Μαγεμένη η «οικογένεια» του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου από τον πολιτισμό της Σύρου

Θερινές απολαύσεις

Μοναδικές πολιτιστικές βραδιές, αφιερωμένες στους σπουδαστές του Συνεδρίου

Μερικά από τα αξιολογότερα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου που παράγεται και παρουσιάζεται στο νησί τόσο από το καλλιτεχνικό δυναμικό του, όσο και από καταξιωμένους εκπροσώπους του Πολιτισμού, ανακάλυψαν και γνώρισαν οι συμμετέχοντες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο των φετινών εργασιών που διεξήχθησαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 9 έως 15 Ιουλίου 2018, ακαδημαϊκοί καθηγητές και φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν εμβληματικά μνημεία της Σύρου, να ξεναγηθούν σε χώρους μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, καθώς και να απολαύσουν ξεχωριστές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν οι διαφορετικοί μουσικοί δρόμοι που διασταυρώνονται στον τόπο.

Το πολιτιστικό μέρος του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου σχεδίασε, οργάνωσε και συντόνισε η Διευθύντρια της «Κοινής Γνώμης», Τέτα Βαρλάμη, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Από το ρεμπέτικο, στην όπερα και τη μελοποιημένη ποίηση

Την περασμένη Δευτέρα, οι συμμετέχοντες περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου με προορισμό τη Μόνιμη Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη, στην Πιάτσα. Στη συνέχεια, λαϊκοί σολίστες και μικρά παιδιά της Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις – Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή» επεφύλαξαν στην «οικογένεια» του Συνεδρίου μία μοναδική ρεμπέτικη βραδιά, παρουσιάζοντας συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου από την ταινία «Ρεμπέτικο», καθώς και αξέχαστα κομμάτια του Συριανού ρεμπέτη, Μάρκου Βαμβακάρη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφέρθηκε μικρό κέρασμα εκ μέρους της Σχολής στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας περιελάμβανε συναυλία κλασικής μουσικής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από καλλιτέχνες του Greek Opera Studio. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τα λυρικά αριστουργήματα που σε συνδυασμό με τη σπουδαία ακουστική και την επιβλητική ατμόσφαιρα δημιουργούσαν ένα αποτέλεσμα μυσταγωγικό και ταυτόχρονα, ονειρικό.

Το βράδυ της Τετάρτης, καθηγητές και σπουδαστές επισκέφτηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο.

Αμέσως μετά, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την παράσταση της «Ομάδας Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, απ’ έξω και τραγουδιστά», στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως, το κοσμογυρισμένο μουσικοποιητικό αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή, εορτάζει 70 παραστάσεις και 12 χρόνια πορείας στην Ελλάδα και στον κόσμο. Όλα τα έσοδα της παράστασης, που ήταν αφιερωμένη στους σπουδαστές του Θερινού Πανεπιστημίου, διατέθηκαν για τις ανάγκες του Συλλόγου "Παροχής Φροντίδας & Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου".

Το πολιτιστικό μέρος του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου, με μία συναυλία έντεχνης μουσικής στο Θέατρο «Απόλλων» από την Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν μία «σκηνοθετημένη» από τον ίδιο τον συνθέτη λάθος ερμηνεία, προκειμένου να τη συνδέσει με το θέμα του φετινού Θερινού Πανεπιστημίου, το λάθος και να μιλήσει για αντίστοιχα λάθη που έχουν γίνει και στο τραγούδι. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων τοπικών συλλόγων του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν για τους σκοπούς του προγράμματος, με την καλή διάθεση, συνεργασία και προσφορά όλων των καλλιτεχνικών ομάδων, που αποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση των διοργανωτών.

Εκδηλώσεις με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Σκοπός της κ. Βαρλάμη ήταν η δημιουργία ενός πολιτιστικού προγράμματος με ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο. «Για το λόγο αυτό, φροντίσαμε να μην περιοριστούμε σε μία στυγνή, τυπική και απλά τουριστική συνάντηση σε σημαντικούς χώρους του νησιού, αλλά να τους συνδυάσουμε με αξιόλογα πολιτιστικά γεγονότα, μέσα από τα οποία θα ξεπροβάλλουν διαφορετικά στυλ κομμάτια του παζλ της πολιτιστικής ταυτότητας που συνθέτουν την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου».

Το πρόγραμμα απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από εκπαιδευόμενους και ακαδημαϊκούς πολλοί εκ των οποίων επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και γνώρισαν αυτή την πτυχή της, η οποία την έχει κάνει διάσημη στην Ελλάδα και όχι μόνο.