Τεκμηρίωση του έντονου ναυτικού χαρακτήρα του νησιού από τις απεικονίσεις πλοίων στις βραχογραφίες του Νεολιθικού οικισμού

Στρόφιλας Άνδρου και Ναυτοσύνη 7000 χρόνια πριν

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Άνδρου, 7.000 χρόνια πριν, στην ανάπτυξη της ναυπηγικής, της ναυσιπλοΐας, του θαλάσσιου εμπορίου και εν τέλει στην διαμόρφωση των απαρχών της Ναυτοσύνης στο Αιγαίο θα αναδειχθεί μέσα από μία ξεχωριστή εκδήλωση της Ανασκαφής Στρόφιλα Άνδρου.

Η πρωτοπορία του νησιού στον συγκεκριμένο τομέα καταδεικνύεται από τα πολυάριθμα πλοία που απεικονίζονται στις βραχογραφίες του Στρόφιλα, μεγάλου οχυρωμένου οικισμού της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4500-3200 π.Χ.), στη δυτική ακτή της Άνδρου.

Η ανάπτυξη του οικισμού οφείλεται στην στρατηγική γεωγραφική θέση της Άνδρου κοντά στην Αττική και ειδικότερα στη Λαυρεωτική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελούσε σημαντικό κόμβο και ενδιάμεσο σταθμό στους θαλάσσιους δρόμους της νεολιθικής ναυσιπλοΐας για τη διακίνηση αγαθών και τη μετάδοση τεχνολογίας και ιδεών.

Η εκδήλωση «Στρόφιλας Άνδρου και Ναυτοσύνη 7000 χρόνια πριν» διοργανώνεται από τη «Λέσχη Ανδρίων» και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:30, στο Ανοιχτό Θέατρο με την υποστήριξη της Κοιν.Σ.Επ. Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη, της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων.

Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Λέσχης Ανδρίων, Δημήτρης Κοκκίνης, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Α., Νίκος Χαζάπης και η εκπρόσωπος του Χορηγού Ανασκαφής Στρόφιλα, Ελένη Σπηλιωτοπούλου, αρχαιολόγος, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων EMOS-PEHA (Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χερσονήσου του Αίμου).

Πρόγραμμα παρουσιάσεων

Στον Στρόφιλα Άνδρου και τις απαρχές της ναυτοσύνης στο Αιγαίο 7000 χρόνια πριν» θα αναφερθεί η Διευθύντρια της Ανασκαφής Δρ. Χριστίνα Α. Τελεβάντου. Στη συνέχεια, το κοινό θα παρακολουθήσει το βίντεο «Στρόφιλας Άνδρου – Πρωτοπορώντας στο Αιγαίο», μια παραγωγή του 2017 από το αρχείο της κ. Τελεβάντου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει επίσης τις παρουσιάσεις «Στρόφιλας: ταξίδια από μέταλλο στο Νεολιθικό Αιγαίο» από την Δρ. Ιωάννα Παπαμαγκανά, αρχαιολόγο, συνεργάτη της Ανασκαφής Στρόφιλα και «Ψηφιακή αποκατάσταση και προσομοίωση των πλοίων στις βραχογραφίες του Στρόφιλα» του υποψήφιου Διδάκτορα, αρχαιολόγου και συνεργάτη της Ανασκαφής Στρόφιλα, Παναγιώτη Τζοβάρα.

Τέλος, ο Δημήτρης Γιγίνης και η Κατερίνα Ρεμούνδου από την Ομάδα Γαστρονομίας Άνδρου «Άνδρος πέρα από…» θα καλωσορίσουν το κοινό στον κρυμμένο θησαυρό της ανδριώτικης γαστρονομίας:

Η είσοδος είναι ελεύθερη.