Εγκαίνια της έκθεσης “Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Ελληνικής Ζωγραφικής”

Οι άνεμοι του Αιγαίου φυσούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Με τη διαβεβαίωση της κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα ότι, η έκθεση “Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Ελληνικής ζωγραφικής” μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της σημαντικότερης εικαστικής έκθεσης των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', της βουλευτού επικρατείας της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως,του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά του χορηγού της έκθεσης και ευεργέτη του νησιού κ. Αντώνη Κομνηνού, ο ανανεωμένος και αναβαθμισμένος χώρος της Πινακοθήκης Κυκλάδων υποδέχτηκε τους φιλότεχνους της Σύρου στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.

Το κοινό καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, η οποία απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες τόσο προς τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Λαμπράκη – Πλάκα, όσο και προς την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.

Μικρά θαλασσινά διαμάντια

“Βρισκόμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε μαζί το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής το οποίο ταξίδεψε μέσα από τους αιώνες και έδεσε στο λιμάνι του δικού μας νησιού, συναντώντας για πρώτη φορά την αρχόντισσα του αρχιπελάγους. Πρόκειται για ένα πλοίο που στα αμπάρια του έχει κρυμμέnους θησαυρούς, μικρά θαλασσινά διαμάντια που όμοιά τους δεν είχαμε ποτέ πριν την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά στο νησί μας. Διέσχισαν το αρχιπέλαγος και από σήμερα θα ταξιδέψουν κι εμάς στα αιγαιοπελαγίτικα τοπία που απεικονίζουν, τις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τους τόπους άλλων λιμανιών Από σήμερα το πανελλήνιο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στη Σύρο, χάρη στα πραγματικά εξαιρετικά έργα ζωγραφικής από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, προσφέροντάς μας μία μοναδική εμπειρία και θετικά συναισθήματα που ειδικά στην παρούσα αναμφίβολα δύσκολη χρονική συγκυρία είναι απαραίτητα για όλους μας”, τόνισε η κ. Μενδρινού, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικώς και τον κ. Κομνηνό για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά του, μέσα από την οποία αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αγάπη του για την τέχνη και τον τόπο καταγωγής του, τη Σύρο.

120 έργα τριών γενεών

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε με τη σειρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο οποίος κάλεσε το κοινό του νησιού να επισκεφτεί την έκθεση και να ταξιδέψει από το χθες στο σήμερα και στο αύριο μέσα από τις πινελιές των μαστόρων της ζωγραφικής που είδαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μέσα στην καρδιά τους λιμάνια, καράβια, προβλήτες, πρόσωπα, εμπορεύματα και εικόνες γεμάτες ελπίδα και όνειρα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Απόστολος Μπότσος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεχή παρουσία της Εθνικής Πινακοθήκης στα δρώμενα της ελληνικής ζωής και στην προσπάθειά της να διευρύνει την εικαστική γνώση των Ελλήνων και γενικότερα των επισκεπτών των εκθέσεων που διοργανώνονται.

Βαθιά συγκινημένη, η κ. Πλάκα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση της με την Ερμούπολη αλλά και στην πρώτη της συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μελλοντικά. Δεν παρέλειψε επίσης να δώσει συγχαρητήρια στην Τυποκυκλαδική Α.Ε για την λαμπρή εκτύπωση του πολυτελούς καταλόγου της έκθεσης.

Για τις τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης μίλησε η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, η οποία στη συνέχεια ξενάγησε το κοινό στους χώρους της Πινακοθήκης δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα έργα που φιλοξενούνται σε αυτή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε με τη σειρά του ο κ. Κομνηνός, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και τέλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός εξέφρασε την βαθιά του επιθυμία για συνεργασία του Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια συμμετείχαν και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, τα οποία φορώντας παραδοσιακές στολές πλαισίωναν τα έργα και καλοσώρισαν τους επισκέπτες στους χώρους της έκθεσης.

Αναλυτικότερα, στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".