«Ορατότητες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

  • Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Ο Νίκος Κολιγιάννης, ο Μίλτος Σκούρας και Ζήνα Ραζή, τρεις καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες ,συμμετέχουν στη φωτογραφική και εικαστική έκθεση «Ορατότητες» που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Ο βαθμός και οι ποιότητες της Ορατότητας διαπραγματεύονται και αναδεικνύονται στα έργα των τριών καλλιτεχνών με ποικίλους τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα: Θεματικά, εννοιολογικά και ως προς την χρήση των μέσων απεικόνισης.

Ο φακός της φωτογραφικής μηχανής του Ν. Κολιγιάννη στοχεύει με ακρίβεια και περιγράφει με απόλυτη διαύγεια την συμπυκνωμένη ιστορία που μπορεί να εμπεριέχεται στην τυχαία στιγμή. Από την άλλη, στο έργο του Μίλτου Σκούρα ο θεατής βρίσκεται αντιμέτωπος με το αγωνιώδες βλέμμα της Κέιτ Μος. Η λιτή μαυρόασπρη σύνθεση και η ρεαλιστική ζωγραφική απεικόνιση δημιουργούν μια εικόνα επιβλητική. Τέλος, τα πορτραίτα της Ζήνας Ραζή με τις αυτοβιογραφικές αναφορές διαπραγματεύονται την «ενδοσκοπική ορατότητα», την εσωτερική ματιά που διαμορφώνεται και κατευθύνεται από την αλληλεπίδραση ιδεών, εικόνων και εμπειριών.

Ο τίτλος «Ορατότητες» αναφέρεται και στους διαφορετικούς τρόπους που βλέπουν την πραγματικότητα οι τρεις καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από τα έργα τους: η πραγματικότητα «ως έχει» στο έργο του Ν. Κολιγιάννη, η πραγματικότητα πίσω από μια μάσκα ή μέσα από ένα ρόλο στο έργο του Μ. Σκούρα, και η πραγματικότητα ως αποτύπωμα μιας πολύπλοκης εσωτερικής διαδικασίας στο έργο της Ζ. Ραζή.