Ένα ασυνήθιστο κινητικό ταξίδι στην έναρξη του Akropoditi DanceFest 2018

Ξύπνησε προσωπικές μνήμες

Φωτό: Δημήτρης Βαμβακούσης

Με το χορογραφικό έργο “Never Been Missed” του Παναγιώτη Τοφή από την Κύπρο άνοιξαν οι εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Χοροθεάτρου στη Σύρο.

Η δεκάλεπτη παράσταση, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της 17ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού Κύπρου παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Δύο σώματα καλωσορίζουν μια απροσδιόριστα μεταβαλλόμενη άυλη ενέργεια, η οποία εισέρχεται διακριτικά στον χώρο. Η σταδιακά εξελισσόμενη αυτοδυναμία της μη ορατής ενέργειας ορίζει ένα ασυνήθιστο κινητικό ταξίδι, κατά το οποίο ξυπνάει προσωπικές μνήμες και δοκιμάζει σωματικά όρια.

Πυρήνας του έργου με ερμηνευτές την Αλεξία Νικολάου και τον Παναγιώτη Τοφή είναι οι εμπειρίες τις οποίες δεν έχουμε επιθυμήσει, όπως στιγμές πόνου, θρήνου και απομόνωσης.

«Ασχοληθήκαμε με τις γραμμές του σώματος κατά τη διαδικασία της εξουθένωσης, όταν γίνεται δοχείο – έρμαιο εξωτερικών δυνάμεων», δήλωσε ο δημιουργός στην «Κοινή Γνώμη».

Όπως τόνισε, στόχος του ήταν να προκαλέσει την ενσυναίσθηση του κοινού και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ερμηνευτή και θεατή.

Το “Never Been Missed” αγκάλιασε τo συγγραφικό έργο των: Franco Bifo Berardi: The Soul at Work: From alienation to autonomy, Avery F. Gordon: Ghostly Matters: Haunting and the Sociological Imagination, καθώς και το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Πορτοκαλιά», το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (Φωνή/Αφήγηση: Melissa Garcia Carro).

Η μουσική της παράστασης ανήκει στον Emiddio Vasquez και ο σχεδιασμός φωτισμού στον Παναγιώτη Μανούση.

Η συμμετοχή του έργου στο φετινό Akropoditi DanceFest, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Τοφή, η ομάδα έχει δεχθεί δύο προτάσεις για να το παρουσιάσει προσεχώς στο πλαίσιο ενός Φεστιβάλ Χορού της Λευκωσίας και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Ντουέτο φωνής - χορού

Αμέσως μετά, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «Lingua Madre», παραγωγής «Architetture di corpi». Η Neus Borrell και η Nuvola Vandini παρουσίασαν ένα ντουέτο κατά το οποίο, η μια χρησιμοποιεί τη φωνή ως αφετηρία για να χορέψει και η άλλη χρησιμοποιεί τον χορό ως αφετηρία για να τραγουδήσει. Το έργο παρουσιάστηκε με την υποστήριξη των: Museo di Pittura di Sant Pol del Mar (Barcellona), Leggere Strutture Art Factory (BO), ArtBo-AlmaDanza (BO).

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Χορού, σύγχρονης έκφρασης «Ακροποδητί» και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» επιστρέφει στη Σύρο θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου.