Έκθεση ξυλογλυπτικής του Νικόλαου Τσαλαματά στην Ερμούπολη

Καρπός εσωτερικής δημιουργικής παρόρμησης

Ξυλόγλυπτα έργα, που γεννήθηκαν σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της φύσης μιας εσωτερικής δημιουργικής παρόρμησης των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη ο Νίκος Τσαλαματάς.

«Μια βαθιά εσωτερική ανάγκη που ένιωσα πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια με οδήγησε στην έκφραση μέσω της ξυλογλυπτικής με την οποία ασχολούμαι συστηματικά από το 2012» σημειώνει ο καλλιτέχνης, δηλώνοντας μεγάλος θαυμαστής του γοητευτικού, ελκυστικού και ζωντανού υλικού του ξύλου, που δουλεύει με ιδιαίτερο πάθος και αφοσίωση.

Ο κ. Τσαλαματάς είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π και από τον Οκτώβριο του 1984 μέχρι και σήμερα, ασχολείται με θέματα στατικών Μελετών. Συγκεκριμένα, με μελέτες νέων κτιριακών έργων και με μελέτες ειδικών τεχνικών έργων (αποκαταστάσεις και ενισχύσεις κτιρίων, αποκαταστάσεις μνημείων κ.λ.π). Ο ίδιος, μάλιστα, δεν κρύβει και το ενδιαφέρον του για τα διατηρητέα ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης, που αποτελούν δείγμα του ανεκτίμητου αρχιτεκτονικού πλούτου της.

Έργα στο κλίμα των ημερών

Στην έκθεση περιλαμβάνονται συνολικά 24 δημιουργίες που χρονικά ακολουθούν μία πορεία από την αρχή της ενασχόλησης του κ. Τσαλαματά με την Ξυλογλυπτική μέχρι τώρα, με στόχο την ανάδειξη της βαθμιαίας προσέγγισης τόσο θεματολογικά, όσο και τεχνικά.

Όπως υπογραμμίζει, η έκθεση δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα. «Δημιουργώ με βάση αυτό που πηγάζει από μέσα μου. Ό,τι με αγγίζει περισσότερο, προσπαθώ να το αποδώσω πάνω στο ξύλο. Δεν δουλεύω με κάποιο άλλο κριτήριο, βέβαια πολλά από τα έργα ταιριάζουν στο κλίμα των ημερών, άπτονται της Μεγάλης Εβδομάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στον Συριανό εικαστικό Νίκο Πονηρό, όσο και στην κ. Σοφία Καφετζή για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00 – 14:00) & (19:00 – 22:00) και θα διαρκέσει έως 18 Απριλίου 2017.