Τελετή λήξης της έκθεσης του Δημήτρη Ταλαγάνη "Ελάσματα"

"Ο Θρησκευτικός Καβάφης"

Πανηγυρική εκδήλωση για τη λήξη της έκθεσης του εικαστικού Δημήτρη Ταλαγάνη με γενικό τίτλο “ΕΛΑΣΜΑΤΑ, CORPUS DEI - MYSTERIUM MAGNUM,ΙΘΑΚΗ, CORPUS EROTICUS - MAGNA AENIGMA”, πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β'.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως, φιλολόγου κ. Αλεξάνδρου Μαρκουίζου με θέμα “Ο Θρησκευτικός Καβάφης”, όπου αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη του Αλεξανδρινού ποιητή για την ευτυχία της πίστης, την ομορφιά της Εκκλησίας, τις κοινές προσευχές της, την παρήγορη μέσα στον κόσμο παρουσία της και την ετοιμότητά της να συγχωρέσει.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ήταν ένας δημιουργός που κατάφερε με το ταλέντο του να δει στοχαστικά τη μοίρα του ανθρώπου και την ιστορία και να εκφράσει την ηθική αγωνία, όχι μόνο του εαυτού του και του καιρού του, αλλά προπάντων της δικής μας εποχής. “Για τον κόσμο είναι ισάξιος με τον Ρίλκε, τον Απολλιναίρ, τον Μαγιακόβσκι, τον Πάουντ, τον Έλιοτ, το Λόρκα.....Είναι το μεγάλο παράδειγμα για όσους αγωνίζονται να μη λυγίσουν”, τόνισε.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο, κατά το οποίο η κ. Κυβέλη και ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης ανέγνωσαν ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, ενώ ο Μπάμπης Κουλούρας, “ψυχή” της ομάδας Καβάφης, τραγούδησε 2 μελοποιημένα από τον ίδιο Καβαφικά ποιήματα.

Την εκδήλωση έκλεισε η γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής Γιώτα Βέη, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση ενός Πίνακα και δύο μεταξοτυπιών, προσφορά του κ. Δημ. Ταλαγανη για την ενίσχυση του τομέα φοιτητικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.