2η Υπαίθρια παιδική έκθεση ζωγραφικής στην παραλία της Βάρης

Η θάλασσα μέσα τους

«Επιδρομή» στην παραλία της Βάρης έκαναν για δεύτερη συνεχή χρονιά οι μικροί ζωγράφοι της Σύρου, που ένωσαν τα «πινέλα» τους για να μεταδώσουν στους επισκέπτες το αίσθημα της περιβαλλοντικής συνείδησης. 

Η 2η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Καθαρές Ακτές, Καθαρές Θάλασσες» διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινότητα Βάρης και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κ. Χρηστιάννα Πάπιτση, ενώ τα έργα αξιολόγησε η παιδαγωγός και συγγραφέας κ. Χαρά Κατσαρή

Στην έκθεση συμμετέχουν παιδιά από 3 έως 11 ετών, τα οποία κλήθηκαν να παραδώσουν τις δημιουργίες τους μία εβδομάδα αφότου παρέλαβαν τον καμβά τους από το Δημαρχιακό Μέγαρο. 

Η παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην παραλία της Βάρης με την εκδήλωση «Δημιουργώντας στην άμμο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε παιχνίδια δράσης και να δημιουργήσουν στην άμμο, υπό την καθοδήγηση παιδαγωγών και εθελοντών από το Kid’s Time. 

Θερμή συμμετοχή παιδιών από 3 έως 11 ετών

Στον χαιρετισμό της, η κ. Κατσαρή αναφέρθηκε στη θερμή ανταπόκριση των μικρών καλλιτεχνών του νησιού στην αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και αποκτά περισσότερους φίλους. Στην πρώτη υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής το καλοκαίρι του 2015, παρουσιάστηκαν συνολικά 58 έργα. Φέτος, έλαβαν μέρος 75 παιδιά, τα οποία εμπνεύστηκαν από το απέραντο γαλάζιο του τόπου τους, τις πανέμορφες και γεμάτες παραλίες του νησιού τους, αλλά και από το «καμπανάκι» που χτυπά διαρκώς στο μυαλό μας, υπενθυμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε η κ. Κατσαρή, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των έργων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά, πως οι συμμετέχοντας προσέγγισαν το θέμα με σοβαρότητα και ζήλο, χωρίς ίχνος προχειρότητας ή τεμπελιάς. «Τα παιδιά έχουν καταλάβει το νόημα και τη σημασία του μηνύματος που κλήθηκαν να εκφράσουν με τα πινέλα, τις μπογιές τους και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποίησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες για την άριστη δουλειά τους.

Ευφάνταστα και πρωτότυπα έργα

Τα έργα της έκθεσης είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: τα έργα μικτής τεχνικής, τα εικαστικά έργα και τα σλόγκαν. 

Στην κατηγορία της μικτής τεχνικής, περιλαμβάνονται έργα, στα οποία εκτός από χρώματα, χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα υλικά όπως άμμος, κοχύλια, πραγματικά σκουπίδια, glitter, αστερίες, βότσαλα, μέχρι και ψαράδες playmobil. 

«Μεταξύ αυτών, ξεχώρισα το έργο της Λωριάννας, της Χρύσας, του Ιωάννη, του Γιώργου, της Αριάδνης και κάποιες ακόμα ανώνυμες ζωγραφιές», τόνισε η κ. Κατσαρή.

Στην κατηγορία των εικαστικών έργων, ξεχώρισαν η ζωγραφιά του Δημήτρη Αθανασίου (7,5 ετών), ένα έργο όπου το καθαρό και βρώμικο περιβάλλον έρχονται σε απόλυτη αντιπαράθεση, καθώς και το συμβολικού χαρακτήρα «χέρι που καθαρίζει με πολλή προσοχή και αγάπη τη θάλασσα ώστε να είναι πάντα καθαρή».

«Θάλασσες και ακτές, πάντα καθαρές»

Στην αγαπημένη κατηγορία των σλόγκαν, οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με έξυπνα στιχάκια, αλλά και μηνύματα που αποτελούν αντικείμενο σκέψης και προβληματισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται το «θάλασσες και ακτές, πάντα καθαρές» του Αντρέα Δεληγιάννη και το «όχι σκουπίδια παγίδες, απλά κολυμπήστε μαζί μας» του Νίκου Ρούσσου μέσα από το οποίο αναφέρεται στην απειλή του θαλάσσιου κόσμου από την ανθρώπινη ασυνειδησία. Όπως εξήγησε η κ. Κατσαρή, «πολλά πλάσματα της θάλασσας παγιδεύονται στα σκουπίδια που εμείς πετάμε. Αυτά τρώνε τις πλαστικές σακούλες, νιώθουν διαρκή κορεσμό και σταδιακά πεθαίνουν». Πρόσθεσε επίσης πως τα ψαράκια αγαπούν το μικροπλαστικό, περισσότερο κι από το πλαγκτόν το οποίο καταναλώνουν ανεξέλεγκτα. «Μετά αυτά τα ψαράκια πεθαίνουν, τα τρώνε άλλα ψάρια και το πλαστικό καταλήγει πάλι στη δικιά μας κοιλιά», κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως, προστατεύοντας τη θάλασσα, προστατεύουμε και την ίδια μας τη ζωή.

Άλλα σλόγκαν που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν «Η καθαρή θάλασσα είναι η ζωή μας» της Φράνσις, «Υπάρχουν σ’ έναν καθαρό βυθό πλάσματα ένα σωρό, για να κολυμπάμε με χαρά, διώξτε τα σκουπίδια μακριά» της Ιωάννας Ρούσσου και «όλα τα ψάρια μεγάλα και μικρά, δικαίωμα έχουν στη χαρά». Όλοι θα πάρετε έπαινο, δεν έχουμε βραβεία.

Σημειώνεται ότι όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έκθεση παρέλαβαν έπαινο από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε ενδιαφέρουσες δράσεις μαζί με την Πόπη, τη Μαρκελίνα και την Αγγέλα. 

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 16 Αυγούστου.