Μουσικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές βραδιές, υπαίθριες προβολές και δράσεις για παιδιά «ζωντανεύουν» το νότιο άκρο της Σύρου

Η πλατεία του Φοίνικα «αναπνέει» πολιτιστικά

Ζωντάνια αποκτά ξανά το παραλιακό μέτωπο του Φοίνικα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό «σταθμό» καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με επίκεντρο την αναδιαμορφωμένη πλατεία του.

Στόχος τόσο της Τοπικής Κοινότητας, όσο και του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου «Ο Φοίνικας Σύρου» είναι η αξιοποίηση της ολοκαίνουριας πλατείας του χωριού ως χώρου υποδοχής ποικίλων δράσεων τοπικών φορέων, καθώς και μεγάλων διοργανώσεων, που εντάσσονται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η επιτυχημένη εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, πριν από μερικούς μήνες, ανέδειξε τη δυναμική και τα πλεονεκτήματα του αναπλασμένου χώρου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων εργασιών, πληροί τις προδιαγραφές για να χαρίσει ακόμη περισσότερες όμορφες στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Στιγμές απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο χωριό του Φοίνικα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή με την παρουσίαση Ελληνικών παραδοσιακών χορών από λαογραφικούς συλλόγους, που επισκέφτηκαν το νησί. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Επαγγελματιών της περιοχής.

Το επόμενο βράδυ πραγματοποιήθηκε η 6η Γιορτή Κολοκυθιού στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτά εδέσματα με κύριο συστατικό το δημοφιλές συστατικό, που μαγείρεψαν 30 κυρίες, μέλη του Επιμορφωτικού Συλλόγου, χορούς από το «Άρωμα Παράδοση» και ζωντανή μουσική από τους Ελπίδα Γαδ, Αλέξη Μήτση και Μέμη Ροσσολάτο.

Παραμυθάς επέρασε χθες το βράδυ από την πλατεία του χωριού, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών συναντήσεων της Ομάδας ενήλικων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ». Κεντρική αφηγήτρια ήταν η Φλώρα Πρίντεζη.

Το Σάββατο 21 Ιουλίου, η οικογένεια του Φοίνικα θα υποδεχτεί το μουσικό σχήμα «Γης Μαδιάμ» για ένα μοναδικό live, βασισμένο στις δημιουργίες του γερόλυκου της συριανής ροκ σκηνής Λευτέρη Χαρκοφτάκη και σε γνωστές έντεχνες και διεθνείς ροκ επιτυχίες. Μαζί του, θα βρίσκονται ο Γιώργος Τεντζεράκης και ο Γιώργος Περρής.

Στο πλαίσιο του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ Κυκλάδων "Syroskidz" προγραμματίζεται για τους μικρούς φίλους της περιοχής αφήγηση παραμυθιού και παράσταση Καραγκιόζη από τον Λαογραφικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης», το Σάββατο 28 Ιουλίου.

Στη συνέχεια του προγράμματος, ο λόγος δίνεται στην παράδοση με τη Νησιώτικη Μουσική Βραδιά (12/08) και το Πανηγύρι της Κακαβιάς (18/08), που μετά από έναν χρόνο απουσίας, επιστρέφει για να «νοστιμίσει» το καλοκαίρι μας.

Φιλοξενία μουσικών και κινηματογραφικών φεστιβάλ

Μετά από πρόταση της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, το αγαπημένο χωριό θα αποτελέσει σταθμό τριών επιτυχημένων Φεστιβάλ της Σύρου, που μέσα από τις εκδηλώσεις τους, θα οδηγήσουν τους φίλους της μουσικής και του κινηματογράφου στο νότιο άκρο του νησιού.

Ειδικότερα, την Τρίτη 21 Αυγούστου, το κοινό του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου θα υποδεχτεί στην Πλατεία του Φοίνικα τους «Babo Koro». Στις συνθέσεις του σχήματος αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο πολύχρωμο μουσικό τους υφάδι μπλέκουν η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η rock αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα, η μοντέρνα εναρμόνιση και οι πολυρυθμίες. Οι στίχοι τους, είναι ένα επίκαιρο παραδοσιακό́ αφήγημα. Κάθε εμφάνισή τους ακροβατεί μεταξύ γλεντιού και συναυλίας, άλλοτε ξεσηκώνοντας και άλλοτε καθηλώνοντας, πάντοτε όμως εξυμνώντας τα ανθρώπινα πάθη, σε ένα σύγχρονο ραβαΐσι αυθορμητισμού και συγκερασμού́ των ετέρων. Οι «Babo Koro» είναι ένα μουσικό́ μωσαϊκό, που τον Ιανουάριο του 2018 ολοκλήρωσε την πρώτη δισκογραφική́ δουλειά του.

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, στο  πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το μουσικό σχήμα «Έπεα Πτερόεντα» θα γνωρίσουν στο κοινό το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι στην Κύπρο. Θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Από το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά στη Σύρο», όπου το ρεμπέτικο αναβιώνει σε μια από τις πιο αυθεντικές για την εποχή προσεγγίσεις του.

Τέλος, τον Φοίνικα θα επισκεφτεί και το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «animasyros» για μια υπαίθρια προβολή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα του χωριού περιλαμβάνεται επίσης ροκ συναυλία (24/8) στο πλαίσιο του Escape Route IV, που διοργανώνει η Λέσχη Αναβατών Μοτοσυκλέτας Τσόπερ.

Καθοριστική η συμβολή των κατοίκων στην ανάπλαση της περιοχής

Την ικανοποίησή του για την ενεργή παρουσία του Φοίνικα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργος Περρής. Όπως τόνισε, το φετινό καλοκαίρι δεν θυμίζει σε τίποτα το προηγούμενο, αφού πλέον το χωριό είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων και επισκεπτών. «Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τις επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά πλέον είναι όλοι ευχαριστημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον υπογράμμισε και την καθοριστική συμβολή της απομάκρυνσης των αυτοκινήτων από τον παραλιακό δρόμο στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής. «Σε αυτό βοήθησε η ανοχή και συμπαράσταση των κατοίκων. Κάποιοι έδωσαν το χώρο τους αφιλοκερδώς, ενώ κοιτάξαμε να νοικιάσουμε τον κεντρικό χώρο στην πλατεία, ώστε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα του άδειου και ασφαλούς παραλιακού δρόμου να διαρκέσει όλο τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Περρής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το φυλλάδιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φοίνικα είναι μια χορηγία της Τυποκυκλαδικής Α.Ε.