Η Ομαδική Έκθεση “Αόρατα Νησιά” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ανάμεσα από τις γραμμές

Αθέατες όψεις του πραγματικού, των γύρω μας, των εαυτών μας, αλλά και όψεις του χρόνου που άλλοτε σκεπάζει και άλλοτε αποκαλύπτει η πάχνη του, παρουσιάζει ο Ορίζοντας Γεγονότων σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου, μέσα από την Ομαδική Έκθεση “Αόρατα Νησιά” που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Art Athina τον Μάϊο 2014 και κατόπιν στο χώρο του Ορίζοντα στον Κεραμεικό. Συνέχισε το ταξίδι της με πρώτο σταθμό το Φαλατάδο της Τήνου, ενώ ακολούθησε η Νάξος (Ενετικό Μουσείο), η Σαντορίνη (Εστία Πύργου) και η Κέα (Κορησσία).

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές video, εγκαταστάσεις, κείμενα και δράσεις περιμένουν τον κοινό της Σύρου το οποίο θα ανακαλύψει αθέατες όψεις “ανάμεσα από τις γραμμές”, μια υπόθεση που σχετίζεται με την τέχνη και όχι μόνο.

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης Συριανοί καλλιτέχνες, αλλά και Ομάδες Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Παν. Αιγαίου - στη Σύρο, με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας των Καλών Τεχνών Αγγελικής Μπρισνόβαλη στο μάθημα "Υλικά Τεχνικές & Μέσα Παρουσίασης" του 5ου έτους, οι οποίοι σχεδιάζουν με θέμα τις παραλίες της Σύρου. Οι εργασίες τους είναι ανοιχτές και σε εξέλιξη και βασίζονται στην εννοιολογική προσέγγιση του Land Art. Την μορφή αυτή της τέχνης που χρησιμοποιεί τα ίδια τα στοιχεία του περιβάλλοντος (νερό, πέτρες, άμμο), αλλάζοντάς τους τη μορφή και αναδεικνύοντας τα για κάποιο σκοπό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας 18:00 – 22:00. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Ποιητική βραδιά εμπνευσμένη από τα ''Αόρατα Νησιά''. Διαβάζουν οι: Ιωάννα Αργυρίου, Αλέξης Δάρας, Τζίμης Ευθυμίου, Ματίνα Μάμαλη, Κλέαρχος Καραγιαννίδης, Λάμπρος Μπόμπορης, Αγγελική Μπρισνόβαλη. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα: '' Ώτα Ακούειν '', ενώ θα ακολουθήσει Νησιώτικο Γλέντι με Τσαμπούνες.

Οι τριήμερες δράσεις νησιώτικης μουσικής θα καταγραφούν σε Βίντεο και θα παρουσιαστούν στον χώρο έρευνας και αρχιτεκτονικής, Storefront for Art & Architecture, στο Μανχάταν (ένα ακόμα νησί) της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του project ''Μικρογεωγραφίες'', που επιμελείται από την Ελλάδα η εικαστικός Χαρίκλεια Χάρη.

Η έκθεση ΑΟΡΑΤΑ ΝΗΣΙΑ θα ταξιδεύει στο Αιγαίο Πέλαγος μέχρι το Καλοκαίρι του 2015, περιλαμβάνοντας νέους καλλιτέχνες από τα νησιά που περνά, έτσι μεταδίδοντας τα μηνύματα της Τέχνης και μοιράζοντας και αναδεικνύοντας την εικαστική και γενικότερα την παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού των νησι

Την έκθεση επιμελούνται ο Κίμων Αξαόπουλος και η Ελπίδα Γαδ.