Ο εξώστης του Θεάτρου Απόλλων έγινε «μπλε»

Το μπλε, το χρώμα του Μεσογειακού ουρανού και του Αιγαίου Πελάγους που περικυκλώνουν τη Σύρο, κυριαρχεί στην ομώνυμη έκθεση του David Hawkins,στον εξώστη του Θεάτρου Απόλλων, ενός μοναδικού έργου τέχνης και σημείου αναφοράς στην πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Δεκατέσσερις μπλε πίνακες ζωγραφικής (50 cm x 70 cm) σε άσπρο χαρτί εκτίθενται στα υπάρχοντα σταντ του τρίτου ορόφου.

Παρότι τα έργα, είναι αφηρημένα εξαρτώνται από μια συγκεκριμένη χωροταξική θέση και πραγματοποιούνται πάντα σε εξωτερικό χώρο. Η τρέχουσα δουλειά του David Hawkins, o οποίος συμμετέχει επίσης στα Open Art Studios ξεπρόβαλλε από την εμπειρία των επισκέψεων στη Σύρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Παρότι τα έργα μου δεν είναι κυριολεκτικά πορτραίτα του ουρανού και της θάλασσας, υπάρχει κάτι σε αυτά τα στοιχεία που εμποτίζουν τη δουλειά μου. Οπότε είμαι ενθουσιασμένος στην προοπτική της ύπαρξης των έργων μου σε ένα χώρο όπου ο ήχος της μουσικής ανεβαίνει από τη σκηνή στον "ουρανό" του θεάτρου» σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Εξηγεί επίσης ότι υπάρχουν δυνατοί σύνδεσμοι μεταξύ της δουλειάς του και της μουσικής, ωστόσο οι λέξεις είναι μάλλον ανεπαρκείς να εκφράσουν πλήρως αυτούς τους συνδέσμους. «Ελπίζω κάποια στιγμή να είναι δυνατόν να διεξαχθεί ένα σεμινάριο για την διερεύνηση αυτών των συνδέσμων».

Αναφερόμενος στην αβεβαιότητα της σημερινής εποχής, ο κ. Hawkins υποστηρίζει ότι το νόημα μπορεί να προβάλει στο νοητικό χώρο μεταξύ των πραγμάτων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων και έργων τέχνης). «Προσωπικά βρίσκω τον κλειστό κύκλο των εικαστικών τεχνών (καλλιτέχνης, εκθεσιακός χώρος, επιμελητής, συλλέκτης) μάλλον άγονο, μονότονο, εγωιστικό και μη παραγωγικό. Σπούδασα στο Goldsmiths του Λονδίνου, ένα πανεπιστήμιο όπου είχα διαρκώς τη συναίσθηση των δυνατοτήτων της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων μορφών της τέχνης (μουσική, χορός, θέατρο) και ήθελα πάντα η δική μου εξάσκηση να παρεμβαίνει και να έχει επίδραση στον ευρύτερο κόσμο, ειδικά στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο. Καθώς δουλεύω παίζει μουσική και βλέπω τους συσχετισμούς μεταξύ των μουσικών και των εικαστικών μορφών στην τρέχουσα εξάσκησή μου».

Η έκθεση θα παραμείνει στον τρίτο όροφο του Θεάτρου για μερικές ημέρες ακόμη, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βουτήξουν στα γαλάζια νερά της.