Η πολυταξιδεμένη έκθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

«Βουτιά στον ψηφιακό πολιτισμό»

Στη Σύρο, τον τόπο από όπου ξεκίνησε η διοργάνωση, του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών 2014-2015  επιστρέφει η πολυταξιδεμένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, μετά από ένα χρόνο συνεχών παρουσιάσεων.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση 250 σύγχρονων εικαστικών έργων έντυπης τέχνης, comics, video, animation και καλλιτεχνικών βιβλίων, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των καλοκαιρινών εικαστικών εκθέσεων στην Πινακοθήκη  Κυκλάδων.

Φιλοδοξία της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2016» είναι η παρουσίαση νέων έργων, τα οποία σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος. Μέσα από τα έργα αναδεικνύεται η εξοικείωση των 120 καλλιτεχνών-αποφοίτων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική και τεχνολογική έρευνα και τα Νέα Μέσα, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικής σχεδίασης με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αγαστή συνεργασία τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας τεσσάρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων: του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κάθε Τμήμα προσέφερε στην έκθεση τη δική του, ιδιαίτερη οπτική και όλα μαζί λειτούργησαν συμπληρωματικά προκειμένου να συμβάλουν στη διεύρυνση της εικαστικής αντίληψης των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Η έκθεση με την επιμέλεια της Φλωρεντίας Οικονομίδου, Επίκουρης καθηγήτριας στο «Σχέδιο - Χρώμα - Έντυπη Τέχνη», του ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εικαστικού και διδάσκουσας Έλσας Χαραλάμπους, ταξίδεψε ήδη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη - Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και στο Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος» της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα παρουσιάστηκε από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στο Λουτρό των Αέρηδων.

Πρόσφατα την Κορώνη, φιλοξενήθηκε οπό το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης στο  Μανιατάκειον Ιδρυμα – Αρχοντικό Ταρσούλη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2016.