Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Γυάρος: η απομόνωση του χθες, πνοή οράματος σήμερα» του WWF Ελλάς

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντώνται

Η Γυάρος του παρελθόντος, της εξορίας, του πόνου, της δυστυχίας και του θανάτου συναντά στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τη Γυάρο του σήμερα, της φύσης, της φώκιας, των ψαριών, της Ποσειδωνίας και των σπάνιων πτηνών.

Η έκθεση φωτογραφίας «Γυάρος: η απομόνωση του χθες, πνοή οράματος σήμερα», πραγματοποιείται από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικές φωτογραφίες των Γιάννη Βαβίτσα, Πάνου Δενδρινού, Αντώνη Λεμονάκη, Χρήστου Παπαδά, Βαγγέλη Παράβα, Γιώργου Ρηγούτσου, Ελίνας Σαμαρά, Γιώργου Στεφάνου, Άρη Χρηστίδη, Μαριάννας Ψαραδέλη, Αντρέα Μπονέτι και Θανάση Κοττά, στον οποίο ανήκει και η γενική επιμέλεια.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν σκίτσα δύο πρώην εξόριστων στη Γυάρο, του Δημοσθένη Τασόπουλου και του Σπύρου Τσακίρη. Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συνέβαλλαν σημαντικά ο Σύλλογος «Γυάρος, ιστορική μνήμη», το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ανάδειξη της ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας του νησιού

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το κοινό καλωσόρισε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Αμαλία Αλμπερίνι, η οποία τόνισε ότι, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη, προβολή και γνωριμία του κοινού με την ιστορική και περιβαλλοντική αξία της Γυάρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας εξήγησε πως η προσπάθεια δημιουργίας μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Γυάρο, που θα προστατέψει την ανεκτίμητη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες της Σύρου, της Άνδρου και των Κυκλάδων ευρύτερα, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με τη σύσταση του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος είναι το μεράκι, ο σεβασμός, η αγάπη αλλά και η συνεργασία της οργάνωσης με άλλους φορείς που επιθυμούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειές της για να φέρουν κοντά το κοινό με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκθεσης έδωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, επισημαίνοντας στον χαιρετισμό της ότι η Γυάρος αποτελεί έναν παρεξηγημένο τόπο, καθώς σημαδεύτηκε απ’ την ιστορία και συνδέθηκε με τα τραγικά χρόνια της εξορίας και της απομόνωσης, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν τον πόνο και τη μοναξιά. «Κουβαλώντας αυτό το βαρύ ιστορικό φορτίο, η Γυάρος μας συστήνει και μια άλλη πλευρά, την οποία η WWF και το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έχουν αναλάβει να προστατεύουν και να προβάλουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «στιγματισμένο» νησί με τη σπάνια Βιοποικιλότητα

Το Ντοκιμαντέρ «Γυάρος: Νησί των θαλασσών, της εξορίας, της άγριας φύσης και των ανθρώπων» προλόγισε ο συντονιστής του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, Δρ. Σπύρος Κοτομάτας. Όπως τόνισε, αφορμή για τη συγκεκριμένη εικαστική έκθεση αποτέλεσαν πρόσφατες έρευνες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις οποίες, πάνω από το 80% των κατοίκων των γύρων νησιών έχουν άγνοια για την ιστορία του νησιού. Επομένως, η έκθεση θα έδινε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τη Γυάρο, η οποία σύμφωνα με τον ορνιθολόγο Γιώργο Κατσαδωράκη, θυμίζει το φυσικό τοπίο της Ελλάδας στους ομηρικούς χρόνους.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθέτησε η Λώρα Μαραγκουδάκη, είναι σπονδυλωτό και περιλαμβάνει τις μαρτυρίες – καταγραφές τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων του κ. Κατσαδωράκη, του Γιώργου Δούναβη, του Κώστα Κατσιμπίνη και της ιχθυολόγου Βίκυς Δεναξά.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του WWF, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος φιλότεχνων.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016» του Δήμου Ερμούπολης Σύρου. Λειτουργεί καθημερινά (11:00 – 14:00 και 19:00 – 23:00) και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου 2016.