Νέοι και έμπειροι δημιουργοί συναντώνται στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Εικαστικό καλοκαίρι στην «Μονμάρτη» της Σύρου

Με έξι εκθεσιακούς χώρους να φιλοξενούν τις δημιουργίες νέων αλλά και έμπειρων δημιουργών, οι οποίοι ανανεώνουν κάθε καλοκαίρι το ραντεβού τους με τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού, η Άνω Σύρος αποτελεί και φέτος ένα σημαντικό εικαστικό κέντρο, καθώς και τόπο συνάντησης εμπνευσμένων καλλιτεχνών.

Αποπνέοντας ευρωπαϊκό αέρα, τα γραφικά σοκάκια της πλημμυρίζουν κάθε βράδυ με κόσμο, ο οποίος μαγεύεται τόσο από τις ομορφιές της, όσο και από τα έργα των φιλοξενούμενων δημιουργών, που προσδίδουν στον οικισμό στυλ και μοντέρνες πινελιές.

Η Αίθουσα “Καμάρα”, το “Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων», το Πνευματικό Κέντρο, η αίθουσα του πρώην δημοτικού συμβουλίου, η Αίθουσα πρώην Ταμείου Άνω Σύρου και η Αίθουσα Πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ υποδέχονται καθημερινά τους επισκέπτες της ιστορικής έδρας του δήμου, η οποία μετά από έναν κυριολεκτικά δύσκολο χειμώνα, απέκτησε ξανά ζωή.

“Praξis” από τις Desperate Artists

Την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση ως μία αναγνωρισμένη πλέον καλλιτεχνική ομάδα, που δρα και δημιουργεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πραγματοποιούν από χθες οι Desperate Artists, οι οποίες συναντούν την Ελένη Αβραμίδου στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου για να μοιραστούν με τους επισκέπτες τη δημιουργικής τους απόγνωση.

Στην τρίτη κατά σειρά έκθεση της ομάδας στην πιάτσα του μεσαιωνικού οικισμού με τίτλο «Praξis», η τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος συνυπάρχει αρμονικά με την πλεκτή τσάντα, τα κεραμικά και ξύλινα αντικείμενα, όπως ρολόγια με μαύρο πίνακα.

Τα μέλη των “Desperate Artists” εξέφρασαν τη χαρά τους για το γεγονός ότι η ομάδα απέκτησε φέτος επαγγελματική υπόσταση, υποσχόμενη στους φίλους που την ακολουθούν πιστά σε κάθε της βήμα, ακόμα περισσότερες στιλιστικές και όχι μόνο «εκπλήξεις».

Σημειώνεται ότι πέρα από το νησί της Σύρου, το οποίο γνωρίζει και αγκαλιάζει θερμά τις δημιουργούς κάθε καλοκαίρι, η ομάδα συμμετείχε και στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πάρου, όπου και εξέθεσε τα έργα της για δέκα ολόκληρες ημέρες.

«Αν και πέσαμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, με τα capital controls να μην επιτρέπουν στους τουρίστες να διαθέσουν όσα χρήματα θα ήθελαν, είδαμε τους ίδιους ανθρώπους να μας επισκέπτονται τρεις ημέρες συνεχόμενα και να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσαν τα μέλη στην «Κοινή Γνώμη».

Πρόσθεσαν δε ότι η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο μπορεί να μην αποφέρει οικονομικά τα προσδοκώμενα, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου τις γεμίζει με περισσή όρεξη και δύναμη για να συνεχίσουν αυτό που τόσο πολύ αγαπούν.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11:00 – 14:00 και 18:00 – 24:00 και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2015.

“Χειροποίητα Καμώματα”

Η Έκθεση Χειροποίητων Αντικειμένων των Ελίζα Ξανθάκη και Ζαννή Ρούσσα, με τίτλο "Χειροποίητα καμώματα" θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου από 8 - 20 Αυγούστου 2015.

