Ο ζωγράφος Νικόλαος Ψαρρός μας φτιάχνει τη «διάθεση»

Απαλλαγμένος από τα βάρος του «πρέπει»

Τις «χρωματικές διαθέσεις» του, που τον κατευθύνουν προς την ανεπηρέαστη και απαλλαγμένη από κανόνες και «πρέπει» δημιουργική έκφραση, μοιράζεται με το κοινό της Σύρου ο ζωγράφος Νικόλαος Ψαρρός.

Σαράντα πέντε συνολικά έργα, που «γεννήθηκαν» τον περασμένο Μάιο με σκοπό να ταξιδέψουν από τη Σύμη – τόπο διαμονής του καλλιτέχνη – στη Σύρο, παρουσιάζονται έως το τέλος Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Ο Νικόλαος Ψαρρός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953. Το 1976 μαγεύτηκε και μετοίκησε στη Σύμη, μια νήσο προικισμένη γενναιόδωρα από Απόλλωνα και Ποσειδώνα, όπου η πέτρα, θάλασσα και φως, άνθρωπος και Θεός εργάστηκαν και δημιούργησαν ένα θαύμα. «Η ποίηση του βράχου και της αρχιτεκτονικής, αυτό το θαύμα είναι η Ιθάκη μου» περιγράφει ο ίδιος στην «Κοινή Γνώμη».

«Κάθε έργο κι ένα ξεχωριστό ταξίδι»

Έχοντας μια ιδιαίτερη σχέση και διαδρομή στον χώρο της ζωγραφικής, ο κ. Ψαρρός δηλώνει συνειδητά υπηρέτης της ανεπεξέργαστης έκφρασης. Δουλεύει με το συναίσθημα πριν περάσει από τα φίλτρα και τα κόσκινα της διανόησης. Όπως εξηγεί, τον τελευταίο καιρό, ακούγοντας μουσική, χύνει τα χρώματα στον καμβά και τα δουλεύει χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό. «Απαλλαγμένος από το βάρος του «πρέπει», είμαι ελεύθερος να απλωθώ στο χώρο του κάδρου και να δημιουργήσω τις χρωματικές διαθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει να πει κάτι συγκεκριμένο με τη δουλειά του. Σκοπός του είναι να διεγείρει τις αισθήσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν διαθέσεις. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η διαφορετικότητα της ματιάς, δηλαδή η φανταστική εικόνα που δημιουργείται μπροστά στον κάθε θεατή και η αντίδραση που προκαλεί. Η κίνηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο, δίνει ενέργεια και ένταση που ξεπερνά τη στατικότητα στο χώρο του κάδρου». Κάθε έργο του αποτελεί και ένα ξεχωριστό ταξίδι, που προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να επιλέξει τον προορισμό του, ανάλογα με τη διάθεση που του δημιουργεί η εικόνα. «Αυτό το ταξίδι δεν είναι ποτέ ίδιο. Οι αλλαγές στη διάθεση αλλάζουν και τον προορισμό», καταλήγει ο κ. Ψαρρός, ο οποίος συστήθηκε για πρώτη φορά με το κοινό της Σύρου στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων.

Νέοι καλλιτεχνικοί ορίζοντες για παιδιά και νέους

«Επισκέφτηκα το νησί πέρυσι και μαγεύτηκα. Το γεγονός ότι ζω κι εγώ σ’ ένα νησί με πολύ όμορφη αρχιτεκτονική, με έκανε να αγαπήσω τη Σύρο αμέσως και να νιώσω την επιθυμία να παρουσιάσω έργα μου εδώ» σημειώνει ο ζωγράφος, διευκρινίζοντας ότι ήταν συνειδητή η απόφασή του να  πραγματοποιήσει έκθεση σε μια περίοδο με μειωμένη επισκεψιμότητα. «Η εποχή είναι λίγο δύσκολη, αλλά εμένα μ’ αρέσει ο χειμώνας και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα και αυτή την περίοδο του χρόνου. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, γιατί επισκέφτηκαν την έκθεση νέα παιδιά, αλλά και φοιτητές από το πανεπιστήμιο».

Συμμετοχή στο 3ο TEDxUniversityoftheAegean

Σημειώνει μάλιστα ότι οι «χρωματικές διαθέσεις» του αποτέλεσαν το «εισιτήριο» της συμμετοχής του στο 3ο TEDx του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για χάρη του οποίου θα επιστρέψει στη Σύρο τον προσεχή Μάρτιο. «Οι διοργανωτές του συνεδρίου μου ζήτησαν να συμμετέχω στις παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας έργα από την τελευταία μου δουλειά στην Αίθουσα «Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου. Τους ενδιαφέρει πολύ αυτό το ύφος της απεξέργαστης έκφρασης. Και η φιλοσοφία των έργων μου έτυχε να κολλήσει με τον cosmo τους».

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Καθημερινά: 17:00 - 21:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00