Ατομική έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στη Σύρο

“Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας”

  • Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2016 - 06:10

Αφήνοντας τον πρώτο λόγο στη φαντασία, ο νεαρός καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής δίνει μία νέα διάσταση στο αντικείμενο μέσα από την ατομική έκθεσή του με τίτλο “Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας”.

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 στην Γκαλερί Έρση στην Αθήνα, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη.

Φίλτρο εμπειριών και χώρος πηγαίας φαντασίας

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μαύρα τετράγωνα από τα οποία εξέρχονται ή εισέρχονται αντικείμενα, ζώα, ποιήματα και ό,τι άλλο μπορούν να φανταστούν. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι ένας χώρος φανταστικός και μυστηριώδης. Τα αντικείμενα που το περιβάλλουν αποδίδονται με απλές φόρμες ή λέξεις που περιμένουν τη φαντασία για να ολοκληρωθούν. Πίσω από κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο κρύβονται διάφορες ιστορίες υπαρκτές και μη υπαρκτές. Καλείται ο καθένας να τις ανακαλύψει ή να δημιουργήσει καινούριες. Με το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας οι μορφές αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μεταμορφώνονται και μέσα από αυτό παρουσιάζονται ιστορίες σε εξέλιξη. Από ένα χώρο περνούν σε έναν άλλο και μεταβάλλονται διαρκώς. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας μετατρέπει το αντικείμενο από υλικό και άψυχο σε κάτι το έμβιο και έμψυχο. Έτσι η απλή καρέκλα ξεκινά να ίπταται εγκαταλείποντας τη φυσική της ροή και όψη. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας θα λέγαμε πως λειτουργεί σαν φίλτρο εμπειριών και συνάμα χώρος πηγαίας φαντασίας. Ο καλλιτέχνης διαλέγει σαν σχήμα το τετράγωνο για την τελειότητά του, τη λεπτότητά του και την άμεση κατανόησή του από τον ανθρώπινο νου. Το τετράγωνο είναι κάτι οικείο.

Τα έργα αυτά είναι χαρακτικά σχέδια σε ξύλο, τυπωμένα σε χαρτί από βαμβάκι(ξυλογραφίες) και ανήκουν στη θεματική ενότητα «Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας».

Την έκθεση επιμελούνται ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής και η Άνθεια Κώτση. Τα γραφιστικά και τη φωτογραφία επιμελήθηκε η Βερόνικα Παπαδοπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Μεγάλη Πέμπτη, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Αλτουβά και πολλών φιλότεχνων του νησιού.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (18:30 – 22:30) και ολοκληρώνεται την Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Ετικέτες: