Ο έντυπος οδηγός του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

  • Κυριακή, 8 Ιουλίου, 2018 - 12:13

O Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου - “Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου του 2018, περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα τη λαϊκή μας μουσική, το «ρεμπέτικο» και οπωσδήποτε υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο.

Ο Μάρκος ο Συριανός, είναι μια ιδιαίτερη μορφή. Τα τραγούδια του και τα ταξίμια του, απόσταγμα της ανυπόταχτης γεμάτης πάθους ζωής του και του «βράχου» όπου γεννήθηκε, της Σύρας. 

Τι είναι όμως αυτό που «πιάνει» σχεδόν κάθε άνθρωπο από όλες τις γωνιές της γης όταν ακούνε Μάρκο και βέβαια όλους τους συνοδοιπόρους του στο ρεμπέτικο; Είναι το αληθινό, το αυταπόδεικτο, το ανθρώπινο. Είναι όμως και κάτι άλλο. Κάτι που το ξέρει ο Μάρκος και μας διαφεύγει…

Αυτή τη χρονιά, γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» της διοργάνωσης στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που προσδοκούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να ενισχύσει τη «διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση, τίθεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεμπέτικο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017 με κριτήρια τον αστικό και λαϊκό του χαρακτήρα, την άμεση σύνδεση του με το λόγο και το χορό, την καθιέρωσή του ως πολιτισμική έκφραση, μουσικό είδος ευρύτατης απήχησης και ως ισχυρό σύμβολο ταυτότητας και ιδεολογίας για την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.

Στον φάκελο που κατατέθηκε στην UNESCO, η Σύρος αναφέρεται ως μια από τις πόλεις που συνδέονται στενά με το ρεμπέτικο, την λαϊκή μας μουσική που την αντιμετωπίζουμε ως κάτι που παραμένει ενεργό, επίκαιρο και ζωντανό και όχι ως μουσειακό έκθεμα. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" παρουσιάζεται στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Το ενημερωτικό έντυπο φέτος θα κυκλοφορήσει και στην αγγλική. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, 6 Ιουλίου 2018, έγινε προώθηση του Φεστιβάλ και του εντύπου, στα ελληνόφωνα ΜΜΕ του εξωτερικού, με παράκληση για περαιτέρω προώθηση του Φεστιβάλ - και συνεπώς της Σύρου - στα εθνικά και τοπικά ΜΜΕ, πέραν των ελληνόφωνων.

Σχετικά αρχεία: