Λήξη του φετινού κύκλων συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης

Γεμίζουν μπαταρίες για νέες αναγνωστικές περιπέτειες

Δέκα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων μελέτησαν, κατά την Αναγνωστική Περίοδο 2017 – 2018, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, μιας δεμένης ομάδας φίλων που μία φορά το μήνα ανταμώνουν και μοιράζονται την αγάπη τους για το βιβλίο.

Ο φετινός κύκλος αναγνώσεων ολοκληρώθηκε με το μυθιστόρημα του Αφγανού συγγραφέα Καλέντ Χοσεϊνί «Οι χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη», βιβλίο που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας της Λέσχης πριν από έντεκα χρόνια.

«Ήταν η πρώτη φορά που επαναλάβαμε ένα βιβλίο για να θυμηθούμε την αρχή, αλλά και για να γνωρίσουν το συγκεκριμένο έργο, μέλη που δεν το είχαν διαβάσει μέχρι σήμερα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο συντονιστής της Λέσχης, Παναγιώτης Λίτσας.

Εκτός από τους «Χαρταετούς πάνω απ’ την πόλη», αναγνώστηκαν και συζητήθηκαν τα βιβλία: «Ο Φτωχούλης του Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο λύκος της στέπας» του Γερμανού Έρμαν Έσσε, το «Βίλα Κομπρέ» του Αλέξη Σταμάτη, «Ο Γέρος και η Θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Ο Ήλιος με δόντια» του Γιάννη Μακριδάκη, «Περί τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Έρως, Θέρος, Πόλεμος» της Ευγενίας Φακινού, «Ο Ιεροκήρυκας» της Camilla Läckberg και «Αχγιάτ Ανχάρ» της Μαρώς Κάργα.

Στήριξη στο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η Λέσχη αριθμεί περίπου 16 μέλη και 13 εξ’ αυτών παρευρίσκονται σταθερά στις μηνιαίες συναντήσεις της που πραγματοποιούνται τόσο στη φιλόξενη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, όσο και σε άλλα σημεία της πόλης. «Καμιά φορά βρισκόμαστε και έξω, για να πούμε έναν καφέ και να συζητήσουμε πιο σταθερά». Κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς, προστίθενται στην παρέα τους και νέα μέλη (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κ.α.) που επιθυμούν να «ταξιδέψουν» μαζί στον γοητευτικό κόσμο των βιβλίων.

Παράλληλα, τα μέλη υποστηρίζουν θερμά παρουσιάσεις βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που προσφέρουν την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό του νησιού να γνωρίσει το έργο κάποιων δημιουργών και να μιλήσει μαζί τους. «Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και μέσω αυτών τους υπόλοιπους συμπολίτες μας». Κατά το παρελθόν, η Λέσχη κατέθετε σχετικές προτάσεις ή προσκαλούσε η ίδια συγγραφείς να επισκεφτούν τη Σύρο για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους, κάτι το οποίο δεν είναι πλέον τόσο εύκολο, λόγω των σημερινών οικονομικών συνθηκών. «Όταν υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια έξοδα, τα πράγματα ήταν πιο ευέλικτα. Τώρα υπάρχει στενότητα. Δεν είναι θέμα επιλογών από τα πρόσωπα της βιβλιοθήκης. Παρόλα αυτά στο μέτρο των δυνατότητων, έχουμε μια καλή συνεργασία και προχωράμε κανονικά και συλλογικά» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η Λέσχη διατηρεί στενή συνεργασία τόσο με τις υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης όσο και με τους εκάστοτε διοικούντες.

«Απλώς το θέμα είναι αν μπορούμε να καλέσουμε πιο συχνά κάποιον συγγραφέα για παρουσίαση ή όχι. Παρόλα αυτά πάντοτε βρίσκεται τρόπος είτε τοπικά είτε σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους ώστε να έχουμε κάποια αποτελέσματα και να υποδεχόμαστε συγγραφείς».

Άμεση και έμμεση προσφορά

Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, η λειτουργία της Λέσχης έχει διττό ρόλο. Τα μέλη της βρίσκονται και μιλούν για βιβλία, ενώ παράλληλα φροντίζουν να τα διαδώσουν, παροτρύνοντας κι άλλους να τα διαβάσουν. «Τα 13 άτομα που θα διαβάσουν ένα βιβλίο και θα τους αρέσει θα γίνουν πολλαπλασιαστές στην παρέα και τον κύκλο τους. Τα σχόλιά τους για το έργο και το δημιουργό του θα κινήσει το ενδιαφέρον των συνομιλητών του κι έτσι το βιβλίο θα προχωρήσει», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, αυτή είναι μια έμμεση προσφορά.

Η τελευταία συνάντηση των μελών για τη φετινή αναγνωστική περίοδο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο Ερμής. «Εν όψει της νέας σεζόν θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να σκεφτούμε ιδέες και το Σεπτέμβρη να θέσουμε νέους στόχους, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε και να είναι πιο ικανοποιητική για όλους η λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Δεν είναι μία τυπική Λέσχη».

Καταλήγοντας, ο κ. Λίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγάπη του Συριανού κοινού προς το βιβλίο, η οποία αποδεικνύεται από την αθρόα συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσιάσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς στο νησί. Επιπλέον, χαρακτήρισε πολύτιμο το έργο που επιτελεί και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια την κ. Άννα Ρούσσου, η οποία θέτει τις βάσεις για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο, από πολύ μικρή ηλικία. «Μέσα από τέτοιες δράσεις το παιδί αποκτά ερεθίσματα και αργότερα θα πιάνει αβίαστα το βιβλίο στο χέρι του, χωρίς να το συνδέει με τη λέξη υποχρέωση που καλλιεργείται στο μυαλό του από το Δημοτικό Σχολείο έως το Λύκειο», υπογράμμισε.