Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Νετκίδη «Άνω & Κάτω Σύρος»

«Ο Βαμβακάρης μ’ έκανε να αγαπήσω τη Σύρο»

Ο θαυμασμός του Γιώργου Νετκίδη για τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, ώθησαν τον ίδιο να εισχωρήσει βαθύτερα στο περιβάλλον της Σύρου, το οποίο αποτύπωσε στον καμβά του, επιθυμώντας να αναδείξει τις ομορφιές που αρχικά λάτρεψε ως φιλοξενούμενος και σήμερα απολαμβάνει ως μόνιμος κάτοικος.

Η έκθεση ζωγραφικής "Άνω & Κάτω Σύρος" φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία από σειρά από ματιές που έγιναν πίνακες με ένα πινέλο που ταξίδεψε στον Φερεκύδη, στον Σουρή, στον Μάρκο Βαμβακάρη, στα στεναδάκια της Άνω Σύρου και στην Ερμούπολη.

Ο Γιώργος Νετκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου επέστρεψε μετά τη δεκαπενταετή παραμονή του στο Βερολίνο. Από τον Οκτώβριο του 2017 κατοικεί μόνιμα στην Ερμούπολη.

«Η γυναίκα μου πήρε μετάθεση στο Λιμεναρχείο της Σύρου και μετακομίσαμε εδώ. Όλο αυτό το διάστημα, περπατώντας στο νησί, τραβούσα φωτογραφίες και κάποιες από αυτές έγιναν έργα», δηλώνει ο καλλιτέχνης στην «Κοινή Γνώμη».

Ο ίδιος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Σύρο, πριν από 10 χρόνια. «Μπήκα συγκινημένος στο Μουσείο Βαμβακάρη, επειδή είχα διαβάσει κάποια πράγματα. Όταν ασχολείσαι και με τη μουσική είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Τα βλέπεις με άλλη ματιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους 30 πίνακες που παρουσιάζονται στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου, μπορεί κανείς να δει, μεταξύ άλλων, το Δημαρχείο, το στενάκι που οδηγεί προς το ξενοδοχείο «Πλόες, το Καρνάγιο και τα Βαπόρια (κατεβαίνοντας προς τον Άγιο Νικόλαο).

Στα βαθιά νερά της ζωγραφικής

Με τη ζωγραφική, ο Γιώργος Νετκίδης ξεκίνησε να βρέξει τα πόδια μου στην παραλία και βρέθηκε να κολυμπά στα βαθιά. Δάσκαλος και εμπνευστής για τη ζωγραφική του ήταν ο Σαλβαντόρ Νταλί. Άρχισε το 1999 με μολύβι, κάρβουνο και παστέλ και δύο χρόνια αργότερα, συνέχισε, ζωγραφίζοντας με λάδι σε καμβά. Από την αρχή επηρεάστηκε από το κίνημα του σουρεαλισμού όπως φαίνεται και στα πρώτα έργα του.

Με τη βοήθεια της φαντασίας και το πάθος για τη δημιουργία, έκανε το πέρασμά μου από το χαρτί και τον καμβά, στις τρεις διαστάσεις: τη γλυπτική. Αρχικά με μικρά, απλά έργα και στη συνέχεια, με πιο πολύπλοκες συνθέσεις, βασισμένες επίσης στο σουρεαλισμό.

Στο πλαίσιο του εικαστικού ταξιδιού του, συμμετείχε στην έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ελευθέριου – Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» το 2002. Ατομικές εκθέσεις του φιλοξενήθηκαν το 2006 στο art wine bar Ληθηνόη στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, το 2008 στο Πυθαγόρειο Σάμου, το 2010 στο καφέ μπαρ Pomolo και το 2013 στο παραδοσιακό καφενείο Αλάμπρα στην περιοχή Ροτόντα Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, έλαβε μέρος σε έκθεση ζωγραφικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Αλατζά Ιμαρέ (2006).

Η έκθεση "Άνω & Κάτω Σύρος" λειτουργεί καθημερινά: 10:00-14:00 και 18:00-22:00.