο της τη φωνή της Ελισάβετ Χρήστου.

Το Φεστιβάλ Τήνου επέλεξε τρία νεανικά σχήματα από την Αθήνα, με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, δημιουργώντας μια «νέα σκηνή», για να παρουσιάσουν τις μουσικές τους καθώς και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών της διεθνούς rock σκηνής (David Bowie, Tim Buckley, Jim Morrison, Red Hot Chili Peppers, Led Zeppelin κ.α.). Την Τρίτη 24/7, με φόντο το μοναδικό σκηνικό του νησιού θα παίξουν στην Παλλάδα οι μπάντες: mondegreen, Flowerchild και LENCH.

Σημαντικοί εκπρόσωποι του έντεχνου τραγουδιού

Την αγαπημένη Δήμητρα Γαλάνη υποδέχεται το Φεστιβάλ Τήνου, το Σάββατο 28 Ιουλίου, στα Λουτρά. Η σπουδαία ερμηνεύτρια, Δήμητρα Γαλάνη θα παρουσιάσει τραγούδια που την ανέδειξαν, είτε τραγουδώντας τα, είτε γράφοντας τη μουσική τους και τα οποία συνθέτουν το soundtrack μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας. Καλεσμένος της ο νεαρός συνθέτης και ερμηνευτής Ευστάθιος Δράκος. Η συναυλία διοργανώνεται από το σωματείο «οι Φίλοι της Τήνου», υπέρ της ενίσχυσης των υποδομών του Κέντρου Υγείας Τήνου.

Ένα φαντασιακό ταξίδι στη Μεσόγειο, θα χαρίσει η λυρική τραγουδίστρια Κυβέλη Καστοριάδη, ακολουθώντας τον συγγραφέα Panaït Istrati στις περιπέτειες του. Παραδοσιακά τραγούδια ρουμανικά, ελληνικά, αραβικά, ιταλικά, αλλά και τραγούδια Χατζιδάκι, Μπάτη και Barbara, σ’ ένα μουσικό διάλογο ανάμεσα στη τζαζ και στους δρόμους της ανατολίτικης μουσικής. Η Κυβέλη Καστοριάδη, μαζί με τους Στέφανο Τσαπή (πιάνο), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι) και Ευγένιο Βούλγαρη (yayli tanbur) σας καλούν να ανέβετε στο «μουσικό χαλί» τους στις 7 Αυγούστου, στην Κώμη. Παρέα τους τα λόγια των: Καβάφη, Ναζίμ Χικμέτ, Ρομέν Ρολαν και Νίκου Καββαδία.

Το επόμενο βράδυ, ο Δημήτρης Μυστακίδης προσαρμόζει μοναδικά το ρεμπέτικο τραγούδι στην κιθάρα και, μαζί με τους συνεργάτες του, μας καλεί στον Βώλακα να τραγουδήσουμε και να απολαύσουμε ατμοσφαιρικές διασκευές και επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών από όλο το φάσμα του ρεμπέτικου.

Δύο ακόμη αξιόλογοι εκπρόσωποι του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού δίνουν το στίγμα τους στο Φεστιβάλ Τήνου 2018.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους (με κλασική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή), μεταφέροντας μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Δύο φίλοι ποιητές, ο Αλέκος Φλωράκης και ο Βαγγέλης Καλλικάκης διαβάζουν ποιήματα τους για την Τήνο. Μία εβδομάδα αργότερα (19 Αυγούστου), ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγούδια απ’ όλα τα χρόνια της δημιουργίας του, που έχουμε αγαπήσει και έχουμε αγαπήσει με αυτά. Μια μουσική σαββοπουλική εκδοχή με εκείνον και όλες τις ιδιαίτερες ικανότητες του, τη φωνή, το λόγο, την κίνηση, τους στίχους και τη μουσική που φέρνουν την μοναδική και ξεχωριστή σφραγίδα του. Πριν από τη συναυλία θα προβληθούν video με έργα Γλυπτών της Τήνου.

Από τη Τζένη Βάνου μέχρι την Εντίθ Πιάφ και τις «Μάγισσες της Σμύρνης» θα παρασύρει το κοινό της Τήνου η Φωτεινή Δάρρα (04/09). Η δημοφιλής ερμηνεύτρια, μαζί με την 7μελή της ορχήστρα σ’ ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι με στίγμα την ποιότητα και το πάθος που έχουν οι ζωντανές εμφανίσεις της, με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου «όλοι μαζί τραγουδάμε» τραγούδια από την Πόλη, την Σμύρνη και το Αιγαίο καθώς και γνωστά και αγαπημένα νέων τραγουδοποιών, που θα παρουσιαστούν στην Καρδιανή από το τηνιακό συγκρότημα Μέλυνδρον. Ο Γιώργος Περού, νέος συνθέτης και τραγουδοποιός από την Τήνο, αποδίδει τραγούδια από την παράδοση ως τις μέρες μας. Στο τραγούδι συμμετέχει η Χριστίνα Κωσταντινίδου. Προηγείται η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «το ευζωνικόν με βήμα γοργόν», με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που ενέπνευσαν τα έργα της Λίζας Πενθερουδάκη.

Θεατρικές παραστάσεις

Τη φαντασία μικρών και μεγάλων θα εξάρει η παιδική παράσταση του Εργοστασίου Ονείρου και του Δη.Πε.Θε Ρούμελης στα Λουτρά «Σαν παιδιού Φαντασία» (26/7). Το κοινό θα ταξιδέψει μαζί με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς και τις υπέροχες πρωτότυπες μουσικές , τα τρισδιάστατα σκηνικά και τα υπέροχα κοστούμια σε ένα μαγικό ταξίδι. Ο μικρός Οδυσσέας αντικατοπτρίζει το κάθε ένα παιδί που μέσα από την παράσταση θα διασκεδάσει, θα συνεργαστεί με τους ήρωες του έργου, αλλά πάνω από όλα θα φύγει με εφόδια όπως το θάρρος, την γνώση και την πίστη στον ίδιο του τον εαυτό!

Με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους θα παρουσιαστεί, την Τετάρτη 1η Αυγούστου, η αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου. Το έργο με τη μεγάλη τραγική μορφή αντίστασης της αρχαίας εποχής, παιγμένο στη γλώσσα που γράφτηκε, ​χωρίς επιτήδευση και στόμφο, αλλά με απλότητα και φυσικότητα στο παίξιμο των ηθοποιών. Για να ακουστεί ο μύθος με τις φωνές εκείνων των ανθρώπων τη μελωδία, το ρυθμό και τον ήχο των αρχαίων λέξεων. Με ​μουσική πάνω σε αρχαίους δρόμους, ζωντανά επί σκηνής (αρχαία ελληνική λύρα), και κοστούμια που παραπέμπουν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Αφιερωμένη στη ζωή της ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον είναι η παράσταση «Μόνος Κόσμος» με την Χριστίνα Τασκασαπίδου, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Αυγούστου, στον Ταραμπάδο Τήνου. Μια γυναίκα συνδέεται με την ποίηση μέσα στο χρόνο και αφήνεται στην δική της ψυχική απομόνωση, στο μοναδικό καταφύγιο, στον μόνο κόσμο που θέλει. Το τότε και το σήμερα, το εδώ και το πάντα, βρίσκονται σε επικοινωνία και σύνδεση με την ζωή της οικουμενικής ποιήτριας Emily Dickinson.

Μοναδικές βραδιές

Συναυλία προς τιμήν του φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος χάθηκε εδώ και 20 χρόνια, διοργανώνεται την Πέμπτη 2 Αυγούστου στον Τριπόταμο, το χωριό που πέρασε τα τελευταία είκοσι καλοκαίρια του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν κομμάτια που αγάπησε ιδιαίτερα, τόσο κλασικά όσο και τζαζ, συνοδευμένα από την ανάγνωση κειμένων του πάνω στην τέχνη και την ανθρώπινη δημιουργία, με στόχο να εκφραστεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή η αγάπη του για τη μουσική και την τέχνη. Μια βραδιά που θα κάνει ευρύτερα γνωστό τον φιλόσοφο και το έργο του, μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, αυτό της μουσικής. Παίζουν οι μουσικοί: Βικτωρία Κιαζίμι (κλασικό πιάνο), Στέφανος Τσαπής (πιάνο τζαζ), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα). Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Την προσφορά του κορυφαίου ποδοσφαιριστή, Μίμη Δομάζου, τιμά το Φεστιβάλ Τήνου με μία μοναδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (31/08), όπου για θα ακουστούν πρώτη φορά γεγονότα και ιστορίες της εποχής. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο Αριστείδη Ξηντάρα «Μίμης Δομάζος, μυστικά και άλλες αποκαλύψεις». Προλογίζει και συντονίζει ο Θέμης Ροδαμίτης.