“Αργοναυτική εκστρατεία και ναυτοσύνη των αρχαίων Ελλήνων”

Ταξίδι στον αέναο χρόνο

Εικόνες από τη διαδρομή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, κατέχοντας την ίδια θέση με τα Ομηρικά έπη και τους άθλους του Ηρακλή, κατέγραψε στο φακό του ο φωτογράφος Γιάννης Γερόπουλος από το Βόλο, μεταφέροντας το κοινό σ' έναν χωροχρόνο που βρίσκεται μακριά, αλλά κοντά από όσο θα περίμενε κανείς.

Το δύσκολο κατόρθωμα του κ. Γερόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε για 68 ημέρες 6.150 χιλ. με το ποδήλατό του ως τον Εύξεινο Πόντο και απαθανάτισε τους σταθμούς της Αργούς ενέπνευσε τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στους φίλους του να γνωρίσουν μέσα από τις φωτογραφίες του άλλη μία περιοχή, όπου μεγαλούργησε ο ελληνισμός.

Η έκθεση “Αργοναυτική εκστρατεία και ναυτοσύνη των αρχαίων Ελλήνων” παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον Ταρσανά, στο πλαίσιο του Cyclades Classic Yacht Race και του 4ου σεμιναρίου λαογραφίας και ιστορίας του Συλλόγου.

Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας αποτελεί μυθικό κατασκεύασμα , του οποίου ο ιστορικός πυρήνας ανάγεται σε περιπέτειες εμπορικών Ελλαδικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο , μετατρέποντας τον μέχρι τότε Αξενο (αφιλόξενο) Πόντο σε φιλόξενη θάλασσα (Πόντος=θάλασσα). Η Αργοναυτική Εκστρατεία αποτελεί μια ανάμνηση των πρώτων θαλασσινών εξερευνήσεων των αρχαίων, για την ανακάλυψη χρυσωρυχείων σε μακρινές χώρες και την ανάπτυξη του εμπορίου τους, που άρχισαν μετά από την ανακάλυψη και τη χρησιμοποίηση του σκληρού μετάλλου και τη ναυπήγηση πλοίων

Από την Προποντίδα μέχρι τον Εύξεινο Πόντο με ένα ποδήλατο

Ο κ. Γερόπουλος για να συναντήσει την Αργώ στην Κολχίδα το 2009 πραγματοποίησε το μύθο μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, επαναλαμβάνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία με το ποδήλατό του. Περνώντας από την Προποντίδα, την Κωνσταντινούπολη , τη Βιθυνία, την Παφλαγονία, τη Σινώπη, τη γη των Αμαζόνων, τον Πόντο, την Κολχίδα, την Καππαδοκία, το Δρόμο του Μεταξιού, τη Μαγνησία, την Ιωνία , στη διαδρομή του ανακάλυψε διαχρονικά σημάδια του μύθου, της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας. Με τη φωτογραφική του μηχανή κατέγραψε τόπους και ανθρώπους και αποτύπωσε το παρόν όπως το αντικρίζει στα μάτια που συναντά στην πολιτιστική του διαδρομή. Μόνος, χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια σε 68 ημέρες διένυσε 6.150 χιλ. στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας(Εύξεινο Πόντο) και στα βάθη της Ανατολής μέχρι την επιστροφή στην Ιωλκό, με μια χούφτα γη της Κολχίδας.

Επιπλέον, στην έκθεση το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την Αργώ , μια αληθινή Αργώ έτσι όπως την κατασκεύασαν στο Βόλο πριν μερικά χρόνια (σύμφωνα μ΄ ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ναυπηγό και καπετάνιο τον κ. Απόστολο Κούρτη και καραβομαραγκό τον κ. Νίκο Ρέπο) , τον Ελλήσποντο όπου έπεσε η Ελλη, αδελφή του Φρίξου καθώς διέσχιζαν την περιοχή στη ράχη ενός κριαριού (Χρυσόμαλλο Δέρας) , τα άλογα του Αιήτη, το ακρωτήρι του Ιάσονα , κοσμήματα της περιοχής , τα καταπράσινα ποντιακά όρη , τις πέτρινες πολιτείες της Καππαδοκίας, την Ιωνία κ.λ.π.

Ετικέτες: