Έκθεση Θανάση Μπαξόπουλου

"Σύρος Night & Day"

Τη σχέση της φωτογραφίας με την αλήθεια αποτύπωσε ο καλλιτέχνης Θανάσης Μπαξόπουλος στη δέκατη ατομική του έκθεση με τίτλο “Σύρος Night and day”, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”, στην Πλατεία Μιαούλη.

Μέσα από μία σειρά 48 φωτογραφιών, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τη Σύρο και τους ανθρώπους της σε απροσποίητες μη σκηνοθετημένες στιγμές απ’ τα Αστέρια μέχρι τις ξερολιθιές της Άνω Μεριάς και απ’ τις πορείες των φοιτητών μέχρι την παραλιακή τα σαββατόβραδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νυχτερινές λήψεις, γεμάτες χρώμα, καθώς και σε μοναδικές ασπρόμαυρες συνθέσεις γεμάτες ένταση.

Έχοντας χτίσει μία ώριμη σχέση με τη φωτογραφία η οποία μετράει 25 ολόκληρα χρόνια, ο κ. Μπαξόπουλος έχει περάσει επιτυχώς από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό στάδιο. Όπως υπογραμμίζει, ο ίδιος αντλεί δύναμη και έμπνευση από την καλλιτεχνική φωτογραφία, που στηρίζεται στην αυθεντικότητα.

“Το στήσιμο μιας πόζας θα έκανε τη σκηνογραφία που δημιουργείται αυθόρμητα μέσα σε μια κατάσταση, πολύ μικρότερης αισθητικής αξίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη”, σημειώνοντας ότι “έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να καταγράφεις τη ζωή όπως ακριβώς βγαίνει”. “Εμένα μου αρέσει η πραγματικότητα. Βασικό στοιχείο της δυναμικής μιας φωτογραφίας είναι η σχέση της με την αλήθεια” σημειώνει, προσθέτοντας ότι παρά τη ψηφιακή επεξεργασία και τη λιγότερο αθώα εποχή στην οποία ζούμε και ενεργούμε σήμερα, αυτό που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία έχει υπάρξει κάποτε.