“Η ποιητική εκδοχή του ονείρου” της Παναγιώτας Γκίκα

  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2015 - 08:53

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Παναγιώτας Γκίκα με τίτλο “Η ποιητική εκδοχή του ονείρου” θα παρουσιασθεί στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία από 1 έως 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2015”.

Η κ. Γκίκα γεννήθηκε στη Δάφνη Θηβών Βοιωτίας. Από το 1985 έως το 1990 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Δημήτρη Μυταρά και Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. Από το 1991 διδάσκει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις στη Γκαλερί Κόντη (2002 & 2004) και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (2007). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις στη Γκαλερί Κόντη το 2003 και το 2005.

 

Αντισυμβατική & εκλεκτική αφηγηματικότητα

 

Την έκθεση “Η ποιητική εκδοχή του ονείρου” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων επιμελείται ο Κριτικός τέχνης- μέλος της A.I.C.A, Γιάννης Παπαφίγκος.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, “το κυρίαρχο γνώρισμα στη ζωγραφική της Παναγιώτας Γκίκα, θα λέγαμε πως είναι μια αντισυμβατική αλλά και ταυτόχρονα εκλεκτική αφηγηματικότητα, η οποία πολλές φορές αντιπαλεύει τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς μέσα από ανεικονικές και αφαιρετικές εκδοχές μορφών και μοτίβων, δείχνει να ενεργοποιεί ένα περιβάλλον πολυεπίπεδο και συγχρόνως αμφίσημο”.

Προσθέτει δε ότι “τα εκθέματά της απλώνουν το ευαίσθητο και αραχνοΰφαντο πέπλο τους προστατευτικά και λυτρωτικά για τους περισσότερους από εμάς, εντείνουν με την πάροδο του χρόνου τη γοητεία τους, ενεργοποιούν μηχανισμούς αναπόλησης και δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση ψυχικής έντασης. Σηματοδοτούν τον εσωτερικό διάλογο που θα επιθυμούσαμε να έχουμε με τον ίδιο μας το εαυτό (ο οποίος νοηματοδοτείται από τα στοιχεία και τα σχέδια που εμπεριέχουν) και μετουσιώνουν δημιουργικά τον ιδεώδη χώρο υποδοχής του Άλλου”.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 17:00 έως 23:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 στις 21:00.