Τα «χειροποίητα καμώματά» τους ενώνουν για ένα ακόμη καλοκαίρι στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Άνω Σύρου η Ελίζα Ξανθάκη και ο Ζαννής Ρούσσας.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο και χαιρόμαστε για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, την εκτίμηση και την αγάπη, που δείχνουν τόσο σε εμάς όσο και στις δημιουργίες μας» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ξανθάκη.

Οι δύο καλλιτέχνες επέστρεψαν στον μεσαιωνικό οικισμό με ανεβασμένη διάθεση και περισσότερο κέφι για να παρουσιάσουν τα νέα τους έργα. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την καινούρια συλλογή χειροποίητων κοσμημάτων της κ. Ξανθάκη, καθώς επίσης καταπληκτικά έργα τέχνης από θαλασσόξυλα, συνδυασμένα με την τέχνη της ζωγραφικής από τον κ. Ρούσσα.

«Χρόνο με το χρόνο βελτιωνόμαστε, βρίσκουμε καινούριους τρόπους και νέες τεχνικές και χαιρόμαστε ιδιαίτερως, που έχουμε καθιερωθεί ως «καλλιτεχνικό παρεάκι» σε αυτό ρο συγκεκριμένο χώρο», κατέληξε η κ. Ξανθάκη.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 19:00 – 23:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.

“Traveling the World”

Με το μότο «Όλο τον κόσμο γύρισα σε σένα όμως πάντα θα επιστρέφω», η νεαρή δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων Λίλιαν Συρίγου αφήνει για λίγο το Βερολίνο και επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σύρο.

Η έκθεση «Traveling the world” με παλιές και νέες δημιουργίες της, σε μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση της μέχρι τώρα δουλειάς της, φιλοξενείται στην Αίθουσα Καμάρα της Άνω Σύρου και θα διαρκέσει ως τις 23 Αυγούστου.

Από την εποχή που έφτιαξε τα πρώτα απλοϊκά, πρωτόλεια κοσμήματα στη Σύρο για να ενισχυθεί οικονομικά τo ταμείο της 5ήμερης εκδρομής της τρίτης Λυκείου έχουν περάσει κιόλας 15 χρόνια. Από τότε που η δουλειά της ξεχώρισε σαν μια χαρούμενη χρωματιστή παρέλαση από ασημένιες ηρωίδες και ήρωες που ξεπήδησαν από παραμύθια και παροιμίες παρέα με ζουζούνια, πεταλούδες και λουλούδια βγάζοντας τη γλώσσα κι αφθαδιάζοντας στη σοβαροφάνεια του συνηθισμένου λιγότερος. Από τότε που οι πρώτες μπαλαρίνες και οι γυναίκες του κόσμου με τα πολύχρωμα τούλια και τα μεταξωτά φορέματά τους χόρεψαν μαζί της τον πρώτο χορό ακόμη πιο λίγος.

Τα χρόνια που πέρασαν έκαναν το κορίτσι γυναίκα, η ανάγκη για χρώμα καταλάγιασε, η παιδικότητα έδωσε ευγενικά τη θέση της στην ωριμότητα, οι γραμμές έγιναν minimal, πιο λιτές και αποφασιστικές, οι αφηρημένες γραμμές υπάκουσαν στους κανόνες της γεωμετρίας και το ασήμι συμφιλιώθηκε επιτέλους με το χρυσό. Η ανάγκη όμως για ταξίδια του σώματος, της ψυχής αλλά και της φαντασίας δεν στέρεψε ποτέ. Έγινε πολλές τεθλασμένες γραμμές που σχεδίασαν τους ορίζοντες από πόλεις του κόσμου, που έζησε, που ταξίδεψε, που ονειρεύτηκε να γνωρίσει από κοντά: Αθήνα, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βαρκελώνη. Και τα ταξίδια δεν τελειώνουν ποτέ...

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 00:00.