Graffiti με θέμα το προσφυγικό ζήτημα σε τρία σημεία της Ερμούπολης

«Η τέχνη του δρόμου μπορεί να ωφελήσει τη Σύρο»

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της υπάρχουσας πραγματικότητας, πηγή προβληματισμού για το μέλλον της ανθρωπότητας που αναζητά σωσίβιο σωτηρίας σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταμορφώνεται, επέλεξε η ομάδα Rea-lly? Team για να δημιουργήσει και να κάνει το δικό της κοινωνικό σχόλιο, στο φετινό Eye’s Walk Digital Festival.

Από την Τρίτη 5 Ιουλίου, τρία graffiti που πραγματεύονται τη διάβαση στην Ευρώπη των ημερών μας συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ της τέχνης του δρόμου και της τοπικής κοινωνίας της Σύρου με θέμα το προσφυγικό. Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν σταδιακά σε τρία σημεία της Ερμούπολης, στο Χειμερινό Κινηματογράφο Παλλάς, στο Ρολόι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και στο Λιμάνι απέναντι από το Ξενοδοχείο Ερμής.

Βιώματα που μετουσιώνονται σε τέχνη

Για τη συμμετοχή της ομάδας στο 3ο Eye’s Walk Digital Festival μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς. «Το “Europass” είναι ένα θέμα με πολλές διαφορετικές οπτικές και αναγνώσεις. Εμείς αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στο προσφυγικό, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι ο αντίκτυπος δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. «Στη Σύρο, το ζήτημα δεν είναι τόσο οικείο όσο είναι σε εμάς που καταγόμαστε από τη Χίο και βλέπουμε καθημερινά τέτοιες εικόνες. Κατά έναν τρόπο λοιπόν αποτυπώνουμε τον επίκαιρο χαρακτήρα των γεγονότων. Το εγχείρημα αυτών των ανθρώπων που αναζητούν μια νέα πατρίδα και μια νέα γη της Επαγγελίας είναι δύσκολο, δεδομένου ότι η Ευρώπη διαφοροποιείται από τον κλασικό μύθο με το Δία που μεταμορφώθηκε σε Ταύρο και πλέον μεταμορφώνεται συνεχώς και ποικιλοτρόπως».

Πηγή προβληματισμού κι έμπνευσης

Πρόσθεσε μάλιστα πως το προσφυγικό αποτελεί για τους ίδιους μια πηγή προβληματισμού και θεματικών που τους κάνει να αναρωτιούνται για την εξέλιξη της σημερινής κατάστασης και τους ωθεί να πάρουν θέση μέσω της τέχνης τους. «Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι από όλο αυτό που συμβαίνει. Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών χρησιμοποιούν το σωσίβιο, που όπως ακούγεται, αποτελεί πλέον το λατρεμένο αντικείμενο της τέχνης, καθώς υπάρχει παντού από θεατρικές παραστάσεις μέχρι φωτογραφήσεις και πίνακες ζωγραφικής. Όλα αυτά συνθέτουν το κομμάτι του χάρτη που θέλοντας και μη είμαστε μέρος του και προσπαθούμε με κάποιον τρόπο σαν μικρές φωνές να δώσουμε το στίγμα μας».

«Παράθυρο» στην κοινωνία

Μέσα από τα έργα που δημιούργησαν σε ειδικές ξύλινες επιφάνειες και θα αφήσουν «προίκα» στην Ερμούπολη, τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να αναδείξουν ένα από τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τον σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη, την προσφυγιά. Όπως σημείωσε ο Πάρις Ξυνταριανός, η θερμή συμμετοχή του κόσμου κατά την παραγωγική διαδικασία απέδειξε ότι η τέχνη του δρόμου αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Υποστήριξε μάλιστα πως αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή για μία Σύρο που θα χρησιμοποιεί τα graffiti για να ανοίξει ένα «παράθυρο» στην κοινωνία.

«Πέρα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φεστιβάλ και το Europass, εκτιμώ πως η Ερμούπολη επωφελείται από την τέχνη του δρόμου. Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία αυτής της τέχνης στην πόλη, με εξαίρεση τον τοίχο του Νεωρίου που είχε δημιουργηθεί πριν χρόνια. Οπότε, θεωρώ πως τα έργα αυτά αποτελούν κι ένα άνοιγμα προς την τέχνη του δρόμου, που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει πολλούς φαν, είναι σχετικά δυνατή και γιατί να μην υπάρχουν αντιπροσωπευτικά δείγματά της και στο νησί της Σύρου;» δήλωσε το μέλος της ομάδας Rea-lly? Team.

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»

Στην ερώτηση εάν τα graffiti έχουν καταφέρει με το χρόνο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, ο Πάρις Ξυνταριανός απάντησε πως «τόσο η πλευρά του βανδαλισμού, όσο και η πλευρά του νόμιμα εγκατεστημένου έργου θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα. Από κει και πέρα, κάποιοι ευχαριστιούνται και κάποιοι άλλοι δυσαρεστούνται γιατί έχουν συνηθίσει να μένουν σε μια Ερμούπολη χωρίς graffiti ή έργα τέχνης του δρόμου. Όλοι έχουν την άποψή τους και όλες οι απόψεις γύρω από αυτό το θέμα είναι σεβαστές. Ωστόσο, θα θέλαμε να δούμε μια πλευρά της Ερμούπολης να μιλάει για την επικαιρότητα και τα τεκταινόμενα μέσω της τέχνης του δρόμου».

Όπως τόνισε, μπορεί ο χαρακτήρας της Ερμούπολης να μη βοηθάει στην απρόσκοπτη δημιουργία έργων τέχνης του δρόμου, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. «Έχουμε δει πάρα πολλές επεμβάσεις σε πάρα πολύ διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα. Από τις φαβέλες της Βραζιλίας μέχρι την Αλβανία. Δεν έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία της πόλης, αλλά με το πόσο οι άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν σε κάθε πόλη τη χρειάζονται και πόσο τη θέλουν. Οπότε κανείς δεν ξέρει. Μπορεί τον επόμενο καιρό να δούμε και την Ερμούπολη να την αγκαλιάζει», κατέληξε.