«Χειμερινό ηλιοστάσιο» της φωτογράφου Στεφανίας Δαπόλλα

Σύρος, πηγή έμπνευσης ποιητών και φιλοσόφων

Οι πτυχές του Συριανού τοπίου, εικόνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα ζωντανές στη μνήμη και την καρδιά μας, στιγμές που συνδέσαμε με προσωπικά βιώματα, αλλά και γωνιές που μαρτυρούν την πολυσύνθετη διάσταση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αναδεικνύονται μέσα από τα έργα της φωτογράφου Στεφανίας Δαπόλλα.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Χειμερινό ηλιοστάσιο", φιλοξενείται στην αίθουσα "Εμμ. Ροίδη", στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και περιλαμβάνει έργα των τελευταίων οχτών χρόνων.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία σειρά ελληνικών τοπίων, που παρουσιάζονται ασπρόμαυρα μέσα από μια φιλοσοφική και ποιητική διάσταση με αναφορές τόσο στη σύγχρονη πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα, όσο και στη σκέψη και παρουσία στον χώρο του Αιγαίου των Προσωκρατικών Φιλοσόφων. Στο βιβλιαράκι που συνοδεύει την έκθεση της κ. Δαπόλλα, μπορεί να διαβάσει κανείς αποφθέγματα του Ηράκλειτου και άλλων φιλοσόφων.

Προσωπική ερμηνεία του ελληνικού τοπίου

Όπως εξηγεί η ίδια η καλλιτέχνης «οι φωτογραφίες αυτές εστιάζουν σε λεπτομέρειες από στοιχεία αρχιτεκτονικά που έχω συλλέξει, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Πολλές εξ’ αυτών προέρχονται από τη Σύρο, που αποτελεί και τον τόπο καταγωγής μου και ιδιαίτερα από παλαιά κτίρια της Ερμούπολης». Προσθέτει ακόμα ότι στόχος της δεν είναι η αποτύπωση της τουριστικής όψης, η οποία συνηθίζεται στην τέχνη της φωτογραφίας, όσο η δική της προσωπική ερμηνεία του ελληνικού τοπίου.

Η μαγεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας

Αναφερόμενη στην αγάπη της για την ασπρόμαυρη φωτογραφία με την οποία ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κ. Δαπόλλα δηλώνει πως, μέσω αυτής εκφράζεται περισσότερο το βάθος της σκέψης και η προσωπική ματιά του φωτογράφου, που είναι θεατής των εξωτερικών φαινομένων. «Πιστεύω πως το ασπρόμαυρο αποδίδει περισσότερο μια ποιητική διάσταση και μια μαγεία. Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ η εξωτερική ομορφιά που μέσα από το χρώμα μπορούμε να αποτυπώσουμε, όσο η ποίηση που μπορεί κανείς να νιώσει μέσα από το διάλογο με τη φύση, τη φθορά των παλαιών κτιρίων και αυτό το νοσταλγικό στοιχείο», σημειώνει.

Καταλήγοντας, εξηγεί ότι η ίδια δανείζεται εικόνες από τον κόσμο γύρω της για να ανασυνθέσει ένα εσωτερικό τοπίο που παραμένει ζωντανό από τα παιδικά της χρόνια. Το υλικό είναι ανεξάντλητο, είναι ο ίδιος ο κόσμος, o χωρόχρονος της κάθε μέρας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός 2016» και θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά: 11.00-14.00 και 18.00-22.00.