“Άρρητοι Πλόες” του Κωνσταντίνου Καταγά

Όταν το μυαλό δραπετεύει...

Η πρωτοποριακή έκθεση σχεδίων “Άρρητοι Πλόες” του Κωνσταντίνου Καταγά, τα οποία συνθέτουν ένα βιωματικό ημερολόγιο του καλλιτέχνη από τη 19μηνη διαμονή του στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”.

Πρόκειται για τη συλλογή 81 σχεδίων με μελάνι σε χαρτί Fabriano, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της προσπάθειας αποκατάστασης ατελούς σπαστικής παραπληγίας του κ. Καταγά, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το 2011. Τα σχέδια αυτά μεταφέρουν την ψυχική και νοητική ένταση του ασθενούς στην προσπάθεια να δαμάσει το νου προς όφελος της αργής βελτίωσης της υγείας του, μέσω των προβλεπόμενων προγραμμάτων θεραπείας.

“Αντίδοτο” στην κατάθλιψη

“Η ενασχόλησή μου με την τέχνη με βοήθησε να διοχετεύσω την ενέργειά μου και κυρίως να μην τρελαθώ” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο καλλιτέχνης, σημειώνοντας μάλιστα ότι “χιλιόμετρα γραμμών ήρθαν να καλύψουν τόνους καταθλιπτικής τάσης, ως μισθοφόροι πεζικάριοι του στρατού μιας ελπίδας για υπομονή και καλύτερη υγείας”. Μέσα απ' αυτή τη διαλογιστική το χέρι οδηγείται από το νου και καταλήγει τελετουργικά στην ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πρώτο μέρος της έκθεσης φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του 2013, καθώς και σε μία καφετέρια της Ελευσίνας. Η ολοκληρωμένη συλλογή αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα τον προσεχή χειμώνα. Το φιλότεχνο κοινό της Σύρου έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα του κ. Καταγά και να αντλήσει μέσα από αυτά δύναμη για ζωή και δημιουργία, έως τις 24 Ιουλίου